Podignuta optužnica protiv dvojice zbog napada na novinarku koja je snimala misu

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedenog istraživanja, podiglo optužnicu protiv dvojice muškaraca zbog napada na novinarku u crkvi tijekom zabrane održavanja misa zbog koronavirusa.

Kako su izvijestili, optužnicu su podigli protiv hrvatskog državljanina (1967.) zbog počinjenja kaznenog djela prisile prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi iz članka 315.b stavka 2. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona/11, te protiv hrvatskog državljanina (1999.) zbog počinjenja kaznenog djela prisile prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi iz članka 315.b stavak 1. KZ/11 i kaznenog djela oštećenja tuđe stvari iz članak 235. stavak 1. KZ-a..

"Okrivljenicima se stavlja na teret da su počinili navedena kaznena djela 12. travnja 2020. kad je novinarka jednog internetskog portala mobitelom snimala misu u mjesnoj crkvi u Splitu koja se održavala unatoč zabrani javnih okupljanja i o tome izvještavala javnost izravnim emitiranjem te snimke na portalu.

Drugookrivljenika (1999.) se tereti da je snažno udario novinarku po desnoj ruci i tako joj izbio mobitel koji je pao na tlo, a zatim ju je, prigovarajući joj što snima misu, izgurao iz crkve iako ga je upozorila da ondje radi svoj posao, a kada je ona pokušala ponovno ući u crkvu kako bi došla do svog mobitela koji joj je sredstvo rada, prvookrivljenik (1967.) joj je priječio ulazak u crkvu te je, tereti ga se, povukao krilo crkvenih vrata i tako joj prikliještio desnu ruku između vrata i okvira pri čemu je ona zadobila laku tjelesnu ozljedu.

Drugookrivljenika se tereti da je potom bacio navedeni mobitel na plato ispred crkve čime mobitel više nije bio u funkciji pa je novinarki prouzročio štetu u iznosu od najmanje tri tisuće kuna, a opisanim postupanjem okrivljenici su joj, tereti ih se, onemogućili daljnje medijsko izvještavanje.

U optužnici je predloženo da sud u cijelosti oštećenici dosudi imovinskopravni zahtjev na način da drugookrivljenika obveže da joj isplati iznos od tri tisuće kuna u roku od dva mjeseca od pravomoćnosti presude te je također predloženo da sud okrivljenicima produlji mjere opreza iz članka 98. stavka 2. točke 4., 5. i 9. ZKP/08", priopćili su iz DORH-a.

Podsjetimo, 12. travnja odlukom Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu sva veća okupljanja u Hrvatskoj bila su zabranjena, no na splitskoj Sirobuji se unatoč svemu održavala misa. Radi se o župi koju vodi don Josip Delaš, koji je već dobio prekršajnu prijavu zbog verbalnog napada na policajce. Radi se o svećeniku koji je prije toga prilikom policijske intervencije zazivao Božju kaznu za policajce, a koronavirus je u razgovoru za Index proglasio "američkim proizvodom", pri čemu je najavio i da će za Uskrs misu održati neovisno o zabrani. Snimajući okupljanje vjernika u crkvi na Sirobuji, fizički napadnuta je novinarka Dalmatinskog portala, a prije toga je svećenik urlao na okupljene novinare poručivši im: "Neka vas đava nosi." Pogledajte snimke.

Pročitajte više