Američki demokrati osudili Trumpa: Proglasio je rat milijunima Amerikanaca

Ilustracija: EPA

AMERIČKI demokrati snažno su osudili prijetnje američkog predsjednika Donalda Trumpa da će poslati vojsku u gradove i države kako bi se zaustavili nasilni prosvjedi zbog ubojstva Georgea Floyda, Afroamerikanca ubijenog u brutalnom policijskom privođenju.

Trump želi poslati vojsku u gradove kako bi spriječili prosvjede

Proglasivši se "predsjednikom zakona i reda"  Trump je rekao da će poduzeti trenutnu predsjedničku akciju da "zaustavi nasilje i vrati sigurnost u Ameriku", nakon što su šesti dan zaredom nastavljeni prosvjedi zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda, koji je umro nakon što mu je bijeli policajac pri uhićenju koljenom pritiskao vrat, držeći ga prikovanog za tlo unatoč vapajima da nema zraka.

"Ako grad ili država odbiju poduzeti akcije koje su nužne za obranu života i imovine njihovih stanovnika, onda ću poslati američku vojsku i brzo riješiti problem", rekao je Trump.

Demokratska senatorica Kamala Harris: "Ovo nisu riječi predsjednika. Ovo su riječi diktatora"

"Ovo nisu riječi predsjednika. Ovo su riječi diktatora", ustvrdila je na Twitteru demokratska senatorica Kamala Harris.

"Koliko nisko predsjednik može pasti", tvitao je Chuck Schumer, vođa oporbenih demokrata u Senatu. "Njegove riječi su isprazne. Njegovi potezi razotkrivaju njegovu pravu narav", dodao je Schumer.

Joe Biden: Koristi američku vojsku protiv Amerikanaca

Joe Biden, bivši američki potpredsjednik i vjerojatni demokratski kandidat na predsjedničkim izborima u studenom, također je osudio Trumpove prijetnje.

"Koristi američku vojsku protiv Amerikanaca. Bacio je suzavac na mirne prosvjednike i ispaljivao gumene metke. Za fotografiju", tvitao je Biden podsjećajući na situaciju u kojoj je policija protiv mirnih prosvjednika oko Bijele upotrijebila suzavac i gumene metke kako bi Trump mogao neometano otići do obližnje oštećene crkve i tamo se fotografirati s Biblijom u ruci.

Cuomo: Trump je iskoristio vojsku da bi rastjerao miran prosvjed

Njujorški guverner Andrew Cuomo, koji je već izrazio nezadovoljstvo Trumpovim odgovorom na koronavirus, predsjednikove riječi opisao je "sramotnima".

"Trump je iskoristio vojsku da bi rastjerao miran prosvjed i mogao se fotografirati u crkvi. Ovo je za predsjednika televizijski reality show. Sramotno", tvitao je demokratski guverner.

"Predsjednik je upravo proglasio rat milijunima Amerikanaca. On je najveća prijetnja američkom načinu života u našoj povijesti", rekao je predstavnik Kentuckyja John Yarmuth.

"Fašističkim govorom Donalda Trumpa proglašen je rat američkim građanima", tvitao je demokratski senator Oregona Ron Wyden. 

Njujorška glavna tužiteljica Letitia James: Predsjednik Trump nema pravo jednostrano raspoređivati američku vojsku

Njujorška glavna tužiteljica Letitia James također je osudila Trumpove komentare. 

"Predsjednik Trump nije diktator i nema pravo jednostrano raspoređivati američku vojsku po američkim državama", tvitao je ured glavne tužiteljice.

Iako mnogi republikanci nisu odmah reagirali na Trumpov govor, neki poput senatora Marca Rubia slažu se s Trumpovim pristupom. 

"Najvažniji posao naše vlade je zaštititi sve Amerikance osiguravajući zakon, red i pravdu", napisao je Rubio. 

"To zahtijeva privođenje pravdi odgovornih za ubojstvo gospodina Floyda. I to zahtijeva okončanje anarhije, nasilja i nereda bilo kojim zakonskim sredstvima."

Pročitajte više