Europske burze rastu drugi dan zaredom

Foto: EPA

NA EUROPSKIM su burzama u utorak ujutro cijene dionica porasle drugi dan zaredom, unatoč masovnim prosvjedima u SAD-u i rastu napetosti između SAD-a i Kine.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9.30 u plusu oko 1 posto, nakon što je jučer porastao 1,1 posto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9.30 na dobitku 0,35 posto, na 6.188 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,70 posto, na 11.896 bodova, a pariški CAC 0,95 posto, na 4.811 bodova.

Ulagači ohrabreni

Ulagače je ohrabrio jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, unatoč rastu napetosti između Washingtona i Pekinga i masovnim prosvjedima u SAD-u zbog policijskog nasilja i rasizma.

Nakon što je kineski parlament prošloga četvrtka usvojio zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, predsjednik SAD-a Donald Trump najavio je postupak ukidanja trgovinskih izuzeća koja je uživao Hong Kong jer taj grad više nije dovoljno autonoman da bi mogao opravdati poseban status.

Kina je, pak, odgovorila nalogom državnim tvrtkama da zaustave kupnju američke soje i svinjetine.

Svjetske su burze porasle gotovo 36 posto od ožujka, kada su potonule na najniže razine u više godina, jer se ulagači nadaju brzom oporavku gospodarstava od koronakrize.

PMI indeksi pokazali su jučer da se proizvodna aktivnost u svijetu postupno oporavlja.

"Ima razloga za optimizam"

"Gospodarske su brojke i dalje loše, no dokle god se poboljšavaju, ima razloga za optimizam", kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Asset Management.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9.30 bio u plusu 0,4 posto i dosegnuo najvišu razinu od početka ožujka.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 1,2 posto, na 22.325 bodova.

Pročitajte više