Azijske burze porasle drugi dan zaredom

Foto: EPA

NA AZIJSKIM su burzama cijene dionica porasle drugi dan zaredom jer se ulagači nadaju brzom oporavku svjetskog gospodarstva pa su napetosti između SAD-a i Kine i ekonomske štete od koronakrize u drugom planu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7:00 sati u plusu 0,3 posto, nakon što je jučer skočio više od 2 posto i dosegnuo najvišu razinu od početka ožujka.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao više od 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu, Singapuru, i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 0,8 posto. U Šangaju su, pak, blago pale.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, unatoč rastu napetosti između Washingtona i Pekinga i masovnih prosvjeda u SAD-u zbog policijskog nasilja i rasizma.

Nakon što je kineski parlament prošloga četvrtka usvojio zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, predsjednik SAD-a Donald Trump najavio je postupak ukidanja trgovinskih izuzeća koja je uživao Hong Kong jer taj grad više nije dovoljno autonoman da bi mogao opravdati poseban status.

Kina je, pak, odgovorila nalogom državnim tvrtkama da zaustave kupnju američke soje i svinjetine.

„Rastu zabrinutosti zbog mogućeg daljnjeg pogoršavanja odnosa između SAD-a i Kine. U međuvremenu, tržišta rastu. No mislim da su već pomalo iscrpljena, s obzirom na to kako su brzo rasla posljednjih tjedana“, kaže Michael McCarthy, strateg u tvrtki CMC Markets.

Svjetske su burze porasle gotovo 36 posto od ožujka, kada su potonule na najniže razine u više godina, jer se ulagači nadaju brzom oporavku gospodarstava od koronakrize.

PMI indeksi pokazali su jučer da se proizvodna aktivnost u svijetu postupno oporavlja.

„Gospodarske su brojke i dalje loše, no dokle god se poboljšavaju, ima razloga za optimizam“, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Asset Management.

Dolar oslabio drugi dan zaredom

A na valutnim je tržištima dolar oslabio drugi dan zaredom. Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros na 97,80 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 98,02 boda.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu pao s jučerašnjih 107,70 na 107,60 jena.

No američka je valuta blago ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1125 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1130 dolara.

Cijene su nafte, pak, stabilne. Na američkom se tržištu cijena barela kreće na jučerašnjim razinama, oko 35,50 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,4 posto, na 38,47 dolara.

Pročitajte više