Wall Street blago porastao na početku tjedna

Foto: EPA

NA WALL STREETU su cijene dionica blago porasle jer su ulagače ohrabrili manje loši gospodarski pokazatelji, pa ih nisu pokolebale ni napetosti između SAD-a i Kine, ni masovni prosvjedi u SAD-u.

Dow Jones ojačao je 91 bod ili 0,36 posto, na 25.475 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,38 posto, na 3055 bodova, a Nasdaq indeks 0,82 posto, na 9552 boda.

Rast indeksa zahvaljuje se manje lošim makroekonomskim pokazateljima, koji ukazuju na postupan oporavak američkog gospodarstva od koronakrize.

PMI indeks tvorničke aktivnosti, koji sastavlja Institut za menadžere nabave (ISM), pao je u svibnju sporije nego mjesec dana prije, kada je skliznuo na najnižu razinu u 11 godina, dok je pad potrošnje u građevinskom sektoru manji nego što su se ekonomisti plašili.

„Gospodarske su brojke i dalje loše, no dokle god se poboljšavaju, ima razloga za optimizam“, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Asset Management.

Širu sliku ekonomskih šteta koje je pandemija koronavirusa nanijela najvećem svjetskom gospodarstvu pokazat će u petak izvješće o zaposlenosti. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u svibnju ugašeno 8 milijuna radnih mjesta, a da je stopa nezaposlenosti skočila na 19,7 posto.

Burzovni indeksi nastavili rasti

Tako su, nakon snažnog rasta u svibnju, burzovni indeksi nastavili rasti i na početku lipnja.

„Zasigurno se ne može očekivati da će se oporavak tržišta nastaviti dosadašnjom brzinom. Zaprepašten sam koliko se dobro tržište drži“, kaže Nolte.

Zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima, S&P 500 indeks porastao je više od 30 posto od 23. ožujka, kada je zbog koronakrize zaronio na najniže razine u više godina.

Kako se ulagači nadaju da će se gospodarstvo brzo oporaviti od koronakrize, ne posvećuju previše pažnje drugim zbivanjima.

Tako ih nisu omeli ni masovni prosvjedi u SAD-u protiv policijskog nasilja i rasizma, ni rast napetosti između Washingtona i Pekinga.

Nakon što je kineski parlament prošloga četvrtka usvojio zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, predsjednik SAD-a Donald Trump najavio je postupak ukidanja trgovinskih izuzeća koja je uživao Hong Kong jer taj grad više nije dovoljno autonoman da bi mogao opravdati poseban status.

Kina je, pak, odgovorila nalogom državnim tvrtkama da zaustave kupnju američke soje i svinjetine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,48 posto, na 6166 bodova, a pariški CAC 1,43 posto, na 4762 boda. Na burzi u Frankfurtu nije se radilo zbog praznika.

Pročitajte više