Svjetski uglednici: Ako se ništa ne učini, prijeti opasnost drugog vala covida

Foto: EPA

ČELNICI G20 moraju se sastati što prije kako bi pomogli siromašnim zemljama prevladati krizu koju je prouzročila pandemija koronavirusa, poručuju znanstvenici, zdravstveni stručnjaci i nekadašnji politički dužnosnici.

Oko 440 milijuna ljudi nalazi se na pragu siromaštva, a njih 265 milijuna prijeti neishranjenost zbog ekonomske krize koju je prouzročila pandemija, ističe 225 potpisnika otvorenog pisma.

Među njima su nekadašnji britanski premijer Tony Blair, bivši njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer i ministar financija Hans Eichel, te bivši austrijski kancelar Wolfgang Schuessel i nekadašnji glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon.

G20 trebao bi se sastati u studenom, ali mora pomaknuti datum skupa "jer je distribuiran tek djelić od ukupno 2.500 milijardi dolara potrebnih siromašnim zemljama", poručuju. 

Pozivaju članice G20 da restrukturiranjem duga oslobode siromašnim zemljama 80 milijuna dolara za borbu protiv covida-19 i obećaju dodatnih 1.000 milijardi pomoći zemljama koje su se našle u zdravstvenoj krizi.

Do četvrtka trebali bi osigurati i sedam milijardi dolara za globalni fond za cjepivo, tvrde.

"G20 predstavlja 85 posto nominalnog svjetskog BDP-a, što znači da ima kapaciteta da predvodi mobilizaciju resursa u potrebnim razmjerima", poručili su potpisnici otvorenog pisma.

"Ako se čelnici G20 uskoro ne sastanu putem interneta, i to puno prije kraja studenog, u globalnom vodstvu nastat će vakuum baš u trenutku kada je najpotrebnije da se nešto poduzme na globalnoj razini", ističe bivši britanski ministar financija Gordon Brown.

Ako se ništa ne učini, prijeti opasnost drugog vala covida iz najsiromašnijih zemalja, upozorava.

Pročitajte više