Singapur gradi stambeni prostor za migrante zbog koronavirusa

Ilustracija: EPA

SINGAPURSKA vlada želi do kraja godine osigurati više stambenog prostora za oko 60 tisuća radnika migranata kako bi ublažila problem smještaja u prepunim spavaonicama koje su pospješile širenje zaraze koronavirusom.

Zemlja s 5,7 milijuna stanovnika bilježi više od 35 tisuća slučajeva zaraze i time je pri vrhu neslavne ljestvice u Aziji, najvećim dijelom zbog širenja virusa u pretrpanim spavaonicama s krevetima na kat, u kojima živi više od 200 tisuća radnika uglavnom iz južne Azije.

Spavaonice su praktično rješenje za smještaj radnika migranata s obzirom na manjak prostora u Singapuru

Vlada im namjerava osigurati više stambenog prostora privremenim građevinskim konstrukcijama koje se u kratkom roku mogu sastaviti sistemom modula.

Privremeno će opremiti i neiskorištenu državnu imovinu, poput nekadašnjih škola i praznih tvornica, objavila su u ponedjeljak ministarstva za rad i nacionalni razvoj.

Spavaonice su praktično rješenje za smještaj radnika migranata s obzirom na manjak prostora u Singapuru, ali vlada želi poboljšati standard smještaja.

Testiraju nove standarde, uključujući više "kvadrata" po stanaru, manje kreveta u sobama i više zahoda i kupaonica.

Izgradit će se nove trajne spavaonice za oko 100 tisuća radnika

Na dulji rok planiraju izgraditi nove trajne spavaonice za nekih 100 tisuća radnika, što bi moglo potrajati nekoliko godina. U sljedećih godinu-dvije trebalo bi ih biti izgrađeno 11.

Država proučava i mogućnost gradnje i iznajmljivanja spavaonica. Trenutno ih grade i njima upravljaju privatne tvrtke.

Dozvolu za povratak na rad dobilo je oko 40 tisuća radnika migranata

Dozvolu za povratak na rad dobilo je oko 40 tisuća radnika migranata od kojih su mnogi preseljeni iz spavaonica u alternativni smještaj. Oko polovina njih bila je zaražena koronavirusom i oporavila se od bolesti.

Pročitajte više