UHIĆENJA HDZ-OVACA

Ovo je pet najnevjerojatnijih detalja iz istrage protiv Josipe Rimac

Foto: FaH

JOSIPA RIMAC jednom je prilikom za neki od blještavih magazina, kakvi se najčešće nalaze u čekaonicama ordinacija ili u frizerskim salonima, izjavila da joj je idealan odmor negdje "na Dinari ili Promini bez struje".

HDZ-ova zvijezda sa skoro jednako afera koliko i godina predstavila je sebe kao osobu koja se najbolje odmara negdje na kršu, u tišini prirode koju ne remeti zujanje električnih uređaja. Trenutno se odmara u Remetincu jer je, sumnjiči se, tražila i uzela ozbiljan novac da bi privatni investitor po kršu posadio gomilu vjetroelektrana i tako proizvedenu struju prodavao državi po cijeni dvostruko većoj od tržišne. 

Sve se vrti oko potpora

Josipa Rimac, nakon što je izgubila na izborima za još jedan mandat kninske gradonačelnice, pospremljena je na mjesto državne tajnice u Ministarstvu uprave. Mjesto je to koje prilično dosadno zvuči, ali ona nije željela gubiti vrijeme kao samo jedan od državnih birokrata nego je utjecaj koji joj daju funkcija i visoko mjesto u HDZ-ovoj hijerarhiji odlučila unovčiti.

>> Uhićeni Josipa Rimac, šef Hrvatskih šuma... Njihovi odvjetnici dali nove informacije

U petak je uhićena u akciji kojom je obuhvaćeno još 12 osoba među kojima i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, načelnica Gračaca Nataša Turbić i pomoćnica ministra gospodarstva Darka Horvata, Ana Mandac. Sve ih se sumnjiči za trgovinu utjecajem i primanje mita da bi tvrtka C.E.M.P. izgradila vjetroelektrane na lokaciji Krš-Pađene i od tamo po astronomskim cijenama prodavala struju. Cijeli posao se zapravo vrtio oko potpora za obnovljive izvore energije koje država obilato subvencionira. 


Josipa Rimac

Druga među uhljebima može osigurati pola milijarde eura

Da je plan o vjetroelektrani Krš-Pađene izveden do kraja, tvrtka C.E.M.P. zaradila bi na prodaji struje oko 1,9 milijardi kuna u roku od 14 godina, na koliko su imali potpisan ugovor, a s obzirom na to da su dobili rješenje na rok od 25 godina - što znači i vrlo vjerojatno produljenje ugovora - ukupno bi zaradili 3,4 milijarde kuna. Bivša gradonačelnica Knina, grada u kojem dobar dio stanovnika preživljava zahvaljujući socijalnoj pomoći, pučkoj kuhinji i humanitarnim organizacijama, odnosno državna tajnica u Ministarstvu uprave, kojoj je posao da broji uhljebe, vitlala je dovoljnom moći da nekom osigura zaradu od skoro 500 milijuna eura. Druga među uhljebima ima moć da nekome osigura pola milijarde eura. Fascinantno, zar ne?

>> Otkriven plan, Rimac i ekipa planirali su preko struje uzeti milijarde od države

Horvatova pomoćnica sasvim slučajno upala u mrežu istražitelja

Druga nevjerojatna stvar iz istrage odnosno prisluškivanja Josipe Rimac je sasvim slučajno otkrivanje još jednog teškog koruptivnog (ne)djela. Ana Mandac, pomoćnica ministra Darka Horvata, slučajno je ulovljena u komunikaciji s Josipom Rimac koja je tražila od nje da trojici poduzetnika omogući državne potpore. Jedan od njih dobio je 185 tisuća kuna, a dvojica po 200 tisuća kuna u 2019. godini.

Netom prije nego što je uhićena, Josipa Rimac im je namjeravala osigurati bespovratne potpore i za 2020. godinu. Kao lijepi spomenik korisnosti državnih potpora danas stoje vrata na kući Josipa Rimac. Naime, kada ju je Nikola Lapčić, jedan od trojice koji su dobili novac, pitao kakva vrata želi, Josipa Rimac je rekla: "Besplatna vrata."


Ana Mandac

Pristojno je ponuditi 15 tisuća eura, za početak

Iz tajno snimljenih razgovora doznali smo treću fascinantnu činjenicu: koliko je novca pristojno ponuditi državnim dužnosnicima za uslugu poput izmjena uredbe o krškim pašnjacima. Ako se bavite stočarstvom i baš vam treba izmijeniti neki nezgodan dio uredbe, potrebno je ponuditi između 10 i 15 tisuća eura osobi koja to može srediti.

>> Evo što su sve snimile bube u autu i kućama Josipe Rimac: Neš me za***avat, drži to

"To je korektan iznos", zaključila je Josipa Rimac kada ju je Josip Sladić upoznao s ponudom za Ružicu Njavro, tajnici u kabinetu ministra poljoprivrede. Uz to istražitelji su snimili Josipu Rimac kako odrađuje kurirski posao noseći deset tisuća eura Ružici Njavro "da ima za Uskrs" i obećava joj još 500 tisuća kuna kada se cijeli posao završi.

Ružica Njavro (desno) s Josipom Rimac

Ugovori policu kod sestre ili ništa od posla

Četvrti dijamant iz kolekcije kninske kraljice je polica osiguranja za vjetroelektrane. Josipa Rimac je, uvjereni su istražitelji, C.E.M.P.-u jasno dala do znanja da neće biti ništa od posla dok ne sklope s njenom sestrom, koja radi u osiguravajućoj kući, policu osiguranja za vjetropark. Za tako veliki posao sestra Josipe Rimac dobila bi ozbiljan bonus. Taj bonus na koncu je trebao pripasti Josipi Rimac i to u iznosu od 45 tisuća eura. 

Probijena istraga

Peta zanimljivost u cijelom slučaju je već uobičajeno probijanje mjera, curenje podataka iz tajnih istraga. Uskok i policija već godinama se ne uspijevaju riješiti krtica u vlastitim redovima koje velikim igračima dojavljuju da se protiv njih provode istrage. Tako je i Josipa Rimac doznala da je se prisluškuje i da joj je i automobil ozvučen.

>> Uskok je godinu dana prisluškivao Rimac. Otkriveno kako je pronašla bubu u autu

Angažirala je privatnog stručnjaka koji je u njenom automobilu pronašao prislušni uređaj, a ona je sve to otišla prijaviti policiji. Tako je naprasno završena istraga koja je trajala dulje od godinu dana i istražitelji su morali krenuti u uhićenja iako, gotovo sigurno, nisu dovršili posao.

Pročitajte više