Otkriven plan, Rimac i ekipa planirali su preko struje uzeti milijarde od države

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

SUDAC istrage zagrebačkog Županijskog suda Oliver Mittermayer odredio je, na prijedlog Uskoka, jednomjesečni pritvor bivšoj državnoj tajnici Ministarstva uprave Josipi Rimac i još šestero osumnjičenika.

Jednomjesečni pritvor određen je HDZ-ov načelnici Gračaca Nataši Turbić, tajnici kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružici Njavro, kninskom gradskom vijećniku Marinku Tokmačiji i šibenskom poduzetniku Anti Sladiću. Istražni zatvor im je određen zbog mogućeg  utjecaja na svjedoke, dok je odbijen Uskokov prijedlog da im se istražni zatvor odredi zbog moguće opasnosti od ponavljanja djela.

Uz njih, sudac istrage odredio je pritvor i za vlasnika tvrtke C.E.M.P. Milenka Bašića i direktora te tvrtke Dragana Stipića koji trenutno nisu dostupni hrvatskim redarstvenim vlastima.

Uskok je u subotu, nakon provedene opsežne akcije Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK) u aferi Vjetroelektrana, donio rješenje o provođenju istrage protiv 13 poduzetnika i državnih dužnosnika, koje se sumnjiči se za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita.

Pored Rimac, Turbić, Njavro, Tokmačije, Sladića, Bašića i Stipića, prijavljeni su predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, šef splitske ispostave Hrvatskih šuma Ivan Melvan, direktor Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislav Jureković, zagrebački poduzetnik Josip Ravlić, kninski poduzetnik Nikola Lapčić  i u petak smijenjena pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac.

Otkriven plan

Telegram je danas otkrio detalje plana koji su skovali Rimac i ostali uhićeni.

USKOK tvrdi da je Josipa Rimac urgirala kod Jurekovića ne bi li HERA izdala Bašiću status povlaštenog proizvođača električne energije. To znači da bi njegov C.E.M.P. mogao Hrvatskom operatoru tržišta energije (HROTE), državnoj tvrtki koja otkupljuje energiju iz obnovljivih izvora, prodavati struju po cijeni višoj od redovne.

U subotu je priopćeno da je u pitanju iznos od 94 eura po megavatu koliko bi Bašić mogao fakturirati hrvatskom otkupljivaču. Redovna otkupna cijena iznosi 43 eura po megavatu. Iznos koji je odobren C.E.M.P.-u je, dakle, za 118 posto veći.

Pod Jurekovićevim predsjedanjem HERA 30. prosinca 2019. najprije izdaje jedno rješenje kojim C.E.M.P.-u omogućuje da fakturira količinu struje proizvedene na osnovu snage od 20 megavata. Zatim u ožujku slijedi novo rješenje za još 42 megavata, da bi zatim, 18. svibnja ove godine, posljednje HERA-ino rješenje obuhvatilo proširenje snage od 80 megavata iz vjetroelektrane Krš-Pađene. Povlašteni status, prema tim rješenjima, C. E. M. P. je dobio na 25 godina, iako je ugovor potpisan na 14 godina.

Prema dostupnim podacima energetskih stručnjaka vjetroelektrana po megavatu instalirane snage godišnje proizvede od 2400 do 2800 MWh. U slučaju C.E.M.P.-a u pitanju su 142 megavata, uz cijenu od 94 eura po megavatu te period od 25 godina.

To bi iznosilo oko 6,3 milijarde kuna vrijednih faktura što bi ih država platila Bašiću. Zbog sumnji da nije imao pravo na status povlaštenog proizvođača iznos je, ako se odbije od redovne cijene, oko 3,4 milijarde kuna viši za razdoblje od 25 godina, na koliko im je izdano rješenje. 

Da su skuplju energiju isporučivali tijekom 14 godina, na koliko je potpisan ugovor, na napumpanoj cijeni zaradili bi 1,9 milijardi kuna, piše Telegram.

Uskok je godinu dana prisluškivao Rimac

Mediji jutros pišu kako je istraga probijena nakon što je Josipa Rimac u svom automobilu pronašla uređaj za prisluškivanje.

Istražitelji su u njezin automobil ubacili "bubu" te su tako snimali sve njezine razgovore u automobilu. Navodno je upravo u tim razgovorima pribavljeno najviše inkriminirajućeg dokaznog materijala. Vjerojatno bi se, kako smatraju istražitelji na temelju "poslova" koje je započela, prikupilo i još više da sredinom tjedna nije došlo do nepredviđenog razvoja situacije. 

Josipa Rimac navodno je imala stručne osobe koje su joj i ranije obavljale "antiprislušni" pregled vozila i prostorija u kojima boravi. Tako su ovoga puta pronašli "bubu", doznaje Jutarnji.

Vrlo vjerojatno službene osobe kojima je prijavila pronalazak nisu ni znale da se radi o prislušnim uređajima koje su joj uz potrebne sudske naloge ubacili njihovi kolege. No istražitelji koji su radili na slučaju odmah su shvatili da su njihove mjere kompromitirane te da odmah moraju krenuti s realizacijom akcije s do tada prikupljenim materijalima. 

Tako su u četvrtak ishođeni nalozi za pretrese, napravljena je priprema akcije u čiju se realizaciju krenulo u petak ujutro kada su počela uhićenja osumnjičenih u Zagrebu i na području Dalmacije.

Pročitajte više