Nasilje u SAD-u, ima mrtvih. Policija autima gazila prosvjednike, Trump im prijeti

Screenshot: YouTube

U 25 GRADOVA diljem SAD-a uveden je policijski sat nakon što su se prosvjedi zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda, kojeg je ugušio policajac Derek Chauvin, pretvorili u divljanje, nasilje i kaos.

I danas su u 30 gradova održani prosvjedi, a policija je prosvjednike pokušala otjerati suzavcima i gumenim mecima. Nekoliko policijskih automobila je zapaljeno.

U Chicagu su prosvjednici bacali kamenje na policiju. U Los Angelesu je policija na prosvjednike ispalila gumene metke, nakon što su ovi zapalili njihove automobile.

Drugi dan zaredom velika grupa prosvjednika okupila se i pred Bijelom kućom. Tisuće ljudi prosvjedovale su na ulicama Minneapolisa, New Yorka, Miamija, Atlante i Philadelphije. Policijski sat je, između ostalih, uveden i u Minneapolisu, Atlanti, Los Angelesu, Philadelphiji, Portlandu i Louisvilleu.

U Indianapolisu je poginula najmanje jedna osoba, dok su još dvije upucane. To je već treća žrtva poginula tijekom prosvjeda.

Policija se u Brooklynu zabila u prosvjednike

Iz Brooklyna stiže snimka koja prikazuje dva policijska automobila kako se zalijeću u prosvjednike.

Gradonačelnik New Yorka rekao je da ga je jako uznemirio taj incident i da mu je žao što su to policajci učinili.

"Policajci su ovdje bili u takvoj situaciji da su ih napali i oni su morali pobjeći od toga. Razumijem ih, našli su se u nemogućoj situaciji", rekao je, ali i dodao da mu je žao što se incident dogodio.

"Moglo ih je ubiti i mi ne znamo koliko ih je ozlijeđeno", rekla je zastupnica u Kongresu Alexandria Ocasio-Cortez na Twitteru i zatražila da njujorški policajci koji su to učinili budu izvedeni pred sud. 

Ekipa Reutersa pogođena gumenim mecima na prosvjedu u Minneapolisu

Dvojica članova TV ekipe Reutersa zadobila su u subotu navečer u Minneapolisu ozljede gumenim mecima koje je ispalila policija dok su snimali prosvjede protiv policijske brutalnosti. 

Incident se dogodio pošto su pripadnici snaga sigurnosti, nedugo nakon početka policijskog sata upali među petstotinjak prosvjednika okupljenih na jugozapadu grada.

Snimke Julija-Cesara Chaveza prikazuju policajca koji cilja izravno u snimatelja dok njegovi kolege ispaljuju gumene metke i bacaju suzavac da bi rastjerali okupljene prosvjednike.

"Policajac kojega snimam okreće se i usmjerava svoju pušku s gumenim mecima izravno prema meni", kaže na snimci Chavez.

Nekoliko trenutaka kasnije Chaveza i Reutersova savjetnika za sigurnost Rodneya Sewarda pogađaju gumeni meci pri snimanju s obližnje policijske postaje.

Na snimkama, koje su napravljene u trenucima dok su se pokušali skloniti, čuje se nekoliko pucnjeva, a Seward viče: "Gumeni metak me pogodio u lice."

Trump kaže da bi mogao zapovjediti vojsci da zaustavi prosvjede 

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u subotu da države i gradovi moraju biti "mnogo stroži" spram prosvjeda protiv policije ili će se uključiti savezna vlada, uz moguće korištenje vojske i uhićenja.

"Liberalni guverneri i gradonačelnici moraju biti MNOGO stroži ili će se savezna vlada morati uključiti i učiniti ono što se mora učiniti, a to uključuje i korištenje neograničene moći naše vojske i mnoga uhićenja", tvitao je.

Pentagon je u subotu rekao da je svojim vojnim jedinicama zapovjedio da budu spremne u roku od četiri sata ako ih zatraži guverner Minnesote zbog nemira koji su uslijedili nakon što je bijeli policajac ubio crnog muškarca.

Tako kratak rok za potencijalno uključivanje vojske obično se uvodi u slučaju prirodnih katastrofa.

"Za sada guverner Minnesote nije zatražio podršku oružanih snaga Nacionalnoj gardi Minnesote ili policiji", izjavio je Pentagon.

Američki državni odvjetnik William Barr rekao je u subotu da su "radikali i agitatori izvana" oteli prosvjede u američkim gradovima zbog smrti nenaoružanog crnog muškarca kojeg je policija uhitila u Minneapolisu.

"Skupine vanjskih radikala i agitatora iskorištavaju situaciju kako bi provodili vlastitu nasilnu agendu", rekao je Barr u video izjavi.

"Savezni je zločin prijeći državne granice ili koristiti međudržavne strukture zbog iniciranja ili sudjelovanja u nasilnim prosvjedima, a mi ćemo provoditi te zakone", dodao je.

Vojna policija

Guverner Minnesote Tim Walz također je osudio elemente koje je nazvao anarhistima koji siju nemir, ali i bijele rasiste ili krijumčare droge. 

Da bi vratio kontrolu najavio je mobilizaciju 13.000 pripadnika Nacionalne grade i zatražio pomoć ministarstva obrane, što je prvi put nakon Drugog svjetskog rata da je u pripravnost stavljena Nacionalna garda.

"Napadnuti smo" i raspoređivanje je potrebno zbog vanjskih agitatora koji se koriste Floydovom smrću da bi sijali kaos, rekao je, piše agencija Reuters.

I američki državni odvjetnik  William Barr okrivio je ekstremističke elemente koji potiču nasilje no ni on ni Walz nisu pružili dokaze za svoje tvrdnje da iza svega stoji politička oporba, dodaje agencija.

Kao i u Minneapolisu i drugdje napetost je zapaljivo rasla. Skupine nezadovoljnika okupile su se u Dallasu, Las Vegasu, Seattleu, Memphisu i drugdje, čak i u Washingtonu pod prozorima predsjednika Trumpa. 

U New Yorku je više od 200 soba privedeno, a nekoliko je ranjenih među policajcima. Molotovljev koktel bačen je u policijsko vozilo i "pravo je čudo da nitko nije ubijen", rekao je zapovjednik policije Dermot Shea.

U Atlanti ili Miamiju gomila je zapalila policijska vozila. 

Chauvinu prijeti 25 godina zatvora, u ponedjeljak na sudu

Podsjetimo, prosvjedi u SAD-u izbili su zbog ubojstva Georgea Floyda. Bivši policajac u Minneapolisu optužen je za ubojstvo. Derek Chauvin, bijelac, u ponedjeljak je koljenom pritisnuo vrat 46-godišnjeg Floyda, pokazuje snimka. On i još trojica policajaca otpušteni su.

Chauvin (44) trebao bi se na sudu pojaviti u ponedjeljak.

Floydov slučaj ponovno je raspirio gnjev američke javnosti zbog policijskih ubojstava crnih Amerikanaca i u naciji otvorio duboku ranu rasne nejednakosti.

Podsjetio je na ubojstvo Erica Garnera, nenaoružana crnca u gradu New Yorku 2014., kojemu je policajac zabranjenim zahvatom stisnuo grlo te ga se moglo čuti kako vapi: "Ne mogu disati."

Njegove riječi postale su poruka pokreta Black Lives Matter osnovanog u jeku policijskih ubojstava Afroamerikanaca.

Trump: Dočekat će vas najopasniji psi i oružje

Američki predsjednik Donald Trump u subotu je rekao prosvjednicima da bi smrt crnog muškarca koji je umro nakon što mu je bijeli policajac vrat prikliještio koljenom, mogla biti "dočekana s najopasnijim psima i najopasnijim oružjem koje sam vidio" ako prijeđu ogradu Bijele kuće. 

U nizu objava ana Twitteru Trump je također pozvao svoje pristaše da se okupe ispred zgrade izvršene vlasti, rekavši, "Večeras je, koliko čujem, MAGA večer u Bijeloj kući???". MAGA je skraćenica Trumpova slogana: "Make America Great Again", odnosno "Učinimo Ameriku ponovno velikom".

Joe Biden osudio nasilje

Demokratski kandidat u utrci za Bijelu kuću Joe Biden osudio je nasilje.

"Prosvjedi protiv takve brutalnosti su pravo i potreba ljudi. To je izrazito američka reakcija", rekao je Biden.

"No palež u gradovima i bespoštedno nasilje to nisu, kao ni nasilje koje dovodi u opasnost ljudske živote", kazao je.

Pročitajte više