Potpisani dodaci kolektivnim ugovorima s dužnosnicima, službenicima i namještenicima

Foto: PIXSELL

MINISTAR rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović potpisao je u petak dodatak dva temeljnom kolektivnom ugovoru sa sindikatima zaposlenih u javnim službama, naglasivši da su pronašli kompromisno rješenje i pokazali empatiju za sve ostale sektore gospodarstva.

"Potpisali smo dodatak dva temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe, onako kako smo se na prethodnom sastanku dogovorili, s odgodom povećanja plaća od dva puta po dva posto od 1. lipnja i 1. listopada", rekao je ministar Aladrović.

Pohvalio sindikate 

Pohvalio je sindikate koji su sudjelovali u pregovorima, naglasivši kako su pronašli kompromisno rješenje.

"Pokazali su sklonosti i empatiju za ostale sektore u našem gospodarstvu odričući se do kraja godine povećanja plaća. Ovo je jedna dobra društvena poruka i nešto što jamči sigurne i kvalitetne pregovore kasnije kada se formira neka nova vlada", kazao je Aladrović.

"Ovaj potpis ugovora jamči određena prava i sigurnost na određeno vrijeme za obje strane. Što će nam donijeti budućnost, to ćemo vidjeti", smatra Aladrović.

Šprem kaže da su sindikati osigurali svoja prava 

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem složila se s ministrom Aladrovićem da su sve strane postupile odgovorno te da su složili dobru platformu za buduće pregovore.

"Svaka vlada koja dođe svjesna je da smo ovaj kolektivni ugovor potpisali u izmijenjenim gospodarskim okolnostima i da smo složili osigurač za svoja materijalna prava. I na jesen, ukoliko će biti i lošija gospodarska situacija, i ovisno o vladi, sindikati su osigurali svoja prava. Bilo kakvo raskidanje kolektivnih ugovora na jesen bilo bi pravno nasilje vlade", ustvrdila je Šprem.

Naglasila je da su sindikati zaposlenih u obrazovanju osigurali da na snazi ostane "sve što su krvavo izborili" najduljim štrajkom u hrvatskoj povijesti.

Potpisan ugovor i sa državnim službenicima i namještenicima 

Ministar je potom potpisao dodatke i sa sindikatom državnih službenika i namještenika.

"Održali smo danas četvrti sastanak s predstavnicima sindikata državnih službenika i namještenika. Ono čemu smo se nadali, što smo i očekivali, postigli smo kompromis, jednak kao i s javnim službama. S ovim zatvaramo poglavlje pregovora koje sada ostaje iza nas. U ponedjeljak očekujemo potpisivanje nakon odobrenja vlade", rekao je Aladrović nakon sastanka.

Ponovio je da je potpisan isti dodatak kao i s javnim službama, kojim se odgađa povećanje plaće koje je bilo najavljeno za 1. lipnja te 1. listopada.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a: Tako smo kontrolirali štetu

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar kazao je kako su se odlučili za potpis jer smatraju da trebaju biti sudionici procesa kako bi ostvarili obveze i zadaće prema svojim članovima.

"Na taj način smo kontrolirali štetu. Nismo prepustili nekoj novoj vladi nakon izbora da nas pozove i da nam uzme sve. Dali smo u ovom trenutku određenu žrtvu, suosjećamo sa svima, mi smo dio naroda i živimo s njime. Smatramo da je naša pozicija puno bolja", istaknuo je Lončar.

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković također je izjavila da su tijela sindikata odlučila prihvatiti ponudu vlade.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika kaže da očekuju nove pregovore na jesen

Izrazila je nadu da će i dalje s vladom pregovarati kao dobar socijalni partner.

"Da ćemo na jesen s novom vladom sjesti za stol da definiramo koji su sve problemi u državnim službama, da se osvrnemo ne samo na male plaće nego na sve uvjete rada, materijalna prava, da se status državnih službenika poboljša i da se ne dovodimo u situaciju da pregovaramo samo o suspenziji osnovice i božićnice, jer je problem u državnoj službi puno dublji", kazala je Šušković.

Predsjednik Sindikata hrvatske policije Dubravko Jagić rekao je da se članstvo njegovog sindikata odlučilo na potpisivanje dodatka, što su i iznijeli pred vladu te parafirali dodatak.
 

Pročitajte više