Gej vjenčanja ojačala američko gospodarstvo za skoro 4 milijarde dolara

Foto: EPA

VJENČANJA istospolnih parova ojačala su državno i lokalno gospodarstvo za oko 3,8 milijardi američkih dolara otkako je 2015. godine Vrhovni sud Sjedinjenih Država legalizirao istospolni brak, stoji u studiji. 

Gotovo 300.000 gay i lezbijskih parova sklopilo je brak otkako ga je Vrhovni američki sud legalizirao, navode istražitelji za Williams Institute pri kalifornijskom Pravnom fakultetu u studiji objavljenoj u četvrtak.

Legalizacija istospolnih brakova "promijenila je živote istospolnih partnera i njihovih obitelji", kaže voditeljica studije Christy Mallory te ističe "ona je i velik doprinos gospodarstvu državnih i lokalnih vlada".

Oko 3,2 milijarde dolara potrošeno je na vjenčanja, a tisuće gostiju koji putuju na vjenčanja potrošile su 544 milijuna dolara.

Ta vjenčanja proizvela su nadalje oko 244 milijuna dolara na ime državnih i lokalnih pristojbi.

Nadalje, istospolna vjenčanja donose plaću za 45.000 radnih mjesta, kaže se u studiji. 

Prva savezna država legalizirala istospolne brakove prije 17 godina

Prva je istospolnu bračnu zajednicu legalizirala američka savezna država Massachusetts 2003. godine, a njezin primjer slijedilo je nekoliko drugih država. 

Do odluke Vrhovnog suda, koja se smatra povijesnom prekretnicom, sklopljeno je oko 242.000 istospolnih brakova, navodi se u studiji.

Taj je broj sada više nego udvostručen i u SAD-u danas više od pola milijuna gay i lezbijskih parova živi u zakonitom braku. 

SAD je jedna od 28 država članica Ujedinjenih naroda koja priznaje istospolni brak kao zakonit pošto im se u utorak pridružila latinoamerička država Kostarika. 

Skupina Open For Business procjenjuje da će istospolna vjenčanja u Kostariki donijeti gospodarstvu te zemlje 592 milijuna dolara. 

Institut Williams u studiju je uključio brojke i procjene temeljene na podacima Američkog statističkog zavoda. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više