Danska i Norveška otvaraju prometni balon. Švedsku su isključile

Foto: EPA

NORVEŠKA i Danska uspostavit će ponovno promet između dvije zemlje, javila su u petak tri norveška medija, najavljujući uspostavljanje prometnog 'balona' koji neće uključiti susjednu Švedsku, zbog znatno većeg broja zaraženih koronavirusom.

Danska premijerka Mette Frederiksen i norveška predsjednica vlade Erna Solberg trebale bi tijekom dana zajednički predstaviti plan obnove međusobnog prometa.

Norveška još uvijek razmatra hoće li dopustiti slobodno putovanje u i iz Švedske, javila je norveška agencija NTB, pozivajući se na neimenovane izvore.

Više od 4000 Šveđana koji su bili zaraženi koronavirusom umrli su, što je skoro četverostruko veća brojka nego li je iznosio ukupan broj umrlih u drugim nordijskim zemljama. 

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde u utorak je upozorila da bi isključivanje Švedske iz planova o otvaranju granica u nordijskoj regiji, koja se oporavlja od pandemije koronavirusa, bilo politička odluka i ne bi bila opravdana trenutačnim zdravstvenim biltenom te zemlje.

Pročitajte više