Kako je došlo do toga da u BiH uhićuju premijera Federacije?

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

PREMIJER Federacije BiH Fadil Novalić (SDA) sinoć je uhićen u Sarajevu te je noć proveo u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Riječ je o kulminaciji afere s kupovinom sumnjivih respiratora iz Kine za 10 milijuna konvertibilnih maraka, za koju je Federalni štab civilne zaštite angažirao tvrtku koja se inače bavi proizvodnjom i preradom malina. U prostorijama SIPA-e noć su proveli i u suspendirani šef Štaba civilne zaštite FBiH Fahrudin Solak, kao i direktor firme Srebrena malina Fikret Hodžić.

Federalni premijer šest sati na ispitivanju u Državnoj agenciji za istrage

Mediji iz BiH izvještavaju da je premijer Novalić, još jedan tragikomični kadar iz SDA Bakira Izetbegovića, proveo šest sati na ispitivanju u SIPA-i da bi na kraju bio uhićen. Zbog toga je odgođena i redovita sjednica vlade Federacije BiH koja se jutros trebala održati u Sarajevu.

"Sve postupke u vezi s navedenim licima ne možemo komentirati zbog odnosa Tužilaštva BiH i nas. Izričito je dogovoreno da su oni jedini nadležni u ovom predmetu, dakle Tužilaštvo. Mi se toga pridržavamo. Oni moraju dati više informacija javnosti, a ne SIPA. Inače nije takva praksa, ali u ovom predmetu jest. Veliki je interes javnosti za ovaj slučaj. Želim malo razjasniti situaciju da ljudi imaju neke informacije pa vjerujem da ćemo uskoro ipak izaći u javnost s određenim detaljima", rekao je novinarima u Sarajevu glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

Uvezeni neupotrebljivi respiratori iz Kine

Index je početkom svibnja pisao o aferi Respiratori - kako se ovaj skandal naziva u BiH - no u međuvremenu se dogodilo sve i svašta pa ćemo pokušati rekonstruirati kako je došlo do toga da u pritvoru završi i premijer Federacije BiH.

>> Cijela BiH se danima bavi proizvođačem malina koji je dobio posao uvoza respiratora

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je od preuzimanja predmeta izvršilo vještačenje respiratora, a u nalazu vještaka je utvrđeno da ne posjeduju ni minimum bitnih karakteristika za odgovarajući tretman pacijenata u jedinicama intenzivne njege, među koje spadaju pacijenti oboljeli od covida-19. Time je potvrđena prvotna sumnja da su nabavljeni respiratori neupotrebljivi za ono za što su trebali biti korišteni.

SDA brani kompromitiranog Novalića

Bez obzira na to, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je još sredinom svibnja branio svojeg stranačkog kolegu Novalića, kao i nabavu respiratora, izjavivši da je onaj "tko nabavi 100 respiratora heroj nacije". Izetbegović je i prije par dana opravdavao Novalića tvrdeći u jednom televizijskom intervjuu da je oko respiratora "napravljen jedan strašan previd", ali da je za to odgovoran Federalni štab civilne zaštite.

"Nije se pitala struka. I otkud Fadil Novalić da zna da se nije pitala struka. Ni mi nismo pitali Novalića je li pitao struku. Tek kad se desila greška, vidjeli smo šta se desilo. I sad je pritisak na jednog čovjeka i na njegov kabinet", kazao je Izetbegović.

Da SDA namjerava braniti Novalića po svaku cijenu, pokazuju i najnovije izjave člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, inače Izetbegovićevog političkog potrčka.

Džaferović tvrdi da je Novalić "strpljivo i predano radio"

"U ovom trenutku nedostaju činjenice, javnost nema činjenice u čemu je, kako, s kim, zašto, sudjelovao premijer... To je nedopustivo. To se javnosti mora odmah saopćiti ili ovdje ako postoje konkretne činjenice je u pitanju teški kriminal, ili ako ne postoje ove činjenice, ili je u pitanju instrumentalizacija tužilačko-policijskih agencija u političke svrhe. Tužilaštvo i SIPA moraju odmah izaći s konkretnim činjenicama i podacima", rekao je Džaferović.

Dodao je da je Novalić "strpljivo i predano radio za vrijeme borbe protiv pandemije na zaštiti ekonomije, ali i života ljudi" te napomenuo da se o "ovoj činjenici nije dovoljno vodilo računa kada su se poduzimale aktivnosti kada je u pitanju Novalić". 

To da se Novalić kao ubijao od posla za dobrobit građana FBiH nije činjenica, nego u najboljem slučaju Džaferovićev dojam, a posve je nejasno zašto bi Tužilaštvo BiH i SIPA to uzimali u obzir u svojoj istrazi potencijalne korupcije. Čak i da je Novalić doista "strpljivo i predano radio", to ga nikako ne oslobađa od odgovornosti za korupcijski skandal u koji je očito upetljan.

Par dana prije privođenja premijeru oduzeli i službeni mobitel

U svakom slučaju, u danima prije privođenja federalnog premijera, a po naredbi Tužilaštva BiH, SIPA je izvršila pretres i oduzimanje dokumentacije s više lokacija, uključujući centralu Federalne uprave civilne zaštite u Sarajevu, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u Sarajevu i Mostaru te sjedište kompanije Srebrena malina u Vogošći, čiji su računi blokirani.

Prije tri dana Novalić je priznao i da mu je SIPA oduzela službeni mobitel pokušavajući spinati da on maltene tako pomaže u istrazi.

"Nemam šta da krijem. Da, privremeno mi je oduzet telefon. Da podsjetim, bio sam prvi koji je pozvao tužilaštvo i organe gonjenja da što prije provjere sve oko sporne kupovine respiratora. Vladi FBiH, a i meni lično je u interesu da se ova istraga što prije provede i da se utvrdi ko je, ako je, napravio krivično djelo", rekao je Novalić.

Osveta kadrova Čovića i Dodika?

Naravno, cijeli skandal nije mogao proći ni bez etnonacionalističkih konotacija, za koje se tek treba pokazati koliko su utemeljene. Naime, direktor SIPA-e je kadar iz Republike Srpske Perica Stanić, dok je šefica Tužilaštva BiH Gordana Tadić pouzdanica Dragana Čovića pa se istraga protiv Novalića može tumačiti i kao obračun između tri vladajuće etnonacionalne kriminalne oligarhije koje predstavljaju SDA, SNSD i HDZ BiH.

Novaliću sigurno nije pomogao ni intervju vlasnika Srebrene maline Fikreta Hodžića, koji je 16. svibnja sat i 15 minuta pokušao uvjeriti novinara Senada Hadžifejzovića na Face TV-u da je sve oko uvoza respiratora iz Kine u redu i da je on, Hodžić, žrtva okolnosti i zavjere. Hodžićev nastup je bio pun očitih laži i odbijanja da odgovori na ključna pitanja, tako da je samo još više rasplamsao interes javnosti i usmjerio sve više bijesa prema Novaliću.

Zašto se zasad izvukla federalna ministrica financija?

Premijer FBiH se vjerojatno nadao da će istraga stati na nivou suspendiranog šefa Štaba civilne zaštite Solaka te da neće skočiti za stepenicu više, do same vlade. Prevario se, no ostaje otvoreno pitanje zašto u svemu ovome nije privedena i Jelka Miličević (HDZ), također članica Federalnog štaba i federalna ministrica financija čiji je potpis ne nekim ključnim dokumentima u istrazi. Uostalom, ona je osobno naredila da se sumnjivi respiratori razdijele, što je bila opstrukcija istrage SIPA-e.

Najnovija vijest iz Sarajeva je da premijer Novalić ima status osumnjičenog, kao i Solak i Hodžić. Oni su osumnjičeni za udruživanje radi činjenja kaznenih djela, zloupotrebu položaja i pranje novca, uništavanje ili krivotvorenje službene dokumentacije te primanje dara ili drugih oblika koristi.

Sve to znači da ovoj aferi ni blizu nije kraj.

Pročitajte više