Slovenski BDP u prvom tromjesečju pao za više od 2 posto

Foto: EPA

SLOVENSKI bruto domaći proizvod (BDP) u prvom ovogodišnjem tromjesečju pao je 2,3 posto na godišnjoj razini, odnosno za 4,5 posto u odnosu na zadnje lanjsko tromjesečje, objavio je slovenski statistički ured.

Konačna potrošnja domaćinstava u prva tri ovogodišnja mjeseca smanjena je za 6,4 posto, a bruto investicije u fiksni kapital za 6,3 posto, pokazuju podaci državnog zavoda.

Izvoz je u tom razdoblju pao 1,6 posto, zabilježivši pad prvi put u zadnjih 10 godina, odnosno od drugog tromjesečja 2002. godine. Istodobno, uvoz je smanjen za 2,5 posto.

Slovenci su duboko u minusu

Prvo ovogodišnje tromjesečje obilježilo je izbijanje epidemije koronavirusa u Kini koja se potom proširila na Aziju i u Europu. Slovenija se s epidemijom suočila sredinom ožujka, pa ona nije znatnije pogodila BDP u prvom ovogodišnjem tromjesečju. Očekuje se da će pravi udarac gospodarstvo zabilježiti u drugom tromjesečju, a podaci o BDP-u bit će poznati u kolovozu.

Izgledi za gospodarstvo Slovenije za ovu godinu su duboko u minusu. Trenutne procjene domaćih i međunarodnih institucija kreću se u rasponu od 5,5 do 16 posto pada, a najveći broj tih institucija očekuje ovogodišnji pad aktivnosti u Sloveniji između 7 i 8 posto.

Pročitajte više

 

Pročitajte više