Neredi u Minneapolisu traju treću noć zaredom

Foto: EPA

TREĆA noć paleži, pljački i vandalizma zahvatila je Minneapolis dok prosvjednici izražavaju bijes zbog smrti nenaoružanog crnca kojemu je bjelački policajac koljenom prikliještio vrat dok je ležao na tlu nakon uhićenja.

Najnoviji neredi u najvećem gradu Minnesote prošli su uglavnom bez kontrole u četvrtak navečer, a gradonačelnik je naredio taktičko povlačenje policije iz policijske postaje koja je zapaljena.

Pripadnici Nacionalne garde pozvani ranije tijekom dana uglavnom su se držali po strani.

Guverner Tim Waltz naredio je Gardi da pomogne u održavanju mira nakon dvije prijašnje noći nereda uzrokovanih smrću Georgea Floyda u ponedjeljak.

U kasnonoćnoj poruci na Twitteru američki predsjednik Donald Trump napisao je da će poslati pripadnike Nacionalne garde "da posao bude dobro obavljen" ako "slabi" gradonačelnik ne uspije održati red, sugerirajući da bi mogla biti primijenjena i smrtonosna sila.

"Bilo kakva teškoća i mi ćemo preuzeti kontrolu, ali kad počne pljačka, počne pucnjava", napisao je Trump.  

Prosvjedi i u Los Angelesu i Denveru

Uhićenje Georgea Floyda, crnca kojemu je bjelački policajac prikliještio koljenom vrat dok je stenjao i ponavljao "Ne mogu disati", prolaznik je snimao kamerom na mobitelu.

Četvorica policajaca umiješana u incident dan kasnije su smijenjena.

Prosvjedi podrške izbili su u Los Angelesu i u Denveru, a promet je bio blokiran u oba grada.

Neredi u Minneapolisu proširili su se i na susjedni St. Paul, glavni grad države, gdje su izbili požari i vandalizam.

Za razliku od srijede navečer, kada su prosvjednici bacali kamenje i sukobili se s interventnom policijom, policijske snage u Minneapolisu uglavnom su bile izvan vidokruga oko treće policijske postaje, poprišta nereda u četvrtak.

Prosvjednici koji su se okupili pored zgrade nakratko su se povukli pod naletom policijskog suzavca i gumenih metaka ispaljenih na njih s krova, samo da bi se pregrupirali i na kraju zapalili zgradu dok se policija povlačila.

Pripadnika Nacionalne garde nije bilo, kao ni vatrogasaca. Kasnije su prosvjednici primijećeni na krovu, a stotine ljudi koji su satima ostali na mjestu događaja bacali su na zapaljenu zgradu komade šperploče i druge predmete.

Pročitajte više