RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Uhićeni Josipa Rimac, šef Hrvatskih šuma... Njihovi odvjetnici dali nove informacije

Foto: Hina, Igor Soban/PIXSELL

JUTROS su uhićeni HDZ-ov predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i HDZ-ova državna tajnica i bivša gradonačelnica Knina Josipa Rimac, ali i Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva Darka Horvata. 

Jakopčić je odveden iz prostorija Hrvatskih šuma. Uz njega je bilo nekoliko policijskih službenika u civilu. Rimac se također povezuje s malverzacijama u Hrvatskim šumama. Navodno je u pitanju gradnja vjetroelektrana kod Knina koja se planirala u doba kada je Rimac bila na čelu Knina.

>> Uhićen je predsjednik uprave Hrvatskih šuma

>> Uhićena Josipa Rimac

RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE IZ MINUTE U MINUTU NA INDEXU

20:45 Josipa Rimac dovedena je na ispitivanje u USKOK, objavljene su fotografije dovođenja. > Opširnije

19:29 Oglasio se i Vladimir Terešak, odvjetnik šefa Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića. Iznio je detalje s ispitivanja.

"Iznosio je aktivnu obranu. Trajala je više od dva sata. Aktivno se branio, iznosio obranu i poricao ono što mu se stavlja na teret. Radi se o firmi za izgradnju vjetroelektrane kod Knina. Gospodin Jakupić je naplatio 5,6 milijuna kuna duga. Ostala je neka šumska šteta od 248 tisuća kuna", rekao je Terešak u Dnevniku Nove TV.

Dodao je da je njegov branjenik odveden na Oranice i da se danas vjerojatno neće stići ispitati sve uhićene. Kazao je kako je uvjeren da se za Jakupčića neće ni tražiti istražni zatvor. 

19:19 Josipa Rimac još nije stigla na ispitivanje u USKOK. Njezin odvjetnik Vinko Gulišija u RTL-u Danas rekao je da još uvijek čeka poziv za ispitivanje. Progovorio je i o obrani HDZ-ovke. > Opširnije

18:00 Smijenjene su Josipa Rimac i pomoćnica ministra Horvata Ana Mandac. >Opširnije

17:51 Objavljene su fotografije dolaska HDZ-ovog šefa Hrvatskih šuma na ispitivanje u USKOK. >Opširnije

16:40 Šef Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić stigao je na ispitivanje u USKOK. U policijskom vozilu je sagnuo glavu kako ga fotoreporteri ne bi snimili.

16:33 Vladimir Terešak, odvjetnik predsjednika uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića, dao je kratku izjavu za medije. "Do sada nismo dobili rješenje o provedbi istrage, kada budem kontaktirao s klijentom, znat ću više reći, ispitivanje je zakazano za 16:45", kazao je Terešak, a prenosi N1.

Na pitanje kako će se njegov klijent braniti, kazao je da će to činiti aktivno.

"On se ne smatra krivim, iznosit će činjenice i okolnosti", kazao je odvjetnik uhićenog šefa Hrvatskih šuma. 

15:54 Osim vjetroelektrane Krš-Pađene, još su dva pravca istrage - poljoprivredne potpore i male gospodarske potpore, neslužbeno doznaje N1.

14:40 Odvjetnik jednog od uhićenih obratio se medijima. Nije otkrio koga brani.

"Mogu vam reći, ali vama to ime neće ništa značiti", rekao je.

Naknadno se ipak doznalo kako je riječ o odvjetniku Josipa Ravlića, poduzetnika iz Zagreba koji je također među uhićenima.

14:30 Policija je u petak u Splitu uhitila Ivana Melvana, voditelja Uprave Hrvatskih šuma u tom gradu, koji je nakon toga odvezen u Zagreb gdje će dati izjavu u PNUSKOK-u, doznaje se od njegova odvjetnika Nediljka Ivančevića.

"Gospodin Melvan je sada na putu u Zagreb gdje će dati izjavu djelatnicima PNUSKOK-a koji će spis dostaviti dežurnom zamjeniku USKOK-a koji će odlučiti o daljnjem postupku", rekao je za Hinu Ivančević u poslijepodnevnim satima.

Na upit je li Melvanovo uhićenje povezano s ostalim uhićenjima u vezi s vjetroelektranama kod Knina, odvjetnik Ivančević je rekao kako o tome ne može govoriti.

13:44 U sjedištu tvrtke Lager u Donjem Stupniku, investitoru u vjetropark Krš-Pađene, u tijeku je policijski pretres, neslužbeno doznaje Hina u petak nakon što je PNUSKOK uhitio šefa Hrvatskih šuma i bivšu kninsku gradonačelnicu. 

Policija je u četvrtak ušla u prostorije sjedišta tvrtke Lager u Donjem Stupniku, a u tijeku je pretres, neslužbeno se doznaje iz te tvrtke.

Tvrtka Lager je investitor u vjetroelektranu Krš-Pađene, a mediji neslužbeno spominju da je taj projekt jedan od razloga uhićenja predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića te državne tajnice u Ministarstvu uprave i bivše kninske gradonačelnice Josipe Rimac. 

13:42 Poznat je identitet sedam uhićenih osoba.

Uhićeni su predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, HDZ-ova Josipa Rimac, šef splitske ispostave HŠ-a Ivan Melvan i načelnica Gračaca Nataša Turbić.

N1 također piše da je uhićena i HDZ-ova Ružica Njavro, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede.

Hina iz izvora bliskim istrazi doznaje da je među uhićenima i Ante Sladić, poduzetnik iz Šibenika koji će tijekom dana također biti doveden u Zagreb.

Prema neslužbenim informacijama, uhićeno je više od deset osoba. Navodno se radi o 13 uhićenih.

13:41 Reakcije na uhićenja u Hrvatskim šumama: "Imaju status zločinačke organizacije". > Opširnije

13:40 Odvjetnici otkrili što bi mogao biti razlog uhićenja Rimac i šefa Hrvatskih šuma. > Opširnije

13:25 Hina iz izvora bliskim istrazi doznaje da je među uhićenima i Ante Sladić, poduzetnik iz Šibenika koji će tijekom dana također biti doveden u Zagreb.

13:16 Kako neslužbeno doznaje N1, uhićena je i HDZ-ova Ružica Njavro, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede.

13:15 Kako neslužbeno doznaje N1, uhićena je i Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva.

13:02 U zgradi Općine Gračac obavlja se policijski izvid, potvrdio je predsjednik Gradskog vijeća Tadija Šišić dodavši da u Općini nisu informirani o statusu načelnice Nataše Trubić za koju mediji tvrde da je uhićena u akciji USKOK-a vezanoj za gospodarski kriminal.

"Od jutros je policijsko vozilo ispred općine i mogu samo potvrditi da se nešto događa. Nije mi poznato ni gdje je načelnica, ali mislim da nije uhićena, vjerojatno bih to znao“, rekao je Šišić Hini.

Dodao je da nije pokušao zvati načelnicu jer „vjerojatno se ne bi ni javila pa ne želi smetati“.

Na službene telefonske brojeve u zgradi općine Gračac također se nitko ne javlja.

MUP je potvrdio da je u tijeku akcija uhićenja više fizičkih osoba, državnih dužnosnika i gospodarstvenika zbog sumnje u počinjenje djela protiv službene dužnosti i gospodarskog kriminaliteta s obilježjima korupcije.

13:00 Andrej Plenković komentirao je uhićenja. Kaže da je dosta korupcije. > Opširnije

12:40 Prema neslužbenim informacijama, za sada je ukupno uhićeno 13 osoba. Poznata su četiri imena. To su: Krunoslav Jakupčić, Josipa Rimac, šef splitske ispostave HŠ-a Ivan Melvan i načelnica Gračaca Nataša Turbić.

12:35 U velikoj policijskoj akciji u Splitu je uhićen i Ivan Melvan, voditelj uprave Hrvatskih šuma u Splitu, javlja Dalmatinski portal. > Opširnije

12:01 Član Uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš kazao je u petak da je jutrošnje privođenje predsjednika Uprave Krunoslava Jakupčića napravilo korporativnu štetu, ali da sigurno neće utjecati na poslovanje Hrvatskih šuma koje rade normalno.

"Očekujemo da institucije odrade svoj posao u skladu s propisima i možemo poručiti građanima i djelatnicima Hrvatskih šuma da nesmetano radimo. Ovo nam je napravilo korporativnu štetu, ali to definitivno neće utjecati na naše poslovanje", kazao je Fazekaš u izjavi ispred sjedišta Hrvatskih šuma.

Potvrdio je da je Jakupčić jutros priveden, ali kazao i da članovi Uprave nisu razgovarali s djelatnicima koji su jutros bili u Hrvatskim šumama pa ne znaju razloge takvoga postupanja.

"Prema informacijama koje smo pročitali na portalima, da se naslutiti da navedena tema nema veze s gospodarenjem šumama, nego da se radi o jednom projektu vezanom za bivšu Upravu Hrvatskih šuma”, kazao je.

12:00 PNUSKOK u Splitu pretražuje prostorije Hrvatskih šuma.

11:40 Kako N1 Televizija neslužbeno doznaje, uhićena je i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić.

Policijski službenici PNUSKOK-a su rano jutros na području Zagreba, Splita, Knina i Gračaca započeli realizaciju višemjesečnog kriminalističkog istraživanja te su u tijeku uhićenja više fizičkih osoba, državnih dužnosnika i gospodarstvenika.

Kriminalističko istraživanje se provodi zbog sumnje u počinjenja kaznenih djela protiv službene dužnosti i gospodarskog kriminaliteta s obilježjima korupcije.

11:35 Iz Uprave Hrvatskih šuma potvrdili su da je Jakupčić priveden na ispitivanje, ali nisu dali nikakav drugi komentar na događaj, prenosi N1.

"Radi se o projektu koji je vezan uz bivšu Upravu Šuma. Očekujemo da institucije odrade posao", poručili su iz Uprave.

Poručili su da Hrvatske šume i dalje nesmetano rade te da svih 8200 zaposlenika može biti mirno. "Ovo nam je napravilo korporativnu štetu, ali to neće utjecati na naše poslovanje", rekli su.

"Nadamo se da će se sve vrlo brzo raspetljati i da navedeno neće naštetiti ugledu Hrvatskih šuma", poručili su, dodavši da sve podružnice i rade te da Uprava funkcionira.

11:30 Zvali su je kraljicom HDZ-a, danas je uhićena. Tko je Josipa Rimac? >Opširnije

11:20 Odvjetnik Željko Gulišija potvrdio je u četvrtak Hini da se državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac nalazi u PNUSKOK-u, a pretpostavlja da je uhićena s obzirom na to da od tamo zatražila njegovu pravnu zaštitu.

"Rekla mi je da se nalazi na PNUSKOK-u i da želi da je zastupam. Čim se nalazi tamo, u najmanju ruku je privedena, to je minimum, a ja pretpostavljam da je uhićena", kazao je Gulišija.

Kazao je da ne zna više informacija jer je razgovor s Rimac bio kratak te nije želio nagađati o razlozima postupanja USKOK-a. 

11:07 Od petka rano ujutro u tijeku su uhićenja državnih dužnosnika i gospodarstvenika zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti i gospodarskog kriminaliteta s obilježjima korupcije, potvrdilo je Hini Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) započeo je u petak rano ujutro na području Zagreba, Splita, Knina i Gračaca s realizacijom višemjesečnog kriminalističkog istraživanja, priopćila je glasnogovornica MUP-a Marina Mandić.

U MUP-u preciziraju da su u tijeku uhićenja više fizičkih osoba, državnih dužnosnika i gospodarstvenika zbog sumnje u počinjenje djela protiv službene dužnosti i gospodarskog kriminaliteta s obilježjima korupcije.

11:05 "Mog klijenta tereti se za zlouporabu položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem. To je zapravo sve što znamo do sada. Isto tako, kako mi je potvrđeno, uhićena je i državna tajnica Josipa Rimac, no za sada nemamo previše podataka", rekao je za Index odvjetnik Vladimir Terešak koji zastupa predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića. Na izravan upit zna li možda o kojem se slučaju radi, Terešak nam je rekao kako ima saznanja da se radi o vjetroelektranama, no da mu nisu, za sada, poznati detalji.

11:00 U tijeku je pretres stana Krunoslava Jakupčića.

10:50 Josipa Rimac je u Zagrebu. No pretražuje se i njen dom u Kninu.

10:45 Josipa Rimac je u prostorijama zagrebačkog PNUSKOK-a. Čeka ispitivanje.

10:40 Tko je Krunoslav Jakupčić, uhićeni šef Hrvatskih šuma? HDZ-ovac s plaćom od gotovo 30.000 kuna. > Opširnije

10:30 Krunoslav Jakopčić uhićen je rano jutros u prostorijama Hrvatskih šuma. Pretraženi su mu ured i dom. Naknadno se saznalo da je uhićena i Josipa Rimac, državna tajnica Ministarstva uprave i bivša kninska gradonačelnica.

Pročitajte više