KORONAVIRUS U SVIJETU

U Latinskoj Americi se do kraja 2020. očekuje ogroman porast broja siromašne djece

Ilustracija: EPA

JOŠ će 16 milijuna djece u Latinskoj Americi i na Karibima osiromašiti do kraja 2020. ako vlade ne učine ništa kako bi ublažile posljedice gospodarske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, upozoravaju UNICEF i nevladina organizacija Spasimo djecu.

Gotovo svako drugo dijete (46 posto) bit će siromašno do kraja godine, što je porast od 22 posto u odnosu na prošlu godinu, ako se ubrzo ne donesu "sveobuhvatne mjere", ocjenjuju obje organizacije u priopćenju.

"Takav znatan porast vratit će Latinsku Ameriku i Karibe deset godina unatrag i uvelike će poništiti napredak ostvaren u borbi sa siromaštvom djece u većem dijelu regije u 21. stoljeću", upozorava Monica Rubio, UNICEF-ova savjetnica za socijalnu politiku za to područje.

Najgore bi mogla proći Južna Amerika

Kako navode obje organizacije, gospodarska kriza uzrokovana epidemijom covida-19 povećat će razlike između djece iz siromašnih i djece iz bogatih obitelji dok se u Latinskoj Americi i na Karibima očekuje pad BDP-a od 5,3 posto.

Najgore bi mogla proći Južna Amerika, gdje će broj djece koja žive u siromašnim obiteljima porasti za gotovo 30 posto, ili za 11 milijuna u odnosu na 2019.

Na Karibima bi ih moglo biti 19 posto, ili 1 milijun više, a u Srednjoj Americi i u Meksiku 13 posto, ili 4 milijuna siromašne djece više.

UNICEF i Spasimo djecu pozivaju vlasti da pojačaju programe socijalne zaštite kroz isplatu novčane pomoći obiteljima i osiguranje obroka školskoj djeci.

"Hoćemo li dopustiti da djeca plaćaju cijenu covida-19? Sve je očitije da posljedice gospodarske krize mogu biti trajne, pa i nepovratne za djecu", upozorava Rubio.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više