Piše: | 23.05.2020. 15:40

Grci opet traže od Londona da vrati mramorni friz s Partenona

GRČKA je danas opet pozvala Veliku Britaniju da joj vrati mramorni friz s Partenona, izložen u londonskome Britanskom muzeju, iskoristivši pojačan međunarodni interes za ponovno otvaranje toga antičkog hrama na atenskoj akropoli koji je bio zatvoren tijekom epidemije koronavirusa.

Britanski lord odnio je 1803. godine dijelove friza u London

Dijelovi drevnoga friza s Partenona, izgrađenog u 5. stoljeću prije Krista, prevezeni su u Veliku Britaniju početkom 19. stoljeća, a među ostalim, prikazuju mitološku bitku Grka i kentaura. Britanski diplomat lord Elgin je 1803. godine, uz dopuštenje Osmanskog carstva pod čijom je vlašću tada bio grčki teritorij, dijelove friza s Partenona odnio u London te ih je prodao Britanskom muzeju u kojemu su danas izloženi.

London je ustrajno odbijao vratiti skulpture poznate kao Elginov mramor, tvrdeći da su ih Britanci odnijeli uz dopuštenje tadašnjih osmanskih vladara.

Grčka ministrica kulture tvrdi da se radi o "pljački"

"Ponovno otvaranje arheoloških mjesta i spomenika kulture u Grčkoj, prilika je da međunarodni odbori, koji podupiru povrat dijelova partenonskog friza Grčkoj, ponove svoj zahtjev, kao i zahtjev grčke vlade za njihovim trajnim povratom u domovinu", stoji u danas objavljenom priopćenju grčke ministrice kulture Line Mendoni.

Dodala je da se radilo o "pljački" i da Grčka nikada neće priznati da su frizovi vlasništvo Britanskog muzeja. Grčke vlasti skulpture traže natrag od 1983. godine, a kampanju povratka pokrenula je glumica, a kasnije i ministrica kulture Melina Mercouri.

Grčka je 18. svibnja ponovo otvorila atensku akropolu za posjetitelje

Nakon dvomjesečnih mjera karantene Grčka je 18. svibnja otvorila atensku akropolu za posjetitelje. 

Međunarodna udruga za povrat partenonskih skulptura 21. svibnja je, na Svjetski dan kulture, uputila pismo grčkome ministarstvu kulture u kojemu predlaže ponovni koordinirani pritisak na Britanski muzej.

 
NAJNOVIJE
NAJČITANIJE