Kineski zdravstveni čelnik prihvaća kritike za odgovor na koronavirus

Ilustracija: EPA

DIREKTOR kineskog centra za kontrolu i prevenciju zaraze danas je rekao da su javne kritike upravljanja izbijanjem koronavirusa razumljive, no branio je odgovor Pekinga na tu krizu. 

"Kod takve velike epidemije u Kini i svijetu normalno je dobivati kritike javnosti", kazao je Gao Fu na marginama godišnje sjednice kineske Narodne skupštine. 

"Prihvaćamo ih s poniznošću", dodao je. 

Gao Fu: Odgovor Kine na epidemiju bio je dobar u odnosu na druge države

Države poput SAD-a i Australije kritizirale su Peking zbog netransparentnosti u ranim danima pandemije. Kina je te optužbe prozvala apsurdnima. Gao je rekao kako centar za kontrolu zaraze mora poboljšati svoje mehanizme za izvještavanje o epidemiji, no ocijenio je da je usprkos slabostima koje je ta agencija pokazala u ranim danima epidemije odgovor Kine bio "dobar“ u odnosu na druge države. 

Gao Fu: Kina o suradnji na istraživanju i razvoju cjepiva pregovara s raznim državama

Istaknuo je i kako kineski znanstvenici još uvijek ne uspijevaju utvrditi kako je virus prešao na ljude, dodavši kako se nada "da će javnost znanstvenicima dati još vremena da razumiju taj virus". 

Utrku država u razvijanju cjepiva Gao je nazvao "pozitivnom".

"Kina pregovara s raznim državama o suradnji na istraživanju i razvoju cjepiva", zaključio je. 

Kina od ožujka bilježi snažan pad lokalne zaraze. Broj potvrđenih slučajeva u zemlji zasad je 82.971, sa 4634 smrtna ishoda. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više