INDEX ISTRAGE

Imamo nove detalje o padu drona KING ICT-ja: Tražili su ga satima

Foto: Jurica Galoić, Miranda Cikotić (Pixsell)

INDEX ISTRAGE doznale su nove detalje nedavnog pada bespilotne letjelice oznake "Planet IX - eRIS III", namijenjene MUP-ovom nadzoru državne granice. Riječ je o dronu koji je izrađen u tvrtki kćeri KING ICT-ja, Planet IX, a razvijan je zajedno s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla. Taj dron ocijenjen je kao najbolji i najpovoljniji na natječaju MUP-a vrijednom 17,3 milijuna kuna gdje su se tražile letjelice velikog dometa za nadzor granice.

IZ MUP-a su nam pojasnili da je KING ICT isporučio robu 5. svibnja ove godine, a u okolici Udbine provedeno je i testiranje drona.

"Formalna isporuka robe u smislu količine i vrste (ne funkcionalnosti) od strane zajednice ponuditelja je izvršena 5. svibnja 2020. godine, kada je obavljen i prikaz funkcionalnosti", potvrdili su nam iz MUP-a. No na testiranju dron je pao. Tražili su njegove ostatke dva sata, a bivša tvrtka Damira Krstičevića ima pravo na još jedan pokušaj i to do 5. lipnja. Ako dron ne poleti i ne ostane u zraku, MUP neće platiti ništa. No, krenimo redom.

>> Za dva drona ćemo Krstičevićevoj bivšoj firmi platiti 17 milijuna kuna

Bivša tvrtka aktualnog ministra obrane Damira Krstičevića KING ICT s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla d.d. dobila je na natječaju Ministarstva unutarnjih poslova posao vrijedan 17,3 milijuna kuna. U vrlo respektabilnoj međunarodnoj konkurenciji kao najpovoljnija letjelica velikog dometa odabran je tek prezentirani model drona bivše Krstičevićeve tvrtke. Tako bi ukupno četiri drona s dva rezervna trebala pokrivati hrvatsku državnu granicu za potrebe MUP-a.

Dronovi su izrađeni prošle godine u nedavno osnovanoj tvrtki kćeri KING ICT-ja Planet IX i imaju oznaku "Planet IX - eRIS III". Natječaj je raspisan u ožujku prošle godine, a dron je pokazan tri mjeseca kasnije na sajmu "DENI – Rogue Drone Training" u jednoj sali zagrebačkog hotela Antunović. Natječaj MUP-a okončan je prošle jeseni, a ugovor je potpisan u listopadu prošle godine. Prema uvjetima natječajima isporuka je trebala biti unutar šest mjeseci, nakon čega se treba dokazati funkcionalnost natječaja. Krajnji rok bio je u travnju, no pomaknut je zbog epidemije koronavirusa.

MUP: Dron je pao na testiranju u realnim uvjetima rada

"Početkom svibnja, točnije 5. svibnja, tijekom prikaza funkcionalnosti u realnim uvjetima rada na terenu, na ispitnoj lokaciji na području Udbine, a gdje su bili prisutni i članovi zajednice ponuditelja i povjerenstvo naručitelja, došlo je do pada letjelice. Zbog pada letjelice nisu stvoreni uvjeti za potpisivanje Zapisnika o kontroli kvalitete, odnosno preciznije, nije stvoren temelj za plaćanje robe", kažu nam iz MUP-a dodajući da isporučitelj ima još jednu mogućnost prikazati funkcionalnosti uređaja odnosno otkloniti nedostatke.

"U slučaju uspješnog prikaza funkcionalnosti uređaja Ministarstvo unutarnjih poslova, kao naručitelj, će potpisati Zapisnik o kontroli kvalitete i tada može započeti proces obuke krajnjih korisnika", kažu nam iz MUP-a. U policiji tako navode da je letjelica pala "u realnim uvjetima rada na terenu", a iz KING ICT-ja nam tvrde kako je pala tijekom tehničkog testiranja "u uvjetima kiše i granične dozvoljene brzine vjetra".

KING ICT: Dron je pao u uvjetima kiše i granične dozvoljene brzine vjetra

"Budući da se radi o sofisticiranom sustavu i brojnim podsustavima, sukladno propisanoj proceduri za ovakve događaje, pokrenuta je opsežna i detaljna forenzička analiza kojom će se utvrditi točni razlozi koji su doveli do pada letjelice. Razmjer nastale štete po proizvođača, ujedno i vlasnika predmetne testne letjelice, unutar je uobičajenog i prihvatljivog rizika testiranja besposadnih sustava", kažu nam iz KING ICT-ja.

IZ MUP-a naglašavaju kako prilikom pada letjelice nitko nije bio u opasnosti jer se pad dogodio na nekoliko stotina metara dalje od uzletišta, a letjelica je pronađena u roku od dva sata. Riječ je, podsjetimo, o letjelici širokoj 3,3 metra i ukupne mase oko 25 kilograma. Oko 80 posto dijelova je nabavljeno sa strane, odnosno kupljeno, a 20 posto predstavlja tzv. hrvatska pamet.

U KING ICT-ju su prilično tajnoviti

Pitali smo KING ICT o tome jesu  li u vrijeme natječaja imali funkcionalan dron koji je odgovarao uvjetima natječaja i je li tada prezentiran prototip drona i je li on bio funkcionalan? Isto tako pitali smo ih jesu li već isporučili dronove, nakon čega je krenulo testiranje. No nisu nam htjeli odgovarati na ta pitanja.

"Kao što je i uobičajeno za ovakve ugovore kod javnih i privatnih naručitelja u RH i inozemstvu, člankom ugovora o tajnosti informacija, konzorciju KING ICT d.o.o. i Ericsson Nikola Tesla d.d. nije dopušteno davati, otkrivati i distribuirati djelomične ili cjelovite informacije koje su vezane uz isporuku ovog projekta trećim stranama za vrijeme i nakon isteka trajanja ugovora. Iz tog razloga molimo Vas za razumijevanje našeg poštivanja zakonskih obveza", rekli su nam iz KING ICT-ja.

MUP se, s druge strane, u odgovoru Indexu nije pozivao na zakonska ograničenja odavanja takvih informacija te su nam pojasnili o čemu se radi. Kako nam kažu iz MUP-a u tijeku natječaja, svi ponuditelji su dokazivali funkcionalne i tehničke zahtjeve ispunjavanjem tehničkih specifikacija i dostavljanjem dokaza u vidu tehničke dokumentacije ponuđene opreme.

KING bi skrio detalje, MUP ih za Index otkriva

"Ponudbena tehnička dokumentacija koju ponuditelj mora dostaviti uz natječajnu dokumentaciju, podrazumijeva dokumentaciju proizvođača koja u sebi sadrži sve tehničke podatke za dokazivanje sukladnosti ponuđenog proizvoda s tehničkim zahtjevima naručitelja, kao i njen prijevod na hrvatski jezik ovjeren od strane ovlaštenog prevoditelja. Ako u tehničkim specifikacijama nije moguće pronaći pojedini traženi parametar ponuditelj za takve parametre može priložiti pisanu i potpisanu izjavu proizvođača da njihov uređaj udovoljava pojedinom parametru traženom u tehničkim specifikacijama, a koji nije vidljiv u tehničkoj dokumentaciji uređaja. Osim navedenog u ponudi, ponuditelj je bio dužan obavezno dostaviti i Korisnički priručnik na ponuđenu letjelicu (User manual) na hrvatskom ili engleskom jeziku te Priručnik za održavanje letjelice (Maintenance Manual) na hrvatskom ili engleskom jeziku", objašnjavaju iz MUP-a dodajući da je formalna isporuka robe u smislu količine i vrste, ne i funkcionalnosti, izvršena 5. svibnja 2020. godine, kada je obavljen i prikaz funkcionalnosti. Na tom prikazu 5. svibnja, dron je pao.

Tada su, ističu u MUP-u, isporučene dvije bespilotne letjelice s kamerama, jedna mobilna upravljačka jedinica, jedan komplet komunikacijskog sustava, set rezervnih dijelova i potreban alat za rad na terenu i kombi vozilo s dva radna mjesta unutar vozila za upravljanje bespilotnim letjelicama.

U okviru ovog projekta uključeno je i aplikativno rješenje za nadzor operacija bespilotnih letjelica, integracija između Nacionalnog sustava za nadzor državne granice i sustava upravljanja bespilotnim letjelicama granice kako bi slika s letjelica bila vidljiva u Nacionalnom koordinacijskom centru u Zagrebu i obuka korisnika za minimalno dvanaest pilota bespilotne letjelice, dvanaest operatera kamerama na letjelici i dvanaest tehničara za rad sa sustavom u cjelini.

KING ICT: Prenesite da zapošljavamo 4 tisuće djelatnika

Iz policije još jednom u svom odgovoru naglašavaju kako zbog pada letjelice nisu stvoreni uvjeti za potpisivanje Zapisnika o kontroli kvalitete, odnosno preciznije, nije stvoren temelj za plaćanje robe.

"Konzorcij KING ICT i Ericsson Nikola Tesla, koji zajedno zapošljavaju gotovo 4.000 djelatnika i ostvaruju približno 3 milijarde kn prihoda, čvrstog je uvjerenja da ćemo uredno ispuniti preuzete ugovorne obveze na zadovoljstvo svih dionika i molimo Vas da to prenesete zainteresiranoj javnost", kažu nam na kraju iz KING ICT-ja.

Eto, prenijeli smo njihov odgovor zainteresiranoj javnosti, još samo da im dron zaista i uspješno dovrši let.

Originalno objavljeno na Index Istrage

Pročitajte više