Filmovi koje ne smijete propustiti: Remakeovi koji su čak bolji od originala

Foto: Press

"ORIGINAL je ipak original", reći će neki i u većini slučajeva biti u pravu. No postoje situacije u kojima to ne drži vodu.

Hollywood već dugo vodi rat s kroničnom nestašicom ideja i sve što nude je ili dio franšize, ili nastavak, ili reboot ili remake. I u tom moru bezidejnosti ponekad je teško pronaći nešto uistinu originalno. Ipak, katkad je moguće nabasati na kopije koje uspijevaju u nemogućem. Naravno da je, kao i u većini slučajeva, sve stvar ukusa, ali ponekad se moramo pomiriti s činjenicom da biti prvi ne znači nužno biti i najbolji.

It (2017.) > It (1990.)

Mini-serija koju smo gledali devedesetih bila je solidna za svoje vrijeme, a radilo se o sasvim pristojnom uprizorenju romana Stephena Kinga. No film iz 2017. pokazao je da to može puno bolje. Iako se radi o ekranizaciji koja je nešto slobodnija što se predloška tiče, i dalje je riječ o daleko boljem filmu koji daje sve ono što su fanovi očekivali, i to uz daleko bolju glumačku postavu (posebno mlađi dio ekipe).

The Fly (1986.) > The Fly (1958.)

Film Davida Cronenberga jedan je od onih koji su se fenomenalno uspjeli oduprijeti zubu vremena, a čak i uz specijalne efekte iz osamdesetih, i dalje uspijeva djelovati uvjerljivo i zastrašujuće. Radi se o izuzetnom horor filmu koji je u apsolutno svakom pogledu superiorniji originalu.

The Mummy (1999.) > The Mummy (1932.)

Brendan Fraser na vrhuncu karijere pojavio se u franšizi koja se pokazala ne samo kao komercijalno uspješna već i izuzetno zabavna i šarmantna avantura, koja se do trećeg dijela istrošila, ali je izrodila dva kvalitetna blockbustera. I ne samo da je bolja od filma iz tridesetih već je neusporedivo bolja i od neuspješnog pokušaja da se oživi ova priča.

True Grit (2010.) > True Grit (1969.)

Jedna generacija ima The Dukea, a druga The Dudea. Doduše, John Wayne je za ulogu Roostera Cogburna osvojio Oscara, ali to nije spriječilo Jeffa Bridgesa da razvali ulogu i, prema mišljenju mnogih, čak i nadjača legendarnog kralja vesterna. I ne radi se o tome da je original na bilo koji način loš, ali film braće Coen je jednostavno bolji.

3:10 to Yuma (2007.) > 3:10 to Yuma (1957.)

Ovdje možemo govoriti o pitanju ukusa, ali činjenica je da je verzija s Russellom Croweom i Christianom Baleom zabavnija i više usredotočena na likove, a ne na priču kao što je to slučaj u originalu. Doduše, postoji i taj suvremeni i realni pristup vestern tematici koji vjerojatno bolje leži današnjim gledateljima.

The Thing (1982.) > The Thing from Another World (1951.)

Većina gledatelja vjerojatno ni ne zna da se radi o remakeu jer The Thing je kultni horor čije je efekte pregazilo vrijeme, ali zadržao je fenomenalnu atmosferu i ostavio dubok trag na žanru. The Thing from Another World nije loš, ali nije The Thing.

12 Monkeys (1995.) > La Jetee (1962.)

Teško je ovo nazvati klasičnim remakeom jer u slučaju La Jetee radi se o kratkom filmu koji ima potpuno drugačiji pristup i atmosferu, ali oni temeljni elementi priče su tu. Gilliam je uz Brucea Willisa i Brada Pitta ovo uspio pretvoriti u svjetsku filmsku senzaciju, koja je privukla pažnju na daleko skromniji original.

Ocean’s Eleven (2001.) > Ocean’s 11 (1960.)

Soderberghov remake uzeo je elemente originala koji su funkcionirali, nadogradio ih i to je rezultiralo daleko boljim filmom. Istina, original je imao Franka Sinatru, Deana Martina i Sammyja Davisa Jr.-a, ali malo se tko neće složiti s tim da "Rat Pack" jednostavno nije dovoljan da bi originalni film bio išta više od solidnog.  

The Departed (2006.) > Internal Affairs (2002.)

Ljubitelji originala sigurno se neće složiti s ovim jer original je remek-djelo i možda sve ovisi o tome koji ste film prvo pogledali. No teško je ići protiv odličnog glumačkog ansambla koji je odradio fenomenalan posao i Scorsesea kojem je ovo najbolji gangsterski film nakon Goodfellasa, a često je zanemaren kada govorimo o njegovom opusu.

Scarface (1983.) > Scarface (1932.)  

Al Pacino je i prije ovog filma bio zvijezda, ali nakon Scarfacea postao je legenda. Mnogi možda ni ne znaju za postojanje gangsterskog klasika Howarda Hawksa koji se dopao i Alu Caponeu, a i De Palmin kultni remake pobrinuo se da mnogi zaborave da je original uopće postojao. Režija je fenomenalna, a Al Pacino je nezaboravan. A čak ni nakon svih ovih godina gotovo da ne postoji osoba koja neće znati na što mislite kada kažete "say hello to my little friend". 

Pročitajte više