HDZ-ov šef doma kojim hara virus dobio posao bez natječaja: Moram i ja negdje raditi

Foto: Screenshot HRT

SPLITSKOM Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici sinoć je naređena hitna evakuacija nakon što su testiranja utvrdila da čak deset štićenika ima koronavirus, a za devet se još čekaju rezultati.

Transport štićenika tijekom noći je išao otežano jer su svakom od njih po dolasku u splitski KBC napravljene nužne pretrage, a prema informacijama liječnika, svi su trenutačno u dobrom stanju s obzirom na to da su stariji od 85 godina.

Ravnatelj doma, 59-godišnji Ivan Škaričić, rekao je sinoć da je petnaestak štićenika proteklih dana imalo temperaturu i da je prije dva dana njih deset bilo pozitivno na koronavirus.

"Ne zna se baš puno. Bilo je nekoliko temperatura, na tom katu je smješteno 50 korisnika. Pojavilo se 5, 6 osoba s temperaturom, a kada se ta brojka popela na 10 osoba, uključili su se i epidemiolozi na način da su prije dva dana uzeli briseve i danas se pokazalo da 10 korisnika ima koronavirus", kazao je sinoć Škaričić.

Ravnatelji dobili naputak

Krunoslav Capak, član Nacionalnog kriznog stožera, rekao je da je naputak domovima bio da se odmah reagira čim se pojavi temperatura, a splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban je za N1 rekao da on ne zna jesu li korisnici imali temperaturu deset dana, ali da će "biti jako rigorozan prema odgovornima".

Jedna od najodgovornijih osoba u ovom slučaju je ravnatelj Ivan Škaričić koji je na toj funkciji od 2013. godine. Riječ je o karijernom HDZ-ovcu i bivšem gradonačelniku Omiša koji je 2018. godine osuđen za zlouporabu položaja. Škaričić je na račun grada od tvrtke Modus naručio studiju Pobjedničke strategije za samoupravu prije izbora 2009. i 2013. godine iako ona nije trebala uopće biti naručena. Škaričić je vlast svojem nasljedniku Ivanu Kovačiću predao u lipnju 2013. godine s dugom od 24 milijuna kuna prema dospjelim računima i 6,5 milijuna kuna prema banci. Račun tvrtki Modus bio je jedan od rijetkih koji je odmah plaćen, što je na suđenju rekao sam Kovačić. Za zlouporabu položaja je nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora s rokom kušnje od dvije godine.

Posao bez kvalifikacija i natječaja

Nakon što je izgubio izbore za omiškog gradonačelnika, kako je pisala Slobodna Dalmacija, Škaričić je u prosincu 2013. bez ikakvog iskustva, natječaja, a osobito kvalifikacija (Škaričić je nastavnik povijesti), dobio posao ravnatelja Doma. Posao je dobio šest mjeseci nakon što mu je isteklo primanje dužnosničke plaće. Na pitanje novinara nije li to malo neobično, odgovorio je:

"Pa moram i ja negdje raditi. Dosta sam bio bez posla."

U uredu u Omišu naslijedio ga je Ivan Kovačić koji je opisao što je zatekao:

"Sjećam se dana kad sam došao u ured i sjeo za kompjutor. Nisam ga uspio upaliti nekoliko puta i onda sam ispod stola vidio uredno složene kablove u originalnom pakiranju. Kompjutor je bio relativno star i sigurno je tamo stajao godinama. Nije bio spojen u struju, nije imao ni operativni sustav ni vezu s internetom", ispričao je.

Škaričić je u omiškom HDZ-u bio od početka devedesetih godina, a gradonačelnik je bio od 1995. do 2013. godine. Te godine je izbore izgubio u drugom krugu nakon što je u prvom protiv protukandidata imao golemih 28 posto glasova prednosti. Pred kraj 2014. godine srušio je svojem nasljedniku proračun kako bi izazvao izvanredne izbore, ali je njih izgubio njegov raniji zamjenik Mijo Mimica, a s njim i HDZ većinu u Gradskom vijeću. Nešto kasnije podnio je ostavku na mjesto predsjednika omiškog HDZ-a, da bi u travnju 2016. godine opet bio izabran.

Pročitajte više