Plenković: Bernardićeva izjava je promašena

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

PREMIJER i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ocijenio je da je izjava predsjednika SDP-a Davora Bernardića promašena.

"To je promašena izjava. Mi smo mnogo puta kazali da smo bili među prvima koji su prepoznali prijetnje i opasnost od epidemije koronavirusa u Kini, već oko 9. siječnja. I to baš u mom uredu, zajedno s predstojnikom Ureda premijera, razgovarali smo o tome kakve bi posljedice mogli imati ako se epidemija koja je krenula u Wuhanu proširi svijetom", odgovorio je Plenković nakon sjednice predsjedništva HDZ-a upitan da komentira izjave predsjednika SDP-a Davora Bernardića da vlada nije reagirala na vrijeme vezano za epidemiju koronavirusom.

Istaknuo je i kako su sve reakcije koje su poduzeli - s aspekta zdravstvene sigurnosti građana, restriktivnih mjera koje su poduzete, ekonomskog paketa i slično - rezultirale činjenicom da pod kontrolom imamo brzinu širenja zaraze te nisku stopu smrtnosti. Naglasio je i da je ekonomski paket mjera odgovorio svim očekivanjima hrvatskih radnika i hrvatskog gospodarstva.

Plenković je rekao i da je ministru rada i mirovinskog sustava Josipu Aladroviću dao nalog da Hrvatski zavod za zapošljavanje napravi iskorake u odnosu na prvi gospodarski paket te će svi koji su dobili otkaz zbog reakcija poslodavaca tijekom ožujka, ako se vrate na posao, moći dobiti 4000 kuna i plaćena će im biti sva davanja, koja država preuzima na sebe. Isto se odnosi i na mjeru koja se odnosi na ona društva gdje su radnici dijelom i vlasnici manje od 25 posto te na društva koja su u stečaju ili likvidaciji.

"Proširili smo opseg mjera i mislim da je to jako dobra i ispravna odluka", rekao je premijer.

Forsiranje konflikta privatnog i javnog sektora je lažno

Lažnom dilemom u javnoj raspravi nazvao je i "forsiranje konflikta između privatnog i javnog sektora" rekavši kako su sve mjere koje se poduzimaju u interesu hrvatskih građana, bez obzira na to gdje oni radili.

"Učinit ćemo sve, u bilo kojoj fazi upravljanja ovom krizom, da su mirovine neupitne", poručio je Plenković umirovljenicima.

Vezano za ostala prava zaposlenika krenut će u razgovor sa sindikatima da bi vidjeli kako mogu ići dalje s obzirom na fiskalne okvire kakve imaju.

Naveo je kako rade na iznalaženju potrebnih sredstava - što na domaćem financijskom tržištu, europskim financijskim institucijama i kroz europska sredstva.

"Radimo na cjelovitom pristupu i to koristeći kapital koji imamo sa snažnim međunarodnim i europskim položajem Hrvatske", kazao je.

Vezano za plaćanje režija, rekao je kako po tom pitanju ima određenih pomaka sa zagrebačkom Gradskom plinarom, a razgovarali su i s vodstvom HEP-a. Stoga će i te mjere kalibrirati kako bi išle na korist građana najviše što je moguće, poručio je.

Plenković je izvijestio i da je Predsjedništvo HDZ-a podržalo sve aktivnosti koje su poduzele vlada i parlamentarna većina kada je riječ o suzbijanju epidemije koronavirusa, aktivnostima poduzetima nakon potresa u Zagrebu te o svim poduzetim mjerama na ekonomskom i socijalnom planu.

Sanader: Ovo što radi Bernardić je žalosno

Politički tajnik HDZ-a Ante Sanader također je komentirao kritike šefa opozicijske stranke Davora Bernardića.

"Mislim da je bilo normalno da Bernardić skupa s vladom traži najbolje rješenje. Ovo nije vrijeme za zabavu niti politička nadmetanja, ovo je vrijeme ozbiljne epidemiološke krize koja zahtjeva zajedništvo i koncentraciju na te probleme."

"A ovo što radi Bernardić je žalosno. Ako se sjećate njegovih izjava iz drugog mjeseca, kada se pojavio prvi slučaj u Hrvatskoj, kada je govorio ne paničarite, ne proglašavajte epidemiju, nije vrijeme za to, nije takva situacija. I sada on nama daje lekcije", kazao je Sanader.

Pročitajte više