KORONAVIRUS U SVIJETU

Johnson ostaje u bolnici, ali nastavlja voditi vladu

Foto: EPA

BRITANSKI premijer Boris Johnson ostaje u bolnici, ali je "vedra duha" i nastavlja voditi vladu, izjavio je ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

Johnson se nalazi na pretragama u bolnici St Thomas' nakon što mu deset dana ne popuštaju simptomi koronavirusa.

Njegov glasnogovornik ranije je u ponedjeljak opovrgao pisanje Timea da premijer dobiva terapiju kisikom, ali nije želio odgovoriti na pitanje ima li upalu pluća. 

Nije jasno kako će vladu voditi iz bolnice

Ministar vanjskih poslova Raab danas je vodio sjednicu vlade umjesto njega, ali je priznao da s premijerom nije osobno razgovarao od subote. 

Iako i vlada i Johnson tvrde da se radi o rutinskim testovima, detalja o njegovu stanju je malo. 

Nije niti jasno kako namjerava voditi vladu iz bolnice.

Liječnici kažu da će osobi Johnsonovih godina (56), kojem deset dana ne popuštaju simptomi covida-19, vjerojatno biti ispitana razina kisika te funkcija pluća, jetre i bubrega. 

Britanija nema formalni plan tko mijenja premijera ako nije u stanju obnašati dužnost. 

Dok u SAD-u predsjednika može zamijeniti potpredsjednik, u Velikoj Britaniji nema formalnog zamjenika premijera koji bi preuzeo tu funkciju. 

No Downing Street je već najavio da će Johnsona zamijeniti ministar vanjskih poslova Raab, ako bude potrebno. On će nastaviti voditi sjednice vlade dok je Johnson u bolnici. 

"Snažan muškarac"

Neki u Konzervativnoj stranci misle da to treba i formalno regulirati. "Raab bi morao biti službeni zamjenik", napisao je Paul Goodman, urednik portala ConservativeHome. 

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u nedjelju da je Johnson "snažan muškarac".

"Svi Amerikanci mole se za njega", rekao je Trump na konferenciji za medije. "On je moj prijatelj, velik gospodin i vođa. I kao što znate, otišao je danas u bolnicu, ali sam uvjeren da će biti dobro."

Johnson je prvi lider neke veće svjetske zemlje pozitivan na koronavirus.

"Očito se premijer ne može tako lako riješiti toga", rekao je Jonathan Ball, profesor molekularne virologije na Sveučilištu Nottingham. 

"To pokazuje da je teško predvidjeti razvoj zaraze i dok će većina to doživjeti kao neugodnu prehladu, kod drugih se to može razviti u ozbiljnu bolest, ponekad opasnu i po život."

Planira smršavjeti

Liječnici kažu da se oboljelima od covida-19 stanje može pogoršati nakon deset dana, a kod nekih se može razviti upala pluća. 

Johnson nije pušač, ali ima problema s tjelesnom težinom i nedavno je rekao da planira smršavjeti. 

Možda je žrtva vlastite politike inicijalno umjerenog britanskog odgovora na širenje zaraze koronavirusom, ali je promijenio stajalište nakon što su mu predočene znanstvene procjene po kojima bi u Britaniji moglo umrijeti četvrt milijuna ljudi. Potom je naložio ljudima da ostanu u svojim kućama i zatvorio peto gospodarstvo svijeta.

Simptome ima i njegova trudna zaručnica Carrie (32), ali se ona osjeća dobro.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više