KORONAVIRUS U SVIJETU

Grčke vlasti se nadaju kako će se situacija s koronavirusom normalizirati u svibnju

Foto: EPA

GRČKA, manje zahvaćena pandemijom covida-19 od nekih njezinih europskih partnera, nada se "povratku u normalu" u svibnju, pod uvjetom da se stanovnici i dalje strogo pridržavaju ograničenja kretanja.

"Ako ostanemo doma u travnju, moći ćemo u svibnju uživati u prvim rezultatima našeg odgovornog ponašanja", rekao je glasnogovornik vlade Selios Petsas na konferenciji za novinare.

Rekao je da se nada "povratku u normalu" pod uvjetom da se ne naprave pogreške koje bi mogle uništiti ono što su stvorili od početka pandemije. 

U Grčkoj je prijavljeno 20 novih slučajeva zaraze, što je najmanji broj još od 12. ožujka.

Umrlo 79 osoba

Zamjenik ministra civilne zaštite i upravljanja kriznim situacijama Nikos Hardalias je upozorio da je razgovor o postupnom ukidanju mjera preuranjen.

"Mjerama koje je ranije poduzela vlada i naporima građana u njihovom poštovanju zaustavili smo širenje virusa", naglasio je glasnogovornik vlade i dodao da ulaze u "kritičnu fazu borbe protiv pandemije tijekom koje će travanj biti težak mjesec".

U Grčkoj je od koronavirusa umrlo 79 osoba, a zaraženo ih je 1755, prema podacima objavljenima u ponedjeljak navečer.

Grčka vlada je 12. ožujka, kada su zabilježili prvu umrlu oboljelu osobu, poduzela stroge mjere obuzdavanja pandemije. Zatvorili su škole, arheološke znamenitosti, muzeje, kavane i hotele, a 22. ožujka uveli zabranu kretanja, koja je u subotu produljena do 27. travnja. 

Dva izbjeglička logora blizu Atene, Malakasa i Ritsona, u karanteni su jer su otkriveni slučajevi zaraze među tražiteljima azila.

Pročitajte više