KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Istarski stožer najavio sporazum o slobodnom kretanju među općinama i gradovima

Ilustracija: Srecko Niketic/PIXSELL

STOŽER civilne zaštite Istarske županije objavio je kako radi na sporazumu kojim bi više jedinica lokalne samouprave djelovalo integrirano te bi se tako omogućilo slobodno kretanje građana unutar tog područja.

"U suradnji i koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske radi se na operacionalizaciji članka 28. Zakona o civilnoj zaštiti Republike Hrvatske, kojom će više jedinica lokalne samouprave potpisati Sporazum o zajedničkoj koordinaciji obavljanja poslova i aktivnosti na svojem integriranom području.

Ustrojit će Koordinaciju Stožera civilne zaštite s tog područja i koordinirano djelovati u mjerama i aktivnostima na suzbijanju epidemije koronavirusa (COVID-19), u okviru Stožera civilne zaštite Istarske županije.

To će omogućiti, prilagodbom nacionalnog sustava e-Propusnica, slobodno kretanje građana unutar područja jedinica lokalne samouprave koje su potpisale zajednički Sporazum", stoji u priopćenju istarskog stožera.

U Istri više nema žarišta

Načelnik stožera Dino Kozlevac kaže kako ne treba skrivati da je stanje u Istri krenulo nabolje, ali da su još daleko od konačnog rješenja. 

"Čini se da je situacija u Istri pod kontrolom. Građani su dosta disciplinirani. Kretanje je prilično ograničeno, mogućnost zaraze tako je, uz izbjegavanje društvenih kontakata, svedena na minimum. Sada idete prema vladi s nešto manje restriktivnim prijedlozima vezanim upravo za kretanje", rekao je Kozlevac za Glas Istre

Navodi kako u Istri više nema žarišta te je sve pod stopostotnom kontrolom. 

"Dvoje novozaraženih su iz poznatih kontakata, iz partnerskih veza, znamo odakle je došla zaraza. Epidemiolozi na čelu s Jasnom Valić po tom pitanju odrađuju odličan posao. Ti su ljudi fantastični. Ona i još šest epidemiologa. Svi ovdje smo na razini zadatka. Prvi u Hrvatskoj smo reagirali pravodobno i ispravno, s adekvatnim mjerama i jako hrabro, kad su mnogi mislili da pretjerujemo. Upravo taj pristup nas je spasio", zaključio je Kozlevac. 

Pročitajte više