koronavirus

Stručnjaci pozivaju pušače da se ostave cigareta zbog koronavirusa

Foto: EPA

ZDRAVSTVENI stručnjaci pozvali su pušače da se ostave cigareta te duhanske tvrtke da prestanu proizvoditi i prodavati duhanske proizvode kako bi se smanjio rizik od zaraze koronavirusom.

"Najbolje što duhanska industrija može učiniti u borbi protiv covida-19 je da istog trenutka prestane s proizvodnjom, marketingom i prodajom duhana", rekao je Gan Quan, zdravstveni djelatnik i direktor međunarodnog sindikata u borbi protiv tuberkuloze i plućnih bolesti. 

Skupina stručnjaka iz područja respiratornih bolesti i specijalista za plućne bolesti izuzetno je zabrinuta za utjecaj covida-19 na 1,3 milijarde pušača u svijetu, pogotovo u onim državama u kojima zdravstveni sustavi nisu najbolji. 

Pušenje je poznato po tome da oslabljuje imunitet i čini ga slabijim u reakciji protiv infekcija. Pušači također mogu imati plućnu bolest ili smanjen kapacitet pluća, što znatno povećava rizik od većeg oboljenja. 

Quan je poslao apel svim vladama svijeta da imaju "moralni imperativ" savjetovati pušačima da prestanu. 

"Ovo je apsolutno najbolje vrijeme za prestati pušiti", dodao je Quan. 

Njegov sindikat objavio je istraživanje u kojem se navodi da je među velikim brojem pacijenata zaraženih koronavirusom u Kini ili ostalim zemljama bilo pušača te da se kod njih bolest širila brže i imala veće komplikacije, kao što je otežano disanje. 

Studija je provedena na više od 1000 pacijenata, a objavio ju je New England Journal of Medicine u veljači, a u njoj se navodi da pušači, bilo bivši ili sadašnji, prolaze uglavnom gore od ostalih zaraženih koronavirusom. Također, pušači su u 25 posto slučajeva više zahtijevali ventilatore te intenzivnu njegu, a velik broj ih je i umro. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDCP) također su upozorili da pušenje izlaže ljude ozbiljnim komplikacijama s bolesti covid-19.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više

 

Pročitajte više