KORONAVIRUS

Teroristi su 11. rujna u New Yorku ubili 2700 ljudi. Od korone ih je već umrlo 3000

Foto: EPA

SAD JE, barem prema broju potvrđenih slučajeva, daleko najteže pogođena zemlja na svijetu. Zaraženih je službeno gotovo 338 tisuća, a umrlih je preko 10.000.

A New York je daleko najteže pogođeni američki grad, s više od 67 tisuća potvrđenih slučajeva u ovom milijunskom gradu i više od 123 tisuće u saveznoj državi New York.

"Ovo će, iskreno, biti najteži i najtužniji tjedan u životu većine Amerikanaca. To će biti naš Pearl Harbour, naš 9/11, samo što neće biti lokaliziran", poručio je u nedjelju čelnik javnih zdravstvenih službi SAD-a Jerome Adams: "To će se događati po cijeloj zemlji i želim da to Amerikanci razumiju."

>>SAD čeka težak i odlučujući tjedan: "Ovo će biti kao Pearl Harbor i 11. rujna"

U New Yorku 3048 mrtvih od koronavirusa, 11. rujna ih je bilo 2700

Međutim, SAD je već prošli tjedan prošao simboličnu točku, s više umrlih od koronavirusa nego od terorističkih napada Al Kaide 11. rujna 2001. 

U petak je država New York brojem umrlih od koronavirusa (2935) nadmašila broj poginulih 11. rujna (oko 2700 od ukupno 2996).

A u nedjelju je i sam grad New York prešao tu tužnu točku. Prema današnjim podacima sa stranice Centra za sistemsku znanost i inženjering (CSSE) na Sveučilištu Johns Hopkins trenutni broj umrlih od koronavirusa u gradu New Yorku je čak 3048. Broj umrlih u istoimenoj saveznoj državi je sada 4159.

Simbolika ove prekretnice nije promaknula ni samim Njujorčanima, piše američki portal Politico. 

"Živjeli smo u raju, zar ne, u ovom divnom gradu? Imali smo ples, kazalište, operu, imali smo sve, sjajne sportove. I sad odjednom to nemamo... Mnogo toga se neće ponovo otvoriti", rekla je autorica Julia Vitullo Martin s Manhattana.

>>Ameriku čeka katastrofa s koronom kakvu ostatak svijeta još nije vidio

Liječnici i sestre se žale: Nemamo dovoljno respiratora, maski ni testova

I Kathryn Wilde, predsjednica udruge Partnership for New York City, zapitala se hoće li se ovaj čuveni grad ikad oporaviti od pandemije i vratiti svojoj staroj vrevi i načinu života po kojem je poznat. 

"Ovo je vrsta malaksalosti i neprestanog straha i ranjivosti koja bi mogla izmijeniti kulturu. Nije to samo zbog broja smrti, već zbog samog iskustva", rekla je Wylde. 

No brojke su, naravno, bitne. Prema jednom modelu u New Yorku će do kraja epidemije umrijeti oko 16 tisuća ljudi. A zdravstveni stručnjaci Bijele kuće procjenjuju da će između 100.000 i 240.000 Amerikanaca umrijeti čak i uz poštivanje uvedenih mjera.

>>U Americi je kaos: "Nemamo respiratora, previše je bolesnih, a gubimo i doktore"

Liječnici i medicinske sestre upozoravaju da nemaju dovoljno respiratora, testova, a ni maski i zaštitne opreme za liječenje sve većeg broja oboljelih i uporno apeliraju na administraciju Donalda Trumpa da im pošalje nove zalihe.

Trump pak inzistira da pomaže koliko može, a krajem prošlog mjeseca izazvao je nevjericu tvrdnjom da "ne vjeruje da (New Yorku) treba 30-40 tisuća ventilatora", koliko je guverner te države Andrew Cuomo zatražio.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više