Piše: R.I. | 06.04.2020. 14:34

VIDEO Od jučer 40 novih slučajeva. Preminuo muškarac srednje dobi, bio je zdrav

U HRVATSKOJ je u protekla 24 sata potvrđeno 40 novozaraženih koronavirusom, a još jedna osoba je preminula, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

"U Hrvatskoj u proteklom 24-satnom razdoblju imamo 40 novih covid-19 pozitivnih bolesnika, što znači da ukupno imamo 1222 bolesnika", rekao je novinarima ministar zdravstva Vili Beroš.

Dodao je kao je dosad testirano 11.464 uzorka, od čega 617 u protekla 24 sata.

"Nažalost, imamo jednog preminulog bolesnika u Klinici za infektivne bolesti, riječ je o muškarcu srednje životne dobi koji nije bio ranije bolestan", kazao je Beroš.

Također je izvijestio da imamo 36 bolesnika na respiratorima, što su dva manje nego jučer.

"Hospitaliziranih imamo 372 i oporavljenih 130, što je pet više u odnosu na jučer", istaknuo je Beroš.

>> Presicu stožera mogli ste pratiti na Indexu:

Imamo 40 novozaraženih, ukupno su zaražene 1222 osobe. Učinjeno je 11.464 testiranja, od čega 617 u protekla 24 sata. 

Jedna osoba je preminula u Zagrebu, muškarac srednje dobi koji nije imao zdravstvenih problema.

Na respiratoru je 36 osoba, priopćio je Ministar Beroš. Hospitaliziranih imamo 372 i oporavljenih 130, što je pet više u odnosu na jučer.

"Iako je naša linija linearna, ne smije biti mjesta za opuštanje. Moramo biti dosljedni i moramo se držati uputa Stožera", kazao je ministar.

Ministar Božinović dao je apel o e-propusnicama. Izdano ih je 556.221, a odbijeno je preko 16 tisuća. "Zbog velikog broja zahtjeva zamoljeni smo da apeliramo na sve one za 250 zaposlenih da to sami učine. Svjesni smo opterećenja pa ponavljamo da će za poslodavce koji nisu bili u mogućnosti vrijediti ranije izdane propusnice do srijede", dodao je.

Serološki testovi

Krunoslav Capak je objasnio serološke testove. "Njima se detektiraju antitijela. Testovi njih detektiraju. Nama to nije prioritet, što možemo pomoću PCR testova koji detektiraju genom virusa. To nam je prioritet. Serološke ćemo kroz vrijeme provesti, imamo nekoliko ponuda i nekoliko smo već isprobali", kazao je Capak.

Božinović je komentirao kada će se otvoriti tržnice. "Jutros je održana videokonferencija i dane su upute nacionalnim stožerima oko epidemioloških mjera. U ovom trenutku lokalni stožeri rade sve kako bi se pripremile tržnice za prihvat robe i za otvaranje. To uključuje i zaštitare i druge koji će pratiti pridržavaju li se svi mjere. Kada dobijemo povratnu informaciju, moramo krenuti u sve spremni kako ne bismo izazvali nova žarišta", rekao je Božinović.

Komentirao je i izjavu Davora Bernardića, koji je rekao da se još 9. 1. mogla predvidjeti epidemija.

'Sugerirao bih vam, bilo bi najbolje, da se na njegove izjave očituje sam Bernardić. To bi bio nerješiv problem jer je toliko lapsusa napravio u zadnje vrijeme da je to teško pratiti. Kad je bio prvi slučaj u Hrvatskoj, rekao je da nema razloga za paniku i da se neće pretvoriti u veću epidemiju. Onda je napadao Stožer da kasni s primjenom mjera, dovodio je u pitanje te mjere... Ovo nisu vremena za politiziranje, a mislim da gospodin politizira preko mjere. Svi ovdje dajemo sve i nije bitna stranka i politička opcija. Sve konstruktivno smo spremni razmotriti, ali politiziranje u ovoj situaciji nije dobro došlo", odgovorio je Božinović.

Capak: Nemam razloga za optimizam što se tiče Europe

Svećenici pozivaju ljude u crkve unatoč preporukama. "Ja mogu zahvaliti biskupima koji su dali jasne upute. Mislim da pozivanje vjernika unatoč svim sugestijama nije dobro, prije svega za zdravlje. Policija kad ima, dojavu apelira, ukazuje i nadam se da će poruke o tome da se ne poziva vjernike na okupljanje doći do svih svećenika. Time zapravo šaljemo poruku ljubavi koja je sada najvažnija, a to je da budemo zdravi", kazao je Božinović.

Capak je komentirao bolje vijesti iz Italije. "Svaka prognoza je nezahvalna. Nemam razloga za optimizam što se tiče Europe ukupno. U drugim zemljama te brojke rastu puno više, a imamo i u Skandinaviji situaciju da brojke rastu. Ne možemo govoriti o stagnaciji u Europi. Mi držimo dobro situaciju i vrlo skoro bi situacija mogla biti povoljna", kazao je.

Božinović je dodatno komentirao stanje s propusnicama.

"Najvažnije je vidjeti koje su to osobe koje su potencijalno opasne za širenje zaraze, kako bi kroz sve postupke, uključujući i postupak izdavanja e-propusnica ih spriječili u nesavjesnosti, a to je da šire zarazu na bližnje, ali i one u gradovima koje bi eventualno posjećivali. Ovaj sustav će nam dati puno odgovora na puno pitanja. Imamo neke preliminarne podatke, ali sada ne znamo u kojoj mjeri su usklađene baze onih kojima je možda istekla samoizolacija, nećemo sada izlaziti s tim brojevima. S obzirom na neka manja mjesta koja imaju problema jer ili nemaju banku ili dućan u općini, danas ćemo ići s dodatnom uputom prema stožerima. Postoji članak 18. koji se pod određenim uvjetima može primijeniti tako da se nekoliko jedinica lokalne samouprave formira u jedan zajednički stožer", rekao je.

"Mlađi i srednja dob moraju čuvati prvo sebe, a onda i sve svoje"

Alemka Markotić komentirala je stanje oboljelih, ali i slučaj preminulog muškarca u Zagrebu. "Moramo imati na pameti da mlađi, srednja dob i zdravi mogu završiti sa smrtnim ishodom. Svi mlađi i srednje dobi moraju čuvati prvo sebe, a onda i sve oko sebe. Uvijek ima jedan postotak za koje se ne očekuje da budu česti, ali postoje", upozorila je Markotić.

Na upit koliko je onima koji nemaju virus dostupan zdravstveni sustav, Beroš je kazao kako prema bolnicama stalno idu upute. "Posebno se pazi na kronične i onkološke bolesnike. Takav sustav je osiguran i nemam dojava za veće disfunkcionalnosti, osim za vrijeme odmah nakon potresa. Primjenjuju se sigurnosne mjere", kazao je Beroš.

Nemojte zbog lijepog vremena ići van

"Molim i apeliram, brojevi su dobri, ali mogu postati puno lošiji. Puno ljudi danas čeka i pored bankomata, pola metra razmaka, molim vas, čuvajte se, čuvajte druge. Lijepo vrijeme nije razlog da kršimo pravila. Bolje da ne iscrpljujemo zdravstveni sustav. Neka svima bude pred licima ovaj preminuli muškarac kada pomisle kršiti pravila", apelirala je Markotić.

Beroš je na kraju zahvalio svima koji brinu za bolesnike u jedinicama intenzivnog liječenja. Božinović je apelirao da ne dopustimo da nas zavara lijepo vrijeme. "Dobili smo dojave da se u trgovačkim centrima skupilo previše ljudi. Vodite računa o tome da se svi pridržavaju mjera epidemiologa", zaključio je Božinović.

Stanje po županijama danas temeljem službenih objava lokalnih stožera

Istarska županija - 0 novih. Ukupno 74. 11 izliječenih

Zadarska županija - 2 novih. Ukupno 55. 2 izliječenih

Osječko-baranjska županija - 2 novih. Ukupno 91

Bjelovarsko-bilogorska - 0 novih. Ukupno 6

Vukovarsko-srijemska - 3 novih. Ukupno 24

Šibensko-kninska  - 0 novih. Ukupno 38

Splitsko-dalmatinska - 15 novih, Ukupno 192

Primorsko-goranska - 2 nova. Ukupno 53

Požeško-slavonska - 0 novih. Ukupno 3

Međimurska - 1 novi. Ukupno 5

Karlovačka - Ukupno 24

Brodsko-posavska . 1 novi. Ukupno 14

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 
NAJNOVIJE
NAJČITANIJE