KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

U Hrvatskoj 1222 slučaja. Preminuo muškarac srednje dobi koji je bio zdrav

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

U HRVATSKOJ je danas potvrđen jedan novi smrtni slučaj. Umro je muškarac srednjih godina koji je prije koronavirusa bio zdrav. Ukupan broj mrtvih zbog koronavirusa u Hrvatskoj je 16.

Ukupan broj slučajeva je 1222, što je za 40 više slučajeva nego jučer.

Stanje po županijama temeljem službenih objava lokalnih stožera

  • Istarska županija - 0 novih. Ukupno 74. 11 izliječenih
  • Zadarska županija - 2 nova. Ukupno 55. 2 izliječena
  • Osječko-baranjska županija - 2 nova. Ukupno 94
  • Bjelovarsko-bilogorska - 0 novih. Ukupno 6
  • Vukovarsko-srijemska - 3 nova. Ukupno 24
  • Šibensko-kninska  - 0 novih. Ukupno 38
  • Splitsko-dalmatinska - 15 novih. Ukupno 192
  • Primorsko-goranska - 2 nova. Ukupno 53
  • Požeško-slavonska - 0 novih. Ukupno 3
  • Međimurska - 1 novi. Ukupno 5
  • Karlovačka - Ukupno 24
  • Brodsko-posavska . 1 novi. Ukupno 14

RAZVOJ DOGAĐAJA MOGLI STE PRATITI TIJEKOM DANA IZ MINUTE U MINUTU

22:00 Hrvatski sabor u utorak će glasovati o Vladinom travanjskom paketu mjera pomoći gospodarstvu pogođenom pandemijom koronavirusa, nakon što raspravi SDP-ov paket pomoći gospodarstvu završit će zasjedanje, a rad će nastaviti 15. travnja.

20:38 Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je u ponedjeljak da je usluga e-Prijava boravišta privremeno obustavljena zbog zlouporabe propusnica za kretanje te je izvijestio da je podneseno i šest kaznenih prijava za krivotvorenje.

20:00 Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije od ponedjeljka je počeo uzimati briseve za testiranje na koronavirus, a s tim u vezi uvedeno je i drive-in testiranje, doznaje se od ravnatelja Doma zdravlja Marka Rađe.

19:32 Poznati stomatolog i bivši ravnatelj HZZO-a Većeslav Bergman prebolio je koronavirus. O svom iskustvu pričao je gostujući u Dnevniku HRT-a. Rekao je kako je prošao horor. > Opširnije

18:55 Dr. Igor Berecki donosi jednostavne savjete kako se ne zaraziti u kupovini i koje mjere opreza imaju smisla, a koje nemaju. > Opširnije

18:00 Stožer civilne zaštite Istarske županije objavio je kako se radi na sporazumu kojim bi više jedinica lokalne samouprave djelovalo integrirano te bi se na taj način omogućilo slobodno kretanje građana unutar tog područja.

17:30 Premijer Plenković je rekao kako će se ići na relaksiranje mjera. "Moramo provoditi restriktivne mjere, u skladu sa što normalnijim funkcioniranjem gospodarstva. Cilj je da relaksiranje mjera ne ugrozi epidemiološku situaciju", rekao je i potvrdio da će se relaksiranje mjera što se tiče otvaranja tržnica dogoditi prije Uskrsa. > Opširnije

16:36 Zbog zaraženoga zdravstvenog radnika Opća i veteranska bolnica Hrvatski ponos u Kninu zatvorena je za prijam novih bolesnika, u samoizolaciji je 26 djelatnika, a tri pacijenta imaju povišenu temperaturu, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji šibensko-kninskoga Županijskog stožera civilne zaštite.

16:34 Ravnatelj Kliničkoga bolničkog centra u Rijeci Davor Štimac potvrdio je u ponedjeljak u izjavi za novinare da je u taj KBC proteklog dana stigla jedna novooboljela osoba od koronavirusa, a na respiratoru je ostala samo jedna osoba.

16:20 Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban je pozvao građane da se u Velikom tjednu pred Uskrs pridržavaju odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite o ograničenju okupljanja radi zaštite od epidemije koronavirusa, na što je vjernike pozvao i papa Franjo.

15:54 Krapinsko-zagorska županija u ponedjeljak ima jedan novi potvrđeni slučaj zaraze koronavirusom te ih je ukupno 81, u zabočkoj bolnici trenutačno je 11 pacijenata i njihovo je stanje stabilno, a u Zaboku je proradila i drive-in dijagnostika, rečeno je na konferenciji za novinare u Krapini.

15:24 Osječko-baranjska policija za vikend je zabilježila nekoliko kršenja mjera Stožera civilne zaštite, među kojima je služenje mise u crkvi u Čepinu, u blizini Osijeka. > Opširnije

15:10 Treći je dan da u Karlovačkoj županiji nema novozaraženih. Epidemiologinja županijskog Zavoda za javno zdravstvo Biserka Hranilović je rekla da je zadnja osoba zaražena 3. travnja. > Opširnije

14:40 Božinović je komentirao kada će se otvoriti tržnice. "Jutros je održana videokonferencija i dane su upute nacionalnim stožerima o epidemiološkim mjerama. U ovom trenutku lokalni stožeri rade sve kako bi se pripremile tržnice za prihvat robe i za otvaranje. To uključuje i zaštitare i druge koji će pratiti pridržavaju li se svi mjera. Kada dobijemo povratnu informaciju, moramo krenuti u sve spremni kako ne bismo izazvali nova žarišta", rekao je Božinović.

14:30 Dosad je izdano 565.221 e-propusnica, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Odbijeno je više od 16 tisuća zahtjeva.

14:22 40 novih slučajeva zaraze u Hrvatskoj. Umro muškarac srednjih godina, ranije nije bio bolestan.

13:55 Nacionalni stožer objavljuje nove podatke o koronavirusu. PRESICU PRATITE OVDJE

13:34 Tijekom posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije potvrđen je pozitivan nalaz na COVID-19 za 1 osobu. U Brodsko-posavskoj županiji je do sada zabilježeno 14 pozitivnih slučajeva od čega je jedna osoba ranije preminula, javlja SBonline.

13:22 U Karlovačkoj županiji su ukupno zaražene 24 osobe, a među njima je, kako je danas objavio Stožer te županije, dvomjesečna beba. > Opširnije

13:15 U Međimurskoj županiji jedan je novi slučaj zaraze koronavirusom - riječ je bliskom kontaktu s prije zaraženom osobom, a dosad je u toj županiji oboljelo pet osoba od kojih je jedna ozdravila, objavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare župan Matija Posavec.

13:10 Požeško-slavonska županija već četvrti dan ne bilježi nove slučajeve zaraze koronavirusom, a do sada je ukupno troje oboljelih, izvijestio je u ponedjeljak Stožer civilne zaštite, a napomenuli su i kako je tijekom vikenda u njihovu županiju iz inozemstva došla 71 osoba.

Od troje zaraženih jedna je osoba hospitalizirana, a dvije su u kućnoj izolaciji, dok su u samoizolaciji 252 osobe, rečeno je na konferenciji za novinare.

13:05 Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) izvijestilo je kako prema njihovoj online anketi gotovo 90 posto učitelja misli da se učenici dobro ili uglavnom dobro snalaze u nastavi na daljinu.

U online anketi koju je MZO među učiteljima i nastavnicima proveo u prva tri tjedna nastave na daljinu, od 27. ožujka do 2. travnja, sudjelovalo je 4139 učitelja i nastavnika sa svojim AAI identitetom. U anketi su sudjelovale 1403 osnovne škole u kojima se izvodi razredna nastava te 1310 osnovnih škola s predmetnom nastavom, 997 srednjih strukovnih škola i 429 gimnazija.

MZO ističe kako je prema anketi 95 posto ispitanika u potpunosti (34,2 posto) ili uglavnom zadovoljno (61,5 posto) time kako izvode nastavu na daljinu.

Gotovo 90 posto ispitanika misli da se i njihovi učenici dobro (18,6 posto) ili uglavnom dobro (71,1 posto) snalaze u nastavi na daljinu, navodi MZO i dodaje kako je 93 posto ispitanika zadovoljno (44,6 posto) ili uglavnom zadovoljno (48,3 posto) opremom kojom raspolažu u izvođenju nastave na daljinu.

12:40 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je u saboru predstavio paket od četiri zakona kojima se produljuje rok trajanja osobnih iskaznica i drugih dozvola, a sve s ciljem da u epidemiji koronavirusa što manje građana dolazi na šaltere policijskih postaja, odnosno da ostanu doma.

Otkrio je i kada bi mogle biti otvorene tržnice. > Opširnije

12:18 U tijeku je nova konferencija za medije Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

"U posljednja 24 sata imamo 15 novooboljelih. Ukupno u županiji sada imamo 192 oboljela. Novooboljeli su kontakti već oboljelih osoba, nisu importirani slučajevi. Radi se o ljudima koji su bili u samoizolaciji, počeli su pokazivati simptome te im je uzet bris. Rekla bih da je ovo očekivana situacija i da je i dalje sve pod kontrolom.

Imamo 41 oboljelog zdravstvenog djelatnika, a u samoizolaciji ih je 129. Očekujemo da će u naredna 2 dana najmanje 10 djelatnika izaći iz samoizolacije. Što se tiče jučerašnjeg dana, kada je bilo 9 oboljelih, među njima je bilo dvoje djece roditelja koji su oboljeli.

U KBC-u imamo 9 oboljelih, troje liječnika, ostalo su medicinske sestre i ostale zdravstvene struke. U Nastavnom zavodu je 7 oboljelih", kazala je Željka Karin.

12:00 Pratite konferenciju Stožera Grada Zagreba

U Gradu Zagrebu je ukupno obavljeno 2007 testiranja na koronavirus, a 265 osoba je pozitivno, u samoizolaciji je bilo ukupno 4662 građana, a njih 12 je u karanteni, izvijestio je zagrebački Stožer civilne zaštite.

Mjeru samoizolacije prekršile su 224 osobe, a u 21 slučaju utvrđeno je kršenje mjere ograničenja rada ugostiteljskih objekata.

U samoizolaciji su bila i 84 policijska službenika, 39 ih je izašlo iz samoizolacije, dok je osam policajaca pozitivno na koronavirus, rekao je načelnik PU zagrebačke Marko Rašić.

11:55 Šest je osoba tijekom vikenda u Istri prekršilo mjeru samoizolacije, a policija je o svim utvrđenim kršenjima dostavila obavijesti državnom inspektoratu koji će im izdati prekršajni nalog s novčanom kaznom, izvijestili su u ponedjeljak iz istarske policije.

11:30 Na području Šibensko-kninske županije nema novozaraženih. Ukupna brojka slučajeva je 38.

11:00 Pratite presicu iz Osijeka. Pet osoba je i dalje na respiratoru. Među novopozitivnima je jedan djelatnik KBC-a Osijek. "Ne morate se bojati, bolnica je i dalje sigurna za pacijente jer su svi kontakti obrađeni", rekao je epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo Karlo Kožul. Dvoje novih pozitivnih je na području Osječko-baranjske županije.

"Prošle godine na području županije imali smo 419 osoba koje su imale gripu  i 1 osoba je umrla. 2580 oboljelih i nula umrlih od gripe imamo ove godine. Mi gripu cijepimo, gripa je poznata bolest. Imamo dobro cjepivo i ljudi se cijepe. Gripu možemo relativno dobro suzbiti. A ova bolest? Ne zna se ništa, nema cjepiva, nema lijekova, virus se bori da ostane živ. Zato imamo takve teške posljedice", dodao je Kožul.

10:57 U Vukovarsko-srijemskoj županiji troje je novooboljelih, ukupno 24. > Opširnije

10:45 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i treći dan zaredom nema nijednog novog slučaja zaraze koronavirusom, a iz Županijskog stožera civilne zaštite ističu kako u županiji nije došlo do lokalne transmisije bolesti, nego je svaki od šest slučajeva unutar obitelji. > Opširnije

10:00 Pratite konferenciju iz Zadra. "Od petka imamo 5 novopozitivnih pacijenata, 1 preminulu osobu, radi se o 88-godišnjem pacijentu. U ime Stožera ističem svoje saučešće obitelji preminuloga", rekli su na početku press-konferencije. "Kod nas u zadarsku bolnicu preminuli je došao iz biogradske bolnice, imao je bolesno srce, visoki tlak i druge bolesti koje su doprinijele ovom ishodu, ali do njegove smrti je došlo zbog teškog oštećenja pluća. Imamo 4 pacijenta na respiratoru i dva su u teškom i ozbiljnom stanju, radi se o ljudima od 50-ak godina", dodali su. Ta dva pacijenta nemaju kronične bolesti i kontakti su ljudi koji su bili u biogradskoj bolnici.

"Fibroza pluća se polako razvija, jedini problem je što kisik ne može ući u krv. Ne bih rekao da se on mučio. Hospitaliziran je i dobivao je punu terapiju. Ljudi na respiratoru nisu svjesni boli. Nadam se da ćemo uspjeti spasiti ova dva muškarca koja su na respiratoru. Ali oni su jako teško."

"Nije bitno hoćete li nositi masku s pacijentima, morate nositi maske i ako se nalazite s prijateljima. To su bliski kontakti", rekao je epidemiolog zadarskog Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić.

9:52 Uz pridržavanje svih epidemioloških mjera opreza, iz Slavonskog Broda su priopćili kako gradske blagajne nastavljaju s radom danas. Radno vrijeme bit će od ponedjeljka do subote od 8:00 do 14:00 sati.

9:49  U Istri u posljednja 24 sata nema novozaraženih koronavirusom.

Tri uzorka osoba koja su u subotu poslana na analizu u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti su negativna, a još su dva bolesnika izliječena, potvrdio je jutros načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

> Opširnije

9:47 U 10 sati na rasporedu je press-konferencija Zadarske županije. Moći ćete je pratiti na Indexu.

9:38 Sindikat umirovljenika i Matica umirovljenika Hrvatske poslali su otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću i njegovoj vladi.

Umirovljenici zahtijevaju da im se za vrijeme trajanja krize koronavirusa isplaćuje solidarni dodatak na mirovine, i to obrnuto proporcionalno visini. Znači, oni s mirovinama nižima od 2000 kuna dobili bi najviše, naprimjer 400 kuna solidarnog dodatka mjesečno. > Opširnije

9:37 Glas poduzetnika je nakon provedene ankete među članovima i prikupljenih informacija od članova i iz medija danas javno pozvao gradove i općine, odnosno njihove gradonačelnike i načelnike, da donesu odluke o ukidanju obveze plaćanja naknada i najamnina za najmoprimce kojima je odlukom Stožera civilne zaštite onemogućeno poslovanje. Poziv je upućen i privatnim vlasnicima nekretnina koje iznajmljuju najmoprimcima čije poslovanje je onemogućeno, priopćili su iz Glasa poduzetnika. > Opširnije

9:16 Savjetnik ministrice obrazovanja Blaženke Divjak otkrio je kako će se ocjenjivati učenici i koliko će ocjena dobivati. > Opširnije

8:55 Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec je predložio da se svim obrtnicima koji su bili primorani otpustiti svoje radnike omogući poništenje prijave i da pristupe mjerama HZZ-a: "Ja vjerujem da će u ponedjeljak Upravno vijeće HZZ-a raspravljati o tome i donijeti pozitivnu odluku koja je veoma važna zbog očuvanja radnih mjesta", istaknuo je.

"Također tražimo da svi oni koji su zatvoreni odlukom Stožera od 19. ožujka 2020. godine i dobili su samo dio novca od HZZ-a, da ostvare pravo na potporu za puni mjesec za svoje radnike i za sebe osobno", poručio je.

8:43 Šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, koji je vodio nedavni štrajk učitelja, javio se priopćenjem koje je naslovio "I mi smo prva crta obrane!" > Opširnije

8:33 Ministar Aladrović progovorio je o krizi. "Mirovine su zasad sigurne, ali sve ovisi koliko će ovo trajati", rekao je. > Opširnije

8:07 Saborski zastupnici danas će raspraviti paket od četiri zakona kojima se produljuje rok trajanja osobnih iskaznica i drugih dozvola kako bi, u epidemiji koronavirusa, što manje građana dolazilo na šaltere policijskih postaja, odnosno da ih što više ostane doma.

U paketu, koji je vezan uz rad Ministarstva unutarnjih poslova, dopune su zakona o putnim ispravama, o osobnoj iskaznici, o sigurnosti prometa na cestama te o nabavi i posjedovanju oružja građana. Svim građanima, kojima osobna iskaznica istekne za trajanja epidemije, ona će vrijediti i 30 dana po njezinu prestanku.

Građanin koji je već podnio zahtjev za novu osobnu iskaznicu, a nije ju preuzeo, moći će to učiniti 30 dana nakon epidemije. Isto vrijedi i za vozačku dozvolu, za odjave vozila, podizanje već izdanih dozvola i dokumenata o nadzornom pregledu. Novi rokovi ne vrijede za tehnički pregled i registraciju vozila. Njih će građani i gospodarski subjekti i dalje obavljati u propisanim rokovima zbog sigurnosti prometa na cestama

8:05 Splićanka koja živi u Milanu 11 dana se borila s koronavirusom. Ozdravila je. > Opširnije

7:34 Ministar vanjskih poslova gostovao je u emisiji Dobro jutro Hrvatska gdje je govorio o povratku hrvatskih državljana kući. Rekao je kako to nije uopće jednostavno te kao primjer naveo upravo Tirol gdje u nekim dijelovima vlada potpuna karantena. Kaže kako se za izlazak ljudi iz nekih mjesta u Tirolu treba dobiti hrpa dozvola i potpisati puno papira. Otkrio je i kako se očekuje da će u idućim danima još doći oko 150 Hrvata iz te regije. Stotinjak ih je došlo sinoć.

7:30 Stožer civilne zaštite i župan Krapinsko-zagorske županije izvijestit će o stanju u županiji u 12:30. Jučer su izvijestili kako na području Krapinsko-zagorske županije ima ukupno 80 oboljelih. Dvije jučer novooboljele osobe dolaze s područja općine Jesenje, a po jedna s područja grada Pregrade i općine Bedekovčina.

Pročitajte više