KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

U ovim hrvatskim županijama nema novih slučajeva korone

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

EPIDEMIJA zaraze koronavirusa u punom je jeku. Prema najnovijim informacijama, zabilježeno je 47 novih slučajeva zaraze, a ukupno je evidentirano 1126 slučajeva.

No ipak ima i dobrih vijesti. Stožeri civilne zaštite iz nekih županija objavili su da nemaju novozaraženih.

Osam županija bez novih slučajeva zaraze

To su Varaždinska, Karlovačka, Virovitičko-podravska, Bjelovarsko-bilogorska, Požeško-slavonska, Ličko-senjska, Šibensko-kninska i Istarska županija.

Varaždinska županija

Peti dan zaredom u Varaždinskoj županiji nije zabilježen ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Ukupan broj oboljelih i dalje je 24, dosad je izliječeno šest osoba, dok je na liječenju u Općoj bolnici Varaždin trenutno 18 osoba i svi su dobrog zdravstvenog stanja.

Iz Stožera su objavili da su dosad testirane 452 osobe, dok je njih 2044 u samoizolaciji.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin istaknuo je kako je među tih 2044 osoba njih 387 novih i njima je tek počela 14-dnevna mjera samoizolacije.

"Podatak da u posljednja dva dana imamo čak 747 novih osoba u preventivnoj mjeri samoizolacije dovoljno upozorava na to da još nije stiglo vrijeme opuštanja", naglasio je Vugrin.

Karlovačka županija

U odnosu na jučer, ni u Karlovačkoj županiji nema novooboljelih. Od početka zaraze koronavirusom oboljele su 24 osobe. Jedna osoba je preminula.

U Općoj bolnici Karlovac hospitalizirano je šest osoba, 16 ih je na kućnom liječenju, a jedna osoba liječi se u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu.

Stanje pacijenata u karlovačkoj bolnici je stabilno. Ukupno je do sada testirano 315 osoba. Drive-in testiranje u Karlovcu uredno funkcionira te će danas biti uzeto dvadesetak briseva, priopćeno je iz tamošnjeg Stožera civilne zaštite.

Virovitičko-podravska županija

Nema novih oboljelih ni u Virovitičko-podravskoj županiji. Čekaju se rezultati za devet osoba, od kojih su četiri kontakti pozitivnih supružnika.

I dalje je u tijeku epidemiološka istraga kojom pokušavaju detektirati sve kontakte i pronaći nultog pacijenta.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Miroslav Venus upozorava građane da nema mjesta opuštanju jer se smirivanje očekuje, no oprez je još uvijek potreban.

"Ako se budu održavali tzv. koronapartiji, to neće biti slučaj. Vidimo kolika je razlika između kontinentalnog i mediteranskog dijela Republike Hrvatske. I članovi Nacionalnog stožera posebno su prozvali određene gradove na jugu Hrvatske koji zbog nepridržavanja mjera praktički narušavaju možda i puno bolju sliku ukupne situacije na razini Republike Hrvatske", objasnio je Venus.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Područje Bjelovarsko-bilogorske županije također ne broji nove zaražene osobe. Svih 11 testova poslanih u protekla 24 sata je negativno, priopćio je tamošnji Stožer civilne zaštite.

U toj županiji je tako i dalje zaraženo ukupno šest osoba, a dodatne dvije osobe vode se statistički jer imaju prebivalište na području županije, iako su testirane i liječe se na zagrebačkom području.

"Slušajmo i dalje i pridržavajmo se savjeta struke, jer samokontrolom smanjujemo mogućnost širenja zaraze. Budimo pametni i odgovorni na dobrobit nas samih, naših obitelji i cijele zajednice", poruka je Stožera civilne zaštite.

Ličko-senjska županija

Stožer Civilne zaštite Ličko-senjske županije zahvalio je svim građanima koji poštuju odluke nacionalnog Stožera i preporuke epidemiologa i liječnika, jer u toj su županiji samo tri slučaja covidne infekcije, sva tri blaga i uvezena iz inozemstva. Novih slučajeva zaraze nema.

Štoviše, u Lici još nije zabilježen ni jedan slučaj te infekcije, u Senju je jedan i u Novalji dva, no Stožer poručuje svima da vode računa o sebi, svojim bližnjima i široj zajednici i sutrašnju nedjelju provedu kod kuće. One koji će ipak boraviti na otvorenom prostoru poziva neka vode računa o tome da se ne grupiraju i da održavaju socijalnu distancu.

Policija je danas obilazila sva javna mjesta na kojima bi se građani mogli okupljati i provjeravali poštuju li svi mjere strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, a s tim aktivnostima nastavit će i sutra.

Šibensko-kninska županija

Šibensko-kninska županija peta je od šest u kojima nema novooboljelih. Na Odjelu infektologije hospitalizirano je deset pacijenata pozitivnih na virus SARS-CoV-2. Od jučer je jedna osoba primljena, a tri su otpuštene.

Tri pacijenta i dalje su na respiratoru u KBC-u Split. Šest osoba je u karanteni od kojih je četvero državljana Hrvatske i dvoje stranaca.

Istarska županija

Stožer civilne zaštite Istarske županije priopćio je da je ispitano 29 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus. Nema novooboljelih drugi dan zaredom, ukupno četvrti put ovaj tjedan. Dva pacijenta su tijekom dana izliječena.

"U Istarskoj županiji brojimo ukupno devet izliječenih. Tijekom jučerašnjeg dana na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula i terenskim uzorkovanjem uzeto je 80 uzoraka briseva koji su dostavljeni u laboratorij u Zagreb", poručili su iz Stožera. Rezultati tih nalaza bit će poznati uskoro.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više