VIDEO U Hrvatskoj 47 novih slučajeva, Beroš: Sljedeći tjedni određuju našu sudbinu

Foto: Pixsell

U HRVATSKOJ je zabilježeno 47 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno ih je 1126, a noćas su u Osijeku umrle četiri osobe pa je broj umrlih porastao na 12, izvijestio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite.

"U proteklom 24-satnom razdoblju u Republici Hrvatskoj imamo 47 novih covid-19 pozitivnih bolesnika, što znači da u ovom trenutku imamo 1126 pozitivnih bolesnika", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

 Ukupno je učinjeno 9833 testiranja, od čega u zadnja 24 sata 583.

"Nažalost, imamo četiri novopreminule osobe, sve četiri u KBC-u Osijek, a riječ je o osobama starije životne dobi i svi su bili kronični bolesnici. Dakle, ukupno u Hrvatskoj imamo 12 preminulih osoba", napomenuo je ministar.

Na respiratoru je i nadalje 39 osoba, a oporavljenih na današnji dan ima 119, što je 27 više u odnosu na jučer.

"Ono što vam želim reći je da je epidemiološki jasno da su sljedeća dva i pol do tri tjedna kritično razdoblje koje će odrediti našu sudbinu. Stoga, budimo odgovorni i poštujmo mjere. One su tu s vrlo jasnim razlogom i, ako ih poštujemo, možemo prebroditi ovu ugrozu", poručio je Beroš.

Izdano gotovo 400.000 propusnica

Božinović je rekao da je izdano 382.191 propusnica do danas u 11 sati. Odbijeno je nešto manje od 10.000 zahtjeva.

"Sustav je počeo funkcionirati na način da obrađuje veliki broj podataka", rekao je Božinović.

Capak je rekao da nije pala virulentnost, mogućnost prijelaza s osobe na osobu.

"Kod većine onih na respiratoru je da imaju neki drugi problem", rekla je Markotić.

U domovima za starije nema zaraženih, kaže Capak.

"Rano smo uveli mjere, a kasnije smo ih još pojačali. Koliko znamo, domovi se pridržavaju mjera. Nemamo još proboja", rekao je Capak.

"Imamo situaciju da se poboljšava vrijeme, to vabi ljude da izađu van. Ovaj stožer stalno komunicira, sljedećih nekoliko tjedana su kritični. Pozivamo građane da ostanu doma", rekao je Capak.

Kaže da se tjelesna aktivnost, iako je važna, može privremeno odgoditi.

Beroš je kazao kako još nemaju točne epidemiološke podatke iz Osijeka.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdjeUskoro opširnije

Pročitajte više