Sve je blokirano, Turudić ispričao kako funkcionira pravosuđe

Screenshot: N1

KAKO u vremenima sveopće blokade funkcionira pravosuđe, u Novom danu na N1 televiziji komentirao je predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić.

U ovome trenutku na Županijskom sudu ne vodi se niti jedan postupak u kaznenom dijelu, otkriva Turudić, dok je građanski odjel prebačen na Općinski sud.

"Vodi se jako malo postupaka"

„Vodi se jako malo postupaka, održavamo ono najvitalnije, znači donose se odluke o prisilnom smještaju prema Zakonu o osobama s duševnim smetnjama te o određivanju ili ukidanju istražnog zatvora. Postoje dežurni suci istrage i oni rade“, kaže Turudić.

Nakon razornog potresa zgrada suda nije upotrebljiva do daljnjega, no sud nije radio ni zbog pandemije koronavirusa.

„Mi postupamo po preporukama Ministarstva pravosuđa, Stožera civilne zaštite i Vrhovnog suda. Rasprave se ne mogu održavati zbog korone, to je 15-20 ljudi, ne možete ni stranke prisiliti da dođu na sud, razlozi su opravdani i nezaobilazni“, kaže Turudić i uvjerava da nijednom od predmeta koji se vodi zbog ovoga ne prijeti zastara.

„Nama je i danas najavio USKOK optužnicu s desetak okrivljenika, ali odluka se mora poslati i strankama, niz odvjetničkih ureda u gradu ne radi, neće primiti poštu, nema se gdje održati sjednica, takav predmet će nužno morati pričekati“, otkriva Turudić.

Kaže da suci mogu raditi i na daljinu gdje se odlučuje po žalbama i u općinskim predmetima, gdje suci kod kuće rješavaju predmete, te da je ovo prilika i za pravosuđe da se riješi veliki broj starih predmeta, jer se novi ne primaju.

Komentirao mjeru o zabrani kretanja

Dodaje i da je moguće preseljenje dijela suda u prostorije na Kennedyjevom trgu, i to za građanske suce, za kaznene ne, jer trebaju dvorane. Kada je riječ o Visokom kaznenom sudu, podsjetio je da njegova sudbina ovisi o Ustavnom sudu, nakon što su dva saborska zastupnika podnijela zahtjev za ocjenom ustavnosti.

Komentirao je i vladine mjere za borbu protiv koronavirusa i bojazni o dokidanju ljudskih prava. „Osobno kao građanin i sudac mislim da moramo imati povjerenja, ne smijemo imati strah od suspenzije demokracije. Pravo na slobodu kretanja je derogabilno, stvar je zakonodavca da vidi hoće li je uvesti u zakon. U ovom trenutku mi je zamisliva mjera praćenja mobitela, ali mora biti ograničena i razmjerna i trebalo bi je donijeti dvotrećinskom većinom“, poručuje predsjednik Županijskog suda.

Pročitajte više