KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Primorac odgovorio koliko je vitamin D učinkovit u obrani od zaraze koronavirusom

DRAGAN PRIMORAC rekao je, gostujući u Novom danu N1, kako nema nikakve dvojbe da će maske zadržati dio kapljica kad govorimo. Dodao je i kako maska pomaže da se ne diraju nos i usta. Ali propisati obavezu nošenja maski nije moguće jer se ne može osigurati dovoljna količina. 

"Nema kliničke studije, ali iskustvo Kineza je da bi bilo dobro kad izlazite imati masku", rekao je Primorac.

Na pitanje koliko oboljelih naš zdravstveni sustav može podnijeti, rekao je kako sigurno može podnijeti veći broj oboljelih nego što imamo respiratora.

Koliko su djeca ugrožena kad su pozitivna?

"Prve studije kažu da djeca imaju simptome slične kao odrasli. Broj oboljele djece je mali, govori se o ukupnom broju od dva posto slučajeva koji su bili u Kini ili možda 1,2 posto u Italiji. Ona u daleko manjem postotku imaju snižene limfocite i povišene upalne biljege, prema novim studijama. Ali moramo znati o jednom problemu, mi ne želimo da nam se dogode infekcije i problemi kod djece koja su mlađa od tri godine, jer ta djeca mogu biti ugroženija."

Ublažavanje mjera?

Upitan o tome treba li uskoro ublažiti mjere, Primorac je rekao da Stožer odlučuje je li Hrvatska spremna na to.

"Ako se ublaže mjere prije nego ste osigurali preduvjete da nemate širenje epidemije, onda imamo veći problem nego na početku. Ta odluka je na Stožeru, ponavljam, jedino iskustvo koje imamo su mjere iz Kine i nikako ne želimo da nam se dogodi drugi val epidemije kojem Kinezi svjedoče, doduše na drugi način, putem uvezenih slučajeva", rekao je.

Je li vitamin D učinkovit u obrani od zaraze?

"Oko toga postoje brojni prijepori. No, idemo ne ući u hipovitaminozu (nedostatak vitamina D), pogotovo tijekom zimskih mjeseci. Jer znamo da on ima regulatornu ulogu. On ima jaki protuupalni učinak. No, vitamin D se ne može uzimati neograničeno, treba ga uzimati unutar normalne količine", kaže Primorac.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više