Sindikalist Novosel: Kako je moguće da su turistički poslodavci otpustili ljude?

Foto: Luka Stanzl/PiXSELL

U EMISIJI U mreži prvog u kojoj se govorilo o vladinim mjerama gostovao je i Mladen Novosel, šef Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Požalio se da sindikati nisu imali mogućnost sudjelovati u pregovorima oko prvog seta mjera te da je prije samo dva mjeseca u javnost išla kampanja poslodavaca koji su tražili da ih se rastereti davanja državi kako bi mogli više dati radnicima, da ih sačuvaju jer ih nema dovoljno.

"A kad je došla kriza, preko noći se na to sve skupa zaboravilo. Ako je cilj bio očuvanje radnih mjesta i jedne gospodarske cjelovitosti i cjelovite isplate plaća radnicima, onda je nevjerojatno da će preko 400.000 radnika dobiti samo onu minimalnu plaću! Ako se 40 milijardi kuna upucalo u gospodarstvo, ako će tvrtke koje imaju problema s poslovanjem i pad od 20 posto dobiti 4000 kuna po radniku i doprinose, kako je moguće da neće radniku isplatiti cjelovitu plaću? Tu pri donošenju tih odluka kako i kome će se pomoći falio je cjeloviti nadzor korištenja sredstava", poručuje Novosel.

"Kako je moguće da je toliko turističkih malih poslodavaca otpustilo radnike, sada su ih se tako lako riješili, a nisu sačekali da dobiju mogućnost kako da ih zadrže, a prije su se borili da ih zadrže. I sada ih opet želi vratiti. Ja ću to podržati, ali samo ako radnik dobije ugovor na neodređeno vrijeme", kaže Novosel.

"Apeliram na nadzor, da svaka kuna upucana u gospodarstvo iz državnog proračuna ide u cilju sačuvanja radnih mjesta. I da se kontrolira", poručio je Novosel.

Pročitajte više