Predsjednik udruge ugostitelja: Godišnji pad prometa mogao bi biti oko 70 posto

Ilustracija: Grgo Jelavić/Pixell

DVA tjedna od zatvaranja objekata promet u ugostiteljstvu pao je za više od 90 posto, a s obzirom na mjere socijalne distanciranosti i neizvjesnost oko ponovnog rada, za tu je djelatnost pandemija covida-19 "restoragedon", kaže predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak.

"Ugostitelji će lokalno i globalno zbog ove pandemije najviše nastradati, što se već pokazuje u zadnja dva mjeseca. No, sada manje boli što je bilo, a više ono što će biti, jer donedavne prognoze da bi početkom srpnja moglo biti otvoreno bar 30 posto objekata sada više nisu ni toliko optimistične. Za restorane pogotovo, kao i sve druge vrste objekata u kojima se priprema i uslužuje hrana gostima", kaže Medak za Hinu.

Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja: Utjecaj covida-19 na ugostiteljstvo je "restoragedon"

Komentirajući podatke fiskalizacije koji pokazuju da je u djelatnosti smještaja te usluživanja i pripreme hrane promet u zadnjem tjednu ožujka pao za više od 90 posto, Medak ističe da je to očekivano zbog pandemije i svih mjera, ali i šokantno, jer je perspektiva za iduća dva-tri tjedna, a moguće i duže, vrlo loša.

Stoga utjecaj covida-19 na rad restorana, konoba, kafića, barova, cateringa i ukupno ugostiteljstva naziva "restoragedonom", jer ih dovodi do "kraja", s vrlo malim mogućnostima održanja ili eventualne prenamjene poslovanja s obzirom na prostorne, financijske, kadrovske i druge (ne)mogućnosti ugostitelja.

Samo u ugostiteljstvu izravno je zaposleno oko 110 tisuća ljudi

"Apsolutno sve ili gotovo sve je stalo, nešto restorana još radi s dostavom hrane ili putem drive-ina, no time se ostvari tek mali postotak prometa, oko 3 do 6 posto, što je u kombinaciji sa zahtjevnim mjerama za zaštitu dostavljača i ukupno dostave za mnoge neodrživo, pa i skupo", ocjenjuje Medak.

Kaže da se ugostitelji pridržavaju mjera zaštite i zaustavljanja pandemije te da će za radnike i ukupno poslovanje koristiti mjere vlade.

Po podacima iz te udruge, samo u ugostiteljstvu izravno je zaposleno oko 110 tisuća ljudi, što je gotovo polovica od ukupno zaposlenih (stalno i sezonski) u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti.

Mali ugostitelji ne mogu sačuvati radnike

Neki ugostitelji su odlučili zadržati i sačuvati radnike, ali većina ih, pogotovo mali, to jednostavno ne može kada im je promet nula kuna, a što je sada gotovo kod svih.

Stoga, a i s obzirom na to da je za sada teško očekivati neki promet u ugostiteljstvu do ljeta, Medak kaže da njihova udruga, kao i Inicijativa Glas poduzetnika, smatra da su potrebne mjere za otpis plaćanja, a ne odgoda.

Godišnji pad prometa mogao bi biti oko 70 posto

Sve da ugostitelji i uhvate nešto prometa u srpnju, kolovozu i dalje do kraja ove godine, teško da će to biti više od pet, šest, možda sedam milijardi kuna, a godišnji pad prometa mogao bi biti i oko 70 posto, procjenjuje Medak.

"Unatoč svemu ne želimo se predati, pokušavamo, neki od nas, u restoranima proizvoditi hranu, tjesteninu, pakirati i konzervirati nešto, pripremati namirnice za dostavu s našim receptima i slično", iznosi Medak, dodajući da, nažalost, to mnogi ne mogu raditi, jer nemaju prostorne, proizvodne i druge uvjete.

I kada se ukine zabrane kretanja i objekti otvore, smatra da će restoranima, konobama i sličnim objektima s hranom za stolovima biti teško, jer je pitanje koliko će si gosti moći toga priuštiti, ali vjeruje da bi kafićima moglo biti malo lakše, pogotovo onima s terasama i na otvorenom.

Ako do ljeta zabrane prođu, predlažemo ukidanje cestarine po autocestama

"Ako do ljeta zabrane prođu, predlažemo ukidanje cestarine po autocestama, da se ljudi po Hrvatskoj više mogu voziti i obilaziti razna odredišta, a time si i lakše priuštiti ugostiteljsku ponudu. Ugostitelji će ih toplo dočekati", poručuje Medak.

Pročitajte više