Liječnik s Jordanovca: Virus je jako zarazan, hodamo i širimo bolest

Screenshot: HRT

HRVATSKA je zabilježila preko tisuću zaraženih koronavirusom. Kakav je tijek bolesti covid-19, kako je razlikovati od obične gripe i proljetne alergije, u emisiji Zajedno za zdravlje na HRT-u objasnio je Gzim Redžepi, liječnik iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac.

Odmah na početku Redžepi je zahvalio institucijama i "svakom hrvatskom čovjeku na odgovornosti i na tome što se drže propisanih mjera. Zadovoljan je, kaže - kao čovjek i kao liječnik - na tome kako se ljudi ponašaju i kako se bolesnici zbrinjavaju. Da možemo bolje u svakoj situaciji - možemo, dodao je. Napomenuo je da se covid jako brzo širi te da se ne zna kakve će točno posljedice na zdravlje pojedinca imati.

"Virus je jako zarazan"

Prvo je govorio o posljedicama za zdravlje nakon covida.

"Postoje različite studije. U šumi informacija teško je znati što je istina. Virus je visoko zarazan. Najbitnije je znati da mi možemo zbrinuti bolesnike koji i nakon preboljene infekcije budu imali problema. Gripa kad vas pogodi, ne možete hodati dva koraka, bole vas mišići, imate visoku temperaturu. Kod covida se simptomi ne pokazuju odmah. Mi hodamo i širimo bolest. I tu je opasnost", naglasio je Gzim Redžepi.

Dodao je kako će se o pacijentima koji budu imali posljedice infekcije covidom - itekako voditi računa.

Važnost imunološkog sustava

Onda je govorio o važnosti respiratora.

"Respirator je važan. Ne samo za ljude koji imaju covid-19 nego za sve pacijente koji imaju respiratorne infekcije, sepsu i one koji su na intenzivnoj njezi. Događa se da primite starije bolesnike s puno kroničnih bolesti koji se izvuku. Ima i mlađih ljudi koji imaju samo respiratornih problema pa se ne mogu izvući. Sve ovisi o imunološkom sustavu pojedinca. Hrvatska je dosad imala dovoljno respiratora i vjerujem da nitko nije stradao zbog manjka respiratora. Sada, u ovom slučaju - tvrdim da nema nijedne bolnice u svijetu koja respiratora ima dovoljno. Ali vjerujem u institucije i vjerujem da će se ovo stanje smiriti", kazao je.

"Nije svako zlo za zlo. Ovo će nas sve učiniti boljim ljudima. Naučili smo brinuti jedni od drugima. Ovo je ispit zrelosti za društvo i pojedinca", kazao je Redžepi.

Pohvalio je uvođenje 'drive-in' testiranja. Apelirao je da se i vezano za potrebe testiranja trebaju slijediti upute Kriznog stožera. Vjerojatno će, dodaje, biti i naknadnih privatnih testiranja. "Jesam li prebolio koronavirus uopće me ne interesira, život ide dalje", poručio je Redžepi.

Na kraju gostovanja Redžepi je kazao kako on smatra da nije normalno da liječnici imaju 15.000 kuna, a mladi nogometaš milijun.

"Mi smo vrijedan narod. Velika zahvala svima koji su napraviti dobre temelje za javno zdravstvo. Cijeli svijet veliča našeg Andriju Štampara, a mi ga malo spominjemo. Veliko hvala ljudima iz zdravstvenog sustava koji rade na prvoj crti bojišnice, nije to lako raditi. Možda je ovo prilika da više ne bude normalno da jedan liječnik ima 15 tisuća kuna plaću, a jedan nogometaš sa 17 godina ima milijunsku plaću", kaže.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više