VIDEO Plenković u saboru: "Ovim paketom mjera stajemo iza hrvatskog radnika"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

DANAS je nastavljena 16. sjednica Hrvatskoga sabora. 

Zastupnici raspravljaju o prvoj grupi zakona iz vladina paketa za pomoć gospodarstvu u krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa, odnosno zakonskim rješenjima koja se odnose na financije te na turistički sektor. 

Paket zakonskih izmjena i dopuna zastupnicima je predstavio premijer Andrej Plenković te ministri financija Zdravko Marić i turizma Gari Capelli. Drugu grupu zakona za pomoć gospodarstvu, vezanu za ministarstva unutarnjih poslova i poljoprivrede, sabor će raspraviti u ponedjeljak, a o dijelu paketa predstavljenog danas glasat će se danas.

Sjednicu sabora pratite uživo na Indexu.

>>TIJEK DOGAĐAJA MOGLI STE PRATITI NA INDEXU

11:28 Pauza od 20 minuta.

11:17 Mirando Mrsić predlaže razgovor sa sindikatima kako bi se postigao socijalni dogovor.

11:14 Zastupnici se žale jer nije omogućeno svima da govore iako su se na početku oko toga dogovarali.

11:03 Nekoliko klubova zastupnika tražilo je stanku za konzultaciju o mjerama.

10:59 SDP-ovi zastupnici traže povredu poslovnika vezano za rad sabora.

10:49 Zastupnica Pusić je upitala zašto se neke odluke donose zaključkom, a ne u parlamentu, ustvrdivši kako je jedna od žrtava korone demokracija. Plenković joj je odgovorio kako je ovo ipak izvanredno stanje.

10:41 Zastupnik Bauk je tražio očitovanje premijera o sastanku s odabranim predstavnicima medija.

"Na sastanku su bili svi glavni urednici glavnih medija, televizija i radija i njima smo tada objasnili ozbiljnost krize, kao i vama. Nikakvih govora o subvencijama i slično nije bilo riječi niti će ih biti", rekao je Plenković.

10:33 Zastupnica Čikotić je rekla kako je začuđuju dvije odluke o obustavljanju javnih poziva za javne nabave te kako ostaju samo osnovni rashodi neophodni za funkcioniranje države te zašto je ministar financija arbitar za to.

"Nijedan ministar nije iznad odluka vlade. Mi smo namaknuli sredstva od domaćih banaka, EU fondova i stranih financijskih institucija. Što se tiče projekata koji idu, pronaći ćemo sredstva za njih", odgovorio je.

10:26 Anka Mrak Taritaš je pitala da udruge poput onih koje pomažu dobiju određenu korist i da se po tom pitanju napravi pomak. Navela je primjerice udruge za zaštitu žrtava obiteljskog nasilja.

Premijer je rekao kako se razmišlja i o tome, kao i o pomoći honorarcima, kulturnjacima i slično.

10:23 Mrsić je pitao kako vlada planira stabilizirati državne financije, jer gospodarstvo će se oporaviti kada korona prođe, te je li se razmišljalo da se novac drugačije rasporedi.

Plenković mu je odgovorio kako je najvažnije da su mjere usmjerene radnicima.

10:20 Vrijeme je za replike. Miro Bulj je replicirao kako treba početi dodjeljivati zemljišta seljacima. Plenković mu je odgovorio kako će ministrica poljoprivrede u ponedjeljak predstaviti izmjene zakona o poljoprivredi.

10:07 Ministar je potom rekao da je Hrvatska iskoristila mogućnost da za poduzetnike do 7,5 milijuna kuna omogući da imaju pravo na plaćanje poreza na dodanu vrijednost po naplaćenom računu. 

"Statistika do sada kaže da je od 153.217 poreznih obveznika njih 60.014 plaćaju po realizaciji. Preostali broj obračunava PDV po izdanim računima. Velik broj obveznika je imao mogućnost, ali to nije napravio. Mi smo otvorili vrata i preostalima u prvom krugu, a statistike ćemo vidjeti", rekao je i dodao kako sada otvaraju vrata svima.

Dodao je kako se nada da će ove mjere doprinijeti prvim mjerama i doprinijeti gospodarskoj aktivnosti. 

Zaključno je rekao kako je Fina napravila sučelje koje će biti središnji portal koji će predstavljati sve mjere i mogućnosti.

Dodao je kako je jedan od zakona koji se mijenja zakon o računovodstvu kojim se rok za podnošenje godišnjih financijskih izvješća prenosi na lipanj. 

"Za sve ove mjere će nam trebati više sredstava nego što je planirano u mirnodopskim uvjetima. Potrebe države su između 40 i 60 milijuna kuna i još nam treba oko 20 milijuna za podmirenja starih obaveza. Zato se mijenja zakon o proračunu kako bismo sve isfinancirali. Gledamo i na međunarodnu scenu gdje su se tržišta počela otvarati", dodao je.

Zaključio je kako će sljedeće mjere ići ne samo prema poslodavcima nego i prema građanima.

10:01 Sljedeći govori ministar Marić. Rekao je kako će za sve što je do sada isplaćeno porezna učiniti prilagodbe kako bi i ta isplata bila oslobođena plaćanja javnih davanja. 

"Podizanje na 4000 kuna kreće od travnja i vrijedit će za travanj i svibanj i isti princip oslobođenja od javnih davanja će važiti za te mjesece", dodao je.

Prešao je na drugu mjeru koja se tiče javnih davanja, a odnosi se na potpuno ili djelomično odgađanje plaćanja javnih davanja za poduzetnike.

"Prag se povećava na 50 posto kada se moguće kvalificirati za potpuno ili djelomično oslobođenje. Svi oni čiji je prihod do 7,5 milijuna kuna bit će u potpunosti oslobođeni, ako imaju pad od 50 posto. Oni koji imaju veći prihod, njima će se računati proporcionalno. To pak znači da državna blagajna očekuje jako mali prihod od poreza", rekao je Marić.

09:57 "Još jednom ću ponoviti, u mirovine se neće dirati. Za to ćemo uvijek naći sredstva", rekao je i dodao kako će se u raspravi vidjeti ono što planiraju učiniti za hrvatsku poljoprivredu te kako će otkupiti sve viškove kod malih mljekara.

"Za turizam ćemo pronaći likvidnost od 600 milijuna kuna", rekao je Plenković i dodao kako su mjere donijeli prije nego što je to EU napravila na cijeloj razini. 

"Sve što radimo, radimo da bismo u društvu poslali poruku solidarnosti svih. Vidjeli ste da je Finch jučer ostavio Hrvatskoj investicijski rejting, a izglede je pretvorila iz pozitivnih u stabilne. To je prva poruka onih koji prate kako se situacija razvija. Moram reći da bi nam članstvo u europskom području danas jako pomoglo. Međutim, kako smo na tom putu, razgovaramo i sa ESB-om i pokušavamo doći do potpora koje bi dovele do financijske stabilnosti", rekao je i dodao i kako se razgovara s HNB-om i bankama u Hrvatskoj te sa međunarodnim financijskim institucijama. 

"Sve to radimo kao odgovor na krizu. Ovim paketom mjera stajemo iza hrvatskog radnika", rekao je.

09:55 "Kao što smo rekli prije 20 dana, rekli smo da ćemo kalibrirati mjere prateći situaciju. Prateći neizvjesnost do koje dolazi, donijeli smo odluku da ili onima kojima će pasti prihod između 20 i 50 posto omogućimo odgodu beskamatne otplate poreza, a one kojima prihod padne do 90 posto u cijelosti oslobodimo. Sve one tvrtke do 93 posto, koje imaju prihod do 7,5 milijuna kuna, obuhvaćene su ovom mjerom, a one velike će biti obuhvaćene proporcionalno. Omogućili smo da se PDV može platiti tek po naplati izdavanja računa", rekao je i dodao kako se radi i na rezanju državnih rashoda.

09:52 "Dakle, kada usporedimo Hrvatsku, EU i svijet, možemo reći da smo postigli dobre rezultate. Moram ponoviti da će se bitka protiv koronavirusa u ovoj fazi voditi načelima medicine nekih ranijih stoljeća, a to je odvajati bolesne i zdrave. Stoga je strategija smanjivanja socijalnih kontakata polučila ovakve rezultate. Vidimo na primjeru Švedske koja je izabrala drugačiju strategiju velik broj i zaraženih i umrlih. Kao vlada ćemo se voditi preporukama epidemiologa", dodao je.

Rekao je i kako ministri čijih se resora mjere tiču kreću odgovarati na pitanja vezano za svoje resore.

09:50 Dodao je kako ova kriza tjera vladu da bira između očuvanja načina života i očuvanja ljudskih života.

"Mi smo odabrali čuvanje života i za sada smo prilično uspješni po širenju zaraze i po zaustavljanju broja smrtnih slučajeva", rekao je Plenković kada ga je prekinuo Jandroković zbog prevelikog broja replika po klubovima, budući da replicirati mogu samo dva zastupnika po klubu, a neki klubovi su već prijavili po tri replike.

09:47 "Dobar dan, drago mi je da imam prigodu predstaviti uvodno okvir travanjskog paketa mjera", rekao je premijer dok su zastupnici držali dignute ruke za replike.

"Prvi paket mjera je bio promptna reakcija vlade, a ovaj paket, kao što vidite, dolazi ne samo u kontekstu borbe protiv virusa nego i u kontekstu potresa koji je pogodio Zagreb. Još jednom u ime vlade želim izraziti sućut obitelji mlade Anamarije koja je u potresu izgubila život", rekao je premijer i zahvalio još jednom liječnicima i zdravstvenom osoblju koji čuvaju zdravlje građana.

Zahvalio je i inspektorima, policajcima i carinicima te svima u dućanima. Zahvalio je svima koji su pomogli u saniranju šteta od potresa.

"Ovaj ožujak iza nas će po mnogočemu biti mjesec koji ćemo dugo, dugo pamtiti. Promijenio je tijek naših aktivnosti i označio jedno novo normalno koje ćemo imati dugo vrijeme", rekao je.

09:46 Plenković počinje s predstavljanjem paketa zakona.

09:40 Sjednica sabora počinje sa zakašnjenjem od deset minuta. Prvi je progovorio predsjednik sabora Gordan Jandroković i predstavio izmjene točaka zasjedanja.

Rekao je kako su zastupnici koji su u dvorani ispred, zbog koronavirusa, tražili da i oni mogu replicirati na iznošenje novih mjera. 

"To će nam značajno otežati posao, primarno zbog čuvanja zdravlja. Načelno sam protiv toga, ali želim i omogućiti svima da iznesu svoj stav. Ako ćemo produžiti rasprave, ovdje ćemo provesti duži dio dana pa sami sebi skačemo u usta s mjerama. Stoga predlažem da mikrofon bude na ulazu vrata i da tamo ostali govore, a vlada će izlagati 20 minuta", rekao je Jandroković.

Pročitajte više