KORONAVIRUS

Hrvati gomilaju konzerve, tjesteninu, kvasac i sredstva za dezinfekciju

Foto: EPA

PREMA analizi prodaje košarice prehrambenih i drogerijskih kategorija na temelju panela odabranih trgovačkih lanaca, koju je provela agencija Nielsen, širom svijeta zabilježena je rekordna prodaja proizvoda za zaštitu zdravlja, kao što su medicinske maske i sredstva za dezinfekciju.

Međutim, kako je broj prijavljenih slučajeva oboljenja od bolesti covid-19 rastao, primijećeno je da potrošači mijenjaju svoje kupovne navike i sveobuhvatnije pristupaju kupovanju. Analizirajući globalne trendove i ponašanje potrošača tijekom epidemije bolesti covid-19, Nielsen je identificirao šest faza kroz koje potrošači prolaze, a isti se mogu primijetiti i u Hrvatskoj.

U početku su se najviše kupovale konzerve i tjestenina

Prva faza predstavlja proaktivno kupovanje s ciljem zaštite vlastite dobrobiti i zdravlja. Ta faza je započela već krajem veljače. 25. veljače potvrđen je prvi slučaj zaraze virusom u Hrvatskoj. I već taj tjedan, od 23. do 29. veljače primijećeni su znatni skokovi vrijednosne prodaje u odnosu na isti tjedan prethodne godine kod određenih kategorija, poput konzervirane ribe (+159%), tjestenine (+114%), brašna (+108%) i riže (+97%).

Daleko najveći porast prodaje dogodio se u tjednu od 9. do 15. ožujka kada su trgovački lanci zabilježili u prosjeku 65% povećanje vrijednosne prodaje ukupne košarice prehrambenih i drogerijskih kategorija u odnosu na isti tjedan prethodne godine. Kupci su tada ušli u drugu fazu potrošačkog ponašanja - fazu pripreme zaliha. Nekontrolirana potražnja dovela je do eksplozije prodaje određenih kategorija. Posljedično, pojavila se prijetnja skakanja cijena, što je rezultiralo odlukom vlade o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode.

Porast prodaje kvasca, brašna i riže

Promatrajući tjedan od 9. do 15. ožujka ove godine u odnosu na isti tjedan prethodne godine porasla je prodaja kategorije brašna za +410%, riže +301 %, praškastih proizvoda za pripremu kolača (kvasac, prašak za pecivo, puding) +221%, tjestenine +210%, gotovih umaka +191%.

U drogerijskom dijelu asortimana toaletni sapuni zabilježili su rast od 232%, toaletni papir +162%, sredstva za čišćenje toaleta +156%, dječje vlažne maramice +127%, higijenski ulošci i potrepštine +112%, deterdženti za pranje rublja +103%, dječje pelene i papirnate maramice +102%, sredstva za čišćenje kućanstva +98%.

Treći tjedan ožujka (16.- 22. ožujka) donio je ublažavanje stopa rasta prodaje radi manjeg odlaska kupaca u trgovine, uz dodatne propisane mjere ograničenja rada maloprodajnih objekata. Međutim, rjeđi odlasci u trgovine nisu rezultirali značajno manjom potrošnjom, već rjeđim, ali većim košaricama. U tom tjednu cjelokupna košarica prehrambenih i drogerijskih kategorija bilježi rast od 46% u odnosu na isti tjedan godinu ranije.

Kategorije koje i dalje bilježe značajne stope rasta u odnosu na prethodnu godinu su brašno (+313%), sapuni (+231%), prašci za pripremu kolača (suhi kvasac...) +216%, riža (+206%), svježi kvasac (+177%).

Kupci su tada ušli u treću fazu - fazu pripreme za život u karanteni. U ovom razdoblju u maloprodaji se pojavljuju izazovi u logističkoj opskrbi, otežanim predviđanjem potrebnih količina, kao i očitom pojavom tzv. 'out of stock' situacija na policama kad jednostavno nema dovoljne zalihe u cijelom lancu opskrbe da bi se proizvodi ponudili kupcima. I u tom trenutku kupci traže alternativu, što radi vlastite sigurnosti i pridržavanja propisanih mjera, što radi pronalaženja alternativnih kanala kako bi pronašli proizvode koje trebaju.

Dostava i online trgovina

Kupci sve više otkrivaju mogućnosti i dobrobiti internetske trgovine, a maloprodajni trgovci i lokalni proizvođači okreću se jedni drugima da bi pronašli kvalitetnije odgovore na potrebe svojih kupaca. Trenutno se nalazimo u petoj fazi - fazi ograničenog življenja. Prema Nielsenovim globalnim analizama, ovu fazu će obilježiti online potražnja, gdje će sve ovisiti o visokim standardima dostave.

Posljednja, šesta faza je kada se kupci vraćaju u svoju svakodnevicu. Međutim, to će biti jedna nova svakodnevica, u kojoj će kupci stavljati veliki fokus na svoje zdravlje i higijenske navike. Nova svakodnevica u kojoj će dolaziti do stalnih promjena u lancu opskrbe uz značajan fokus na online prodaju.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više