KORONAVIRUS U HRVATSKOJr

Svi navalili na nove propusnice, jučer ih je izdano 100.000

MINISTAR uprave Ivan Malenica apelira na poslodavce da traže e-propusnice samo za zaposlenike koji putuju izvan mjesta prebivališta. 

"Nema potrebe tražiti za sve", rekao je to gostujući u emisiji Dobro jutro, Hrvatska na HRT-u.

Apelira na građane da traže e-propusnice samo u nužnim situacijama kako bi se rasteretio sustav stožera civilne zaštite. 

E-propusnice su jučer stupile na snagu, a ministar kaže kako je bila velika navala. Rekao je da je jučer izdano 100.000 propusnica, od toga su 70% poslodavci tražili za svoje zaposlenike, a 30% je za građane. 

Pojasnio je da sustavu e-propusnice mogu pristupiti poslodavci da izrade propusnice za svoje zaposlenike, a danas će im omogućiti da na jednostavniji način unesu podatke za sve zaposlenike koji su im potrebni, a kada propusnice isteknu sljedeći tjedan, puno lakše će ih moći produžiti.

Velika navala

"Stožer je donio odluku da od ponedjeljka vrijede nove e-propusnice, ali imamo veliku navalu pa ćemo pratiti razvoj situacije", rekao je ministar.

Dodao je da će propusnice biti omogućene svima kojima trebaju, po potrebi će se produžiti i rok trajanja starih propusnica, one vrijede od 1 do 14 dana, ovisno zbog čega se traži.

"Kada građanin zatraži propusnicu, Stožer civilne zaštite razmatra njegov zahtjev i ovisno o opravdanosti zahtjeva on dopušta ili ne dopušta izdavanje propusnica", objasnio je.

"Mogućnost sustava e-propusnice je da se ona izdaje u elektronskom obliku i svatko ju može imati u PDF-u na mobitelu i pokazati policajcu koji će učitati QR kod i provjeriti valjanost propusnice", rekao je.

Za podnošenje zahtjeva treba 5 minuta

Malenica kaže da građanima treba oko 5 minuta da podnesu zahtjev za e-propusnicu. Većina razloga za izdavanje propusnica je iz poslovnih razloga, razlozi drugih građana su primjerice odlazak liječniku.

U sustavu e-građanin trenutno je prijavljeno oko 800.000 građana, ministar je rekao da sada treba u što većoj mjeri digitalizirati javnu upravu i aktivnosti Ministarstva uprave će ići u tom smjeru.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više