Od epidemije koronavirusa u Kini do globalne krize trebalo je mjesec dana

Foto: EPA

PRIJE nešto više od mjesec dana u svijetu je bilo aktivno oko 92.000 slučajeva koronavirusa prema podacima Sveučilišta John Hopkins. 

Od tog broja, nešto preko 80.000 slučajeva bilo je aktivno u kopnenoj Kini koja je tada počela stavljati epidemiju pod kontrolu. No, od tada do danas broj slučajeva u svijetu značajno je porastao. 

Milijun slučajeva diljem svijeta

Mjesec dana kasnije, 3. ožujka, i diljem svijeta je zaraženo više od milijun ljudi. Najgore je u SAD-u. 

3. ožujka ta je zemlja imala 118 slučajeva, a sada ih ima više od 245.000. Prije samo mjesec dana okrug Kings u Washingtonu je objavio kako je došlo do prvog smrtnog slučaja od posljedica koronavirusa u SAD-u.

Do danas je u SAD-u od koronavirusa, u periodu od mjesec dana, umrlo gotovo 6000 ljudi. Neki vladini službenici procjenjuju kako bi smrtnih slučajeva moglo biti i na stotine tisuća. 

Kada će biti vrhunac pandemije?

Još uvijek nije jasno kada će biti vrhunac pandemije. Neke zemlje bilježe rast u dnevnim infekcijama poput Južne Koreje. Neke druge zemlje pak već bilježe drugi val zaraze. 

Govoreći za CNN, glavni američki epidemiolog Anthony Fauci rekao je kako bi moglo proći još vremena prije nego što izvanredna stanja i obveza ostajanja doma postignu efekt smanjenja broja zaraze i smrtnih slučajeva.

“Čak i kada suzbijete ili stabilizirate broj novooboljelih, i dalje će trebati vremena prije nego što smanjite broj hospitalizacija, broj ljudi na intenzivnoj, kao i broj preminulih. Zapravo, broj mrtvih je zadnje što počne opadati. Stoga neka zemlja može biti dobra i imati dobre mjere, ali broj mrtvih i dalje u njoj može rasti”, rekao je Fauci za CNN.

Pročitajte više