Kina se vraća u normalu, no mnogi sumnjaju je li stvarno došlo do smanjenja zaraze

Ilustracija: EPA

DOK se SAD i ostatak svijeta bori protiv pandemije koronavirusa uvodeći različite do sada nezamislive restrikcije, Kina se polako počinje otvarati, piše CNN.

Polako prestaju biti na snazi restrikcije o putovanjima diljem zemlje. A sljedećeg tjedna stanovnicima Wuhana, gdje je virus prvi put otkriven, bit će nakon više od dva mjeseca dozvoljeno napustiti grad. I dok Kina okreće novu stranicu u borbi protiv koronavirusa, otvaraju se pitanja o tome može li se vjerovati tamošnjim službenim brojkama o zaraženima te je li najgore uistinu prošlo.

Kinezi oštro opovrgavaju navode da nisu točno prikazivali podatke o zaraženima

Hua Chunying, glasnogovornica vanjskih poslova Kine, jučer je ljuto opovrgnula takve spekulacije navodeći kako je njena zemlja “otvoreno, transparentno i pravovremeno pružala informacije svijetu”.

“Kad je riječ o sigurnosti međunarodnog javnog zdravlja, trebali biste slušati Svjetsku zdravstvenu organizaciju i stručnjake epidemiologe, a ne neke političare koji ionako uvijek lažu”, rekla je Hua te dodala kako je i Svjetska zdravstvena organizacija opovrgnula spekulacije o tome da je Kina bila netransparentna s podacima. 

Kinezi tvrde da ih Amerikanci lažno optužuju 

Optužila je i SAD da nastoji prebaciti krivnju zbog ozbiljne situacije u kojoj se nalaze. 

“Nadam se da neće više gubiti vrijeme te da će se fokusirati na borbu protiv pandemije i spašavanje života Amerikanaca”, rekla je govoreći o američkim političarima.

U Wuhan je poslano puno više urni nego što je broj umrlih od koronavirusa

No ne postavljaju se ova pitanja samo u SAD-u. Caixin, vodeći kineski magazin za ekonomiju, već ranije je objavio kako je u Wuhan poslano tisuće više urni nego što je službeni broj onih preminulih od zaraze koronavirusom. Ipak, u ovom gradu od 11 milijuna stanovnika, od 25. siječnja nisu se obavljali sprovodi. Tako je vjerojatno da je dio urni bio namijenjen i za one koji su umrli od nečeg drugog, a ne koronavirusa.

Netočni brojevi dijelom su rezultat i nedostatka testova

Uz to, CNN je u siječnju iz Wuhana izvještavao kako se službene brojke ne slažu sa stanjem na terenu. Ipak, dio neslaganja može se pripisati i nečemu s čime se bore mnoge zemlje - nedostatku testova.

Dora Jiang, čija je obitelj u Wuhanu, rekla je kako je prošlo četiri dana dok je njen ujak konačno testiran. 

“Ne mislim da je to zato što žele kontrolirati brojke, već zbog toga što nema kapaciteta”, rekla je. 

Kyle Hui je rekao da mu je majka umrla u Wuhanu sredinom siječnja, no nikad nije testirana na koronavirus.

“Kao službeni uzrok njene smrti navedena je teška upala pluća. No tijekom liječenja doktor je rekao da najvjerojatnije ima koronavirus”, objasnio je. To znači da njena smrt nije uračunata u službenu brojku onih koji su umrli od koronavirusa.

U Kini je od 82.000 oboljelih preživjelo njih 76.000

Kineske vlasti već ranije su opovrgnule sve spekulacije o tome da njihovi podaci nisu točni. Oni stalno ponavljaju i statističke podatke o broju oporavljenih, ističući da je od oko 82.000 oboljelih, oko 76.000 preživjelo.

Kina tek ovog tjedna počela objavljivati podatke o zaraženima bez simptoma

No onome što tvrde ne idu u prilog brojne promjene koje su kineske vlasti radile prikupljajući podatke o zaraženima. Naime, tek ovog tjedna nakon pritisaka, vlasti su počele objavljivati podatke o slučajevima oboljelih koji nisu pokazivali simptome. Mnogi zaraženi ne moraju nužno znati da su bolesni, no mogu širiti virus na druge.
To je dovelo do bojazni o mogućem drugom valu zaraze u Kini pošto ljudi ponovno počinju putovati zemljom te se pokušavaju vratiti na posao.

Vlasti su prošlog tjedna uvele nova ograničenja za strance koji dolaze u zemlju kako bi spriječili drugi val, no ako su oni koji sumnjaju u navode Kineza u pravu, opasnost je možda već u zemlji.

Pročitajte više