KORONAVIRUS

Hrvatski molekularni biolog iz Kanade: Bez lijeka ili cjepiva nema povratka u normalu

MOLEKULARNI biolog Igor Štagljar sa Sveučilišta u Torontu gostovao je na N1 televiziji gdje je govorio o metodi Simple, kojom će se, vjeruju znanstvenici, moći identificirati asimptomatične osobe kako bi se spriječilo širenje zaraze u društvu.

Četiri godine razvijali su tu metodu

Štagljar kaže da se njegov tim inače ne bavi istraživanjem koronavirusa, ali ova pandemija je angažirala znanstvenike svijeta. Od kanadske vlade dobili su nešto više od milijun dolara kako bi neke od svojih tehnologija mogli prenijeti u istraživanje covida-19.

"Četiri godine razvijali smo jednu metodu, nazvanu Simple, koja može detektirati proteine, odnosno proteinske interakcije u bilo kojoj živućoj stanici i staničnim tekućinama. Sada smo u mogućnosti modificirati tu metodu i putem nje detektirati antitijela koja pacijenti stvaraju protiv virusa SARS-CoV-2 direktno u serumu. Kad neka osoba bude zaražena, tijelo počinje razvijati antitijela nakon tri do četiri dana", objasnio je Štagljar, dodavši da vjeruju kako će tom metodom identificirati ne samo osobe koje su zaražene nego i one asimptomatične.

"Asimptomatične osobe su jednako infektivne kao oni koji leže u bolnici i potreban im je kisik. Treba ih izolirati kako ne bi inficirale osobe u društvu. Zbog toga je i uvedena socijalna izolacija", naglasio je.

Metodu bi mogli razviti za šest mjeseci, a lijek ili cjepivo za godinu dana

"Govorimo o nekih šest mjeseci, možda manje. Napravili smo neka preliminarna istraživanja, počeli smo prije dva mjeseca. U timu imam doktora iz Wuhana. Napravio je par eksperimenata, funkcioniralo je, napravili smo projekte i dobili sredstva. Svijet se mobilizirao", rekao je Štagljar, dodavši da na Sveučilištu trenutačno radi samo pet od tristo laboratorija zbog implementacije socijalnog distanciranja, a tih pet bavi se istraživanjem koronavirusa.

Smatra da su mjere u Hrvatskoj dobre te da se Hrvatska dobro nosi s pandemijom. Kaže da je u Kanadi situacija nešto manje restriktivna.

"Imamo nešto manje od deset tisuća detektiranih slučajeva, nešto manje od tri mrtva na populaciju od jednog milijuna. Za tri tjedna ćemo biti na vrhuncu krivulje. Sredinom ožujka su zatvorene škole i sveučilišta, predavanja držimo online. Život se skroz promijenio. Svugdje se prakticiraju socijalna distanciranja, u dućan se pušta jedan po jedan. To je jedini način kako se zaštititi od virusa - nemamo lijek, nemamo cjepiva. Tako će biti narednih dvanaest mjeseci", rekao je znanstvenik.

Trgovine će se polako početi otvarati nakon 2-3 mjeseca izolacije

Misli kako se još premalo zna o virusu te da je teško predvidjeti ishod ove pandemije jer se sve projekcije zasnivaju na mjerama socijalnog izoliranja.

"Mislim da će se nakon dva-tri mjeseca izolacije broj slučajeva početi smanjivati do te mjere da će biti moguće relaksirati neke aspekte izolacije. Primjerice, ljudi uključeni u esencijalne poslove mogli bi se vratiti u ekonomiju. Možda će se polako početi otvarati dućani koji su sada zatvoreni. Međutim, to ne znači da će se stvari vratiti u normalu. Trebamo pronaći balans između izolacije i funkcioniranja tako da se bolest ne širi eksponencijalno. To je ono najvažnije", kazao je, istaknuvši da se nadaju kako će ljeto usporiti širenje virusa.

"Moram naglasiti da se neće biti moguće vratiti u normalu dok se ne pronađe neki lijek ili cjepivo, a to će biti za najmanje dvanaest mjeseci. Moramo se pripremiti da će do tog vremena naši životi biti promijenjeni", istaknuo je Štagljar na N1 televiziji.

Lijekovi i cjepiva prolaze tri faze

Objasnio je da svi lijekovi i cjepiva moraju proći kroz klinička testiranja, zbog čega trebamo čekati najmanje godinu dana na lijek ili cjepivo.

"Pola znanstvenog svijeta uključeno je u identifikaciju lijeka ili cjepiva. Sve to mora proći intenzivna klinička testiranja. Lijekovi i cjepiva prolaze tri faze. Analize su dugoročne, potrajat će najmanje dvanaest mjeseci da bi mogli doći u kliniku", rekao je.

O situaciji u SAD-u: Nije blistava. Fali testova, respiratora...

Komentirao je i epidemiju u Sjedinjenim Državama.

"Situacija u SAD-u nije blistava, glavni razlog je što je vlada do prije sedam dana ignorirala. Postoji manjak testova, respiratora... Do prije tjedan dana nikoga u vrhu vlade nije bilo briga što se virus eksponencijalno širio. Prema najkonzervativnijim predviđanjima u sljedeća četiri mjeseca bit će oko sto do dvjesto tisuća mrtvih od posljedica infekcije", rekao je, dodavši da je to jako žalosno za tako razvijenu zemlju.

"Pola znanstvenog svijeta uključeno je u identifikaciju lijeka ili cjepiva. Sve to mora proći intenzivna klinička testiranja. Lijek i cjepiva prolaze tri faze. Analize su dugoročne, potrajat će najmanje dvanaest mjeseci da bi mogli doći u kliniku", zaključio je znanstvenik Štagljar iz Toronta.

Pročitajte više