KORONAVIRUS

Srbija ublažila mjere protiv korone, Vučić: Vrhunac stiže za dva tjedna

Foto: EPA

UBRZANJE zaraze očekuje Srbiju iduća 72 sata i za očekivati je rast umrlih, rekao je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ponešto ublažio mjere izolacije nakon oštrih kritika javnosti i civilnog društva.

Vučić je na konferenciji za novinare, nakon zajedničke sjednice dvaju nacionalnih kriznih stožera, priopćio procjenu da se sljedeća dva tjedna, oko 15. i 16. travnja, u Srbiji očekuje najteži udar.

Umrlo više od 30 ljudi

"Nemamo eksponencijalni rast broja oboljelih i umrlih, ali o svima ovisi kako će biti u budućnosti", istaknuo je direktor Infektivne klinike u Beogradu dr. Goran Stevanović.

Najveća žarišta zaraze su Beograd, Ćuprija, Čačak i Valjevo, a prvi put je službeno potvrđeno da zaraženih ima i unutar zdravstvenog sustava, među kojima je najmanje 64 liječnika u Beogradu.

Ministarstvo zdravstva priopćilo je da su u posljednja 24 sata u Srbiji tri osobe preminule, a potvrđeno je 111 novooboljelih od koronavirusa, što je ukupno 1171 od kojih su 783 hospitalizirani, a 81 je na respiratoru.

Ukupan broj žrtava od covida-19 u Srbiji do danas u 15 sati je 31, a sljedeći epidemiološki presjek je sutra također u 15 sati.

Umirovljenicima termin za kupnju, a vlasnicima pasa za šetnju

Presudno je važno da se građani nastave ponašati disciplinirano, naglasio je Vučić.

Najavio je nove mjere ograničenja kretanja - policijski sat vikendom, od 13 sati u subotu do ponedjeljka u pet ujutro. Iznimka će biti umirovljenici koji će, po ranijoj uredbi vlade, moći u trgovine svake nedjelje od 4 do 7 sati ujutro.

Nakon brojnih prosvjeda i peticija najavljena je olakšica za šetnju kućnih ljubimaca - od 23:00 do jedan sat iza ponoći i to najviše 200 metara od mjesta prebivališta, ali uz zabranu okupljanja više od dvije osobe na jednom mjestu.

U ranijim istupima predstavnici državnih tijela nisu isključili mogućnost uvođenja potpune zabrane kretanja u trajanju od 24 sata.

Srpska vlada je danas, samo dan pošto ju je donijela, povukla spornu odluku kojom se informiranje tijekom pandemije covida-19 centralizira na Krizni stožer, nakon pritužbi medijskih udruga da odluka upućuje na uvođenje cenzure.

Srbija je među državama koje su donijele najstrože mjere u borbi protiv epidemije. Brojne nevladine udruge poput Human Rights Watcha upozoravaju vlade da se ne koriste pandemijom za gušenje sloboda i ljudskih prava.

Pomoć Putina i Macrona 

Vučić je najavio da će poslije razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom sutra iz Moskve u Beograd sletjeti prvi transportni zrakoplov Iljušin s opremom, lijekovima i osam liječnika te stručnjacima koji dezinficiraju objekte i ulice.

Vučić je rekao da je razgovarao i s francuskim predsjednikom Emanuelom Macronom i od njega zatražio sirovine za hidroksiklorokin kako bi Srbija mogla u Galenici proizvoditi lijek klorokin koji se koristi kao antimalarik, ali se dosad pokazao uspješnim i u liječenju covida-19.

Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji registriran je 6. ožujka, a taj nulti pacijent, primljen na liječenje u Suboticu pa u Novi Sad, pušten je iz bolnice kao oporavljen.

Pročitajte više