koronavirus

Preko tisuću ljudi zarazilo se u austrijskom skijalištu. Policija pokrenula istragu

Foto: EPA

IZMEĐU 600 i 1200 osoba iz raznih zemalja zarazilo se u području austrijskog skijališta Ischgl, objavili su u četvrtak stručnjaci, a regionalne vlasti kritizirane su zbog odugovlačenja sa zatvaranjem skijališta.

Austrijske zdravstvene agencije (AGES) objavile su podatke o širenju zaraze u području Ischgla i okolnoj dolini Paznaun, optužuju regionalne vlasti da su odugovlačile sa zatvaranjem skijališta.

Austrijske vlasti odugovlačile sa zatvaranjem skijališta, sprema se kolektivna tužba

Prva osoba, austrijska konobarica iz Tirola, razboljela se 8. veljače u dolini Paznaun u pokrajini Tirol, ali su bili prisutni samo blagi simptomi te nije provedeno testiranje do početka ožujka, naveo je AGES.

Dvojica Norvežanina, koja su studirala u Italiji, također su "donijela" virus u Tirol, kamo su došli skijati.

Uz oko 600 slučajeva zaraze koronavirusom u Austriji povezanih s dolinom Paznaun "najmanje je isti broj, ako ne i dvostruko veći, zaraženih državljana drugih zemalja", rekao je čelnik odjela za javno zdravstvo AGES-a Franz Allerberger na novinskoj konferenciji.  

Peter Kolba, aktivist za zaštitu potrošača, kazao je da je prikupio informacije od približno 2200 turista koji su bili pozitivni na koronavirus nakon odmora u dolini Paznaun. 

Policija istražuje je li bilo propusta

Mnogi od tih turista, koji su pristali na moguću kolektivnu tužbu u budućnosti, iz Njemačke su, Švicarske, Velike Britanije, Nizozemske i nordijskih zemalja.

Austrijski tužitelji i policija istražuju je li nemarno postupanje pridonijelo širenju epidemije u Ischglu.

Tirolska pokrajinska vlada rekla je da je zatvorila sva skijališta nakon što je potvrđen prvi slučaj početkom ožujka.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više