Njemački ministar upozorava: BDP će nam pasti više nego tijekom krize 2008.

Foto: EPA

NJEMAČKO gospodarstvo moglo bi se ove godine zbog korona krize smanjiti više nego za financijske krize, u nekim mjesecima i više od osam posto, upozorio je u četvrtak ministar gospodarstva Peter Altmaier.

Njemačka je u blokadi, s potvrđene 73 tisuće slučajeva zaraze, a covidu-19 podleglo je 872 ljudi. Zatvorene su škole, trgovine, restorani i sportski objekti, a mnoge su tvrtke zaustavile proizvodnju kako bi pomogle usporiti širenje bolesti.

Gospodarstvo se dobro držalo u prva dva mjeseca 2020., prije uvođenja blokade u ožujku, kazao je Altmaier.

U travnju će utjecaj virusa na gospodarstvo vjerojatno biti jako velik, a vrhunac se očekuje u svibnju, procjenjuje ministar.

„Očekujemo da bi se u pojedinim mjesecima u prvoj polovici godine gospodarstvo moglo smanjiti i više od osam posto“, rekao je Altmaier.

Državna razvojna banka KfW procijenila je danas da će se gospodarstvo u drugom tromjesečju vjerojatno smanjiti 10 do 15 posto.

Pad od 20 posto?

„Pad o kojem govorim vjerojatno će biti podjednako velik, ako ne i veći nego za vrijeme bankovne i burzovne krize 2008/2009. godine", napomenuo je Altmaier, ne navodeći konkretne brojke.

Godine 2009. njemačko se gospodarstvo  smanjilo 5,7 posto, podsjeća Reuters.

„To znači da ćemo nakon 10 dobrih godina gospodarskog rasta ove godine ponovno imati recesiju, prvi put od 2009.“, dodao je ministar.

Ako se situacija tijekom godine stabilizira, a opravdano je i dalje nadati se da će tako i biti, bilanca na kraju godine bila bi loša, „ali možda ne tako loša kao što se neki trenutno pribojavaju“, poručio je. 

Ekonomski institut Ifo ocijenio je da bi se BDP ove godine mogao smanjiti čak 20 posto, dok Njemački institut za ekonomiju predviđa mogući 10-postotni pad.

Vijeće ekonomskih savjetnika vlade objavilo je početkom tjedna da bi gospodarska aktivnosti mogla pasti do 5,4 posto.

Parlament je prošlog tjedna odobrio vladin paket poticaja vrijedan više od 750 milijardi eura kako bi se Njemačka lakše nosila s ekonomskim posljedicama pandemije.

Pročitajte više