VIDEO Novih 48 slučajeva, ukupno preko 1000 oboljelih, umrla još jedna osoba

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U HRVATSKOJ je potvrđeno 48 novih slučajeva zaraze koronavirusom, trenutno ih je ukupno 1011, a sedmero oboljelih je preminulo, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite.

"U  proteklom 24-satnom razdoblju imamo povećanje broja novozaraženih za 48. To znači da je ukupno pozitivnih 1011 osoba", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

Ukupno je testirano 8352 uzoraka, od čega jučer 672 nova uzorka.

Preminulih ima sedam jer je jučer u KB-u Dubrava preminuo muškarac koji je 1930. godište te je bolovao od više kroničnih bolesti, dodao je Beroš.

Na respiratoru je 35 bolesnika, jedan više u odnosu na jučer, i to u Splitu. Oporavljenih je 88, odnosno 15 više u odnosu na jučer.

U Dalmaciji mnogi ne poštuju mjere

Beroš je trenutno stanje ocijenio dobrim jer građani poštuju preporuke Stožera. "Mjesta za optimizam ima, međutim, za opuštanje nema", poručio je.

Izrazio je nezadovoljstvo vijestima koje dobiva od kolega i prijatelja iz Zadra, Splita i Šibenika. Tamo se, kaže, mladi i dalje okupljaju u kafićima sa zatamnjenim staklima i druže se, piju i zabavljaju se.

"To nije prihvatljivo ponašanje. Na taj način ugrožavaju sebe, svoje obitelji i zdravlje nacije. Poručio bih svima da budemo strpljivi i pričekamo da ova epidemija završi, bit će vremena za druženje i opuštanje. Dotad moramo biti disciplinirani i krajnje oprezni", naglasio je Beroš.

Markotić poslala poruku Dalmatincima

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je kako se broj bolesnika na respiratoru ne povećava značajno, a kako je riječ o teškim bolesnicima na respiratoru ostaju 2-3 tjedna. 

Upozorila je ponovno da je koronavirus teška bolest koja može završiti kobno i pozvala ljude na jugu zemlje da se pridržavaju mjera. "Sigurna sam da Split može biti u svemu prvi, ali da ne želi biti prvi po koroni... Molimo sugrađane na jugu, pokažite da ste bolji od drugih i ne dajte koroni da se širi", rekla je Markotić.

Capak pokazao graf

I ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kritizirao je događaje u Splitu i Zadru te upozorio da će se posljedice takvog ponašanja uskoro vidjeti.

"Danas je upola manje novozaraženih nego jučer, što je izuzetno povoljna situacija i želimo da se taj trend nastavi. Međutim, ovo ne zvuči dobro i kroz nekoliko dana ćemo vidjeti rezultate takvog ponašanja".

Capak je pokazao graf. Plavo su ukupno oboljeli, a crveno oboljeli u Splitsko-dalmatinskoj županiji. U Splitu i okolici značajno raste broj novozaraženih.

U Zagrebu nema novih žarišta

Capak je rekao kako je u Zagrebu danas zabilježeno 10 novih slučajeva, u gradu nema žarišta koronavirusa, osim većeg broja oboljelih u nekim zdravstvenim ustanovama, ali sve je pod kontrolom.

U ovom trenutku među zdravstvenim djelatnicima zaraženo je 57 liječnika, 10 stomatologa, 53 medicinskih sestara i tehničara, šest ljekarnika i 8 administrativnih radnika. 

Capak je poslao poruku onima koji žive vani. Pozvao ih je da ne dolaze za Uskrs. Kaže da će ako dođu, morati u samoizolaciju 14 dana.

"Pozivamo ih da u ovom trenutku nije pametno putovati", rekao je.

"Bez nužne potrebe nitko ne treba putovati, to se odnosi i na putovanja unutar zemlje", rekao je Božinović.

Božinović komentirao kršenje samoizolacije

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović ističe kako bez nužne potrebe nitko ne bi trebao putovati, a to se odnosi i na putovanja unutar zemlje.

''Poruke epidemiologa, ali i stožera civilne zaštite su jasne. Bez nužne potrebe nitko ne treba putovati, a to se odnosi i na putovanja unutar zemlje. Ministarstvo uprave je stavilo u funkciju izdavanje e-propusnica koje omogućavaju međugradsku komunikaciju, a do četvrtak u podne izdano je njih 12.736"', kazao je.

Božinović je precizirao da je od poslodavaca izdano 8740 e-propusnica, od stožera civilne zaštite 3578, od liječnika primarne zdravstvene zaštite 215, a od tijela državne uprave 193 e-propusnice.

''Zbog velikog broja zahtjeva za e-propusnicama došlo je do poteškoća koje nadležni rješavaju u hodu i vjeruju da će sustav raditi bez pritiska. Važno je shvatiti da su e-propusnice namijenjene za aktivnosti koje su nužno potrebne i neodgodive situacije i poslove i ne treba ih zloupotrebljavati'', rekao je Božinović.

Dodao je da zbog eventualnih poteškoća pri izdavanju e-propusnica nema prostora za nikakvu zabrinutost jer svi koji nemaju pristup tim uslugama i dalje mogu podnijeti zahtjev putem e-mail adrese stožera ili liječnika primarne zdravstvene zaštite, kako bi ih dobili do 6. travnja.

Policija je dosad zaprimila 3665 dojava o kršenju samoizolacije te je utvrđeno kršenje u 1024 slučaja. 

Što se tiče druženja u Splitu i Zadru, Božinović kaže kako nije namjera uvoditi nikakvu strogu policijsku kontrolu jer se većina građana pridržava mjera, a svako neodgovorno ponašanje će se sankcionirati prema zakonu.

"Stalno balansiramo, ako ima ovakvih slučajeva, policija će to istražiti. Nisam znao za ovo o skupljanju mladih u kafićima, mladi često nisu svjesni. Kad ne vide, ne osjećaju da postoji neprijatelj, oni misle da on nije tu, a virus je tu", rekao je ministar.

"Jučer smo u Karlovcu zatvorili jedan ugostiteljski objekt, to će se sankcionirati, to je neodgovorno", rekao je.

"Od prvog dana krizni stožer, epidemiolozi, objašnjavaju o čemu se radi, vidite i sami što se događa u SAD-u i Italiji", rekao je Božinović i još jednom apelirao na mlade.

"Možda im ništa neće biti, ali će ugroziti djedove, bake, susjede", rekao je.

"Hvala svim volonterima koji rade sjajan, neprocjenjiv posao. Sve one druge upućujem da se ugledaju na njih, bit će bolji ljudi u životu", rekao je Božinović.

Beroš komentirao bolesne liječnike

Liječnici koji prebole koronavirus će, kazao je Beroš, ako ponovo dođu u kontakt s virusom, opet u samoizolaciju.

"Većina je s minimalnim simptomima, očekujemo da se vrate", rekao je. Prije nego što se vrate, rekao je Beroš, bit će testirani.

Alemka Markotić je kazala da oni koji dolaze iz rizičnih zemalja idu pod nadzor. Nema potrebe za testiranjem ako nemaju nikakvih simptoma.

Capak je komentirao situaciju o HZJZ-u, odnosno tamošnje istraživanje o pouzdanosti brzog testa.

"Prvo, mi razmišljamo o uvođenju brzih testova koje svatko može upotrijebiti. Međutim, iskustvo kaže da su dosta nepouzdani. Zato Markotić s timom radi istraživanje, sudjeluju i moji stručnjaci", rekao je Capak.

O oboljelim službenicima

Trenutno je devet oboljelih policajaca, a 93 su u samoizolaciji, iz koje je dosad izišlo njih 91. Tu su i tri oboljela vatrogasca i jedan pripadnik HGSS-a, jedan službenik MORH-a i osam pozitivnih vojnika, među kojima četiri u Litvi, a četiri u Hrvatskoj. Svi su dobro i nisu hospitalizirani jer imaju blaži oblik bolesti.

U samoizolaciji je i pet djelatnika Hrvatskog Crvenog križa, 13 iz HGSS-a te 100 pripadnika Hrvatske vojske.

Pročitajte više