KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

1011 zaraženih, Dalmacija je sve veći problem, stotine Hrvata se vraća iz inozemstva

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

U HRVATSKOJ je danas bilo 48 novih slučajeva zaraze, dvostruko manje nego dan ranije, što po riječima ministra zdravstva daje mjesta optimizmu ali ne i opuštanju, a Vlada je prihvatila paket mjera protiv gospodarske krize te ograničila zapošljavanje i odustala od nabavke borbenih aviona.

S 48 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupan broj pozitivnih u Hrvatskoj popeo se na 1011, a sedmero oboljelih je umrlo, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj umrlih povećao se na sedam nakon što je jučer u KB-u Dubrava umro 90-godišnji muškarac, na respiratoru je jedna osoba više pa ih je sada 35, a oporavljenih je 88, odnosno 15 više nego jučer.

Trenutno je devet oboljelih policajaca, a među zdravstvenim djelatnicima zaraženo je 57 liječnika, 10 stomatologa, 53 medicinskih sestara i tehničara, šest ljekarnika i osam administrativnih radnika.

Ministar zdravstva Vili Beroš stanje je ocijenio dobrim jer građani poštuju preporuke Stožera. „Mjesta za optimizam ima, međutim, za opuštanje nema", poručio je.

Neprihvatljivo ponašanje mladih u Dalmaciji

Izrazio je, međutim nezadovoljstvo vijestima koje dobiva od kolega iz Zadra, Splita i Šibenika, gdje se, kaže, mladi i dalje okupljaju u kafićima sa zatamnjenim staklima, druže se, piju i zabavljaju.

Nazvavši takvo ponašanje neprihvatljivim jer time ugrožavaju vlastito zdravlje, ali i zdravlje obitelji i nacije, pozvao je sve na disciplinu i strpljivost jer "bit će vremena za druženje kad epidemija prođe".

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić upozorila je ponovno da je koronavirus teška bolest koja može završiti kobno i pozvala ljude na jugu zemlje da se pridržavaju mjera.

"Sigurna sam da Split može biti u svemu prvi, ali da ne želi biti prvi po koroni. Molimo sugrađane na jugu pokažite da ste bolji od drugih i ne dajte koroni da se širi", rekla je Markotić.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak također je kritizirao takvo ponašanje, ustvrdivši da to ne zvuči dobro i kroz nekoliko dana će vidjeti rezultate.

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je za druženja u Splitu i Zadru da nije namjera uvoditi nikakvu strogu policijsku kontrolu jer se većina građana pridržava mjera, a svako neodgovorno ponašanje će se sankcionirati prema zakonu.

Najavio je da će policija i lokalni stožeri dobiti dodatne upute za kontrolu ugostiteljskih objekata.

Poručio je također kako bez nužne potrebe nitko ne bi trebao putovati, a to se odnosi i na putovanja unutar zemlje.

Izdano 12.736 e-propusnica

Ministarstvo uprave je stavilo u funkciju izdavanje e-propusnica koje omogućavaju međugradsku komunikaciju, a do četvrtak u podne izdano je njih 12.736"', kazao je.

Vlada je, pak, usvojila travanjski paket mjera za pomoć gospodarstvu kojim je odlučila povećati potpore poduzetnicima u poteškoćama za plaće radnicima s 3250 kuna na 4000 kuna neto i provesti više mjera u području javnih davanja poglavito poreza na dohodak, dobit i doprinosa.

Saborska oporba najavila je potporu novom Vladinom paketu mjera za borbu protiv gospodarske krize zbog pandemije koronavirusa, ocijenivši ga boljim u odnosu na prethodni, ali najavila i amandmane za bolji položaj radnika, poljoprivredu, kulturu i male poduzetnike.

U okolnostima epidemije Vlada je ograničila korištenje sredstava iz državnog proračuna za 2020. izvanproračunskim korisnicima te im zabranila novo zapošljavanje i do daljnjeg odgodila proces nabave borbenih aviona.

Kako bi što više građana ostalo doma u vrijeme epidemije koronavirusa te ih što manje dolazilo na šaltere policijskih postaja, Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila dopune četiriju zakona kojima predlaže produljenje roka trajanja izdanih osobnih iskaznica i drugih dozvola.

Premijer pozvao građane na odgovornost

Premijer Andrej Plenković pozvao je sugrađane na odgovornost, samodisciplinu, strpljivost i povjerenje u sve sastavnice vlasti i struku u borbi protiv epidemije i zahvalio svima koji u ovih proteklih mjesec dana rade sve da spriječe širenje zaraze koronavirusom u Hrvatskoj.

"Mi smo kao odgovorna Vlada odabrali život naših sugrađana i to je jedini mogući, ispravan i racionalan odabir", ustvrdio je.

Ministar Beroš izjavio je na sjednici Vlade da je zahvaljujući promišljenoj i pravovremenoj reakciji u Hrvatskoj imamo linearni rast broja oboljelih, što pokazuje visok stupanj pridržavanja mjera.

Božinović je, naglasio da su sve mjere u borbi protiv koronavirusa privremene i bit će na snazi samo koliko to bude potrebno.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je da će sljedeći tjedan nastave na daljinu biti tjedan ponavljanja i planiranja, a ocjenjivanje i vrednovanje trebalo bi početi nakon Uskrsa u skladu s uputama koje će škole dobiti sutra.

Vlada je također predložila izmjene i dopune četiri turistička zakona te dopunila dvije uredbe, s ciljem financijskog rasterećenje turističkog sektora i mogućnosti brzog donošenja odluka.

U Splitu 18 novozaraženih, Osijeku 11, u Zagrebu i Zadru po 10

Prema izvješćima lokalnih stožera u Splitsko-dalmatinskoj županiji od jučer je 18 novozaraženih koronavirusom, u Osječko-baranjskoj 11, a u Zadarskoj županiji deset.

Zagreb, u kojem  je danas zabilježeno 10 novih slučajeva, nema nikakvih žarišta koronavirusa, osim većeg broja oboljelih u nekim zdravstvenim ustanovama, ali sve je pod kontrolom.

U Zagrebačkoj županiji zabilježeno je pet osoba zaraženih koronavirusom što znači da je na području te županije ukupno 80 oboljelih, izvijestilo je Županijski Zavod za javno zdravstvo.

Iz Nacionalnog parka Krka za najmlađe su priredili su zanimljive, edukativne emisije "Gle, Krka!" koji će ih upoznati s prirodnim ljepotama tog parka.

Grički top, simbol Zagreba koji svakodnevno pucnjem označava podne, neće pucati do daljnjega, potvrdili su iz Gradskog stambeno komunalnog gospodarstva.

"Budući da su nakon nedavnog potresa pucnji iz Gričkog topa te nastale vibracije dodatno uznemirivali građane Gornjeg grada, od 28. ožujka pa dok se ne smiri situacija, obustavljeno je pucanje iz Gričkog topa", kazali su iz GSKG-a.

Grički top jedna je od znamenitosti Zagreba. Označavanje podneva započelo je 1. siječnja 1877. godine, a u prošlosti su pucnji iz Gričkog topa bili obustavljeni samo krajem Prvog svjetskog rata, odnosno od 1918. pa do 1926. godine.

Broj slučajeva temeljen na objavama na press konferencijama ili priopćenjima županijskih stožera tijekom 2. 4.

Istarska županija - 2 nova. Ukupno 74.
Zadarska - 10 novih. Ukupno 47
Ličko-senjska - 0 novih. 3 ukupno
Primorsko-goranska - 2 novih. Ukupno 51
Osječko-baranjska - 11 novih. Ukupno 74
Šibensko-kninska - 1 novi. Ukupno 30
Virovitičko-podravska - 0 novih. Ukupno 2
Zagrebačka županija - 5 novih. Ukupno 80
Dubrovačko-neretvanska - 2 novih. Ukupno 43
Splitsko-dalmatinska - 18 novih. 146 ukupno
Vukovarsko-srijemska - 0 novih. Ukupno 14
Varaždinska - 0 novih. Ukupno 24. 6 izliječenih
Brodsko-posavska - 0 novih. Ukupno 8
Krapinsko-zagorska - 0 novih. Ukupno 65
Požeško-slavonska - 1 novi. Ukupno 3
Koprivničko-križevačka - 0 novih. Ukupno 12
Grad Zagreb - 10 novih
Bjelovarsko-bilogorska - 0 novih. Ukupno 5
Sisačko-moslavačka - 2 nova. Ukupno 17

RAZVOJ DOGAĐAJA IZ MINUTE U MINUTU MOGLI STE PRATITI NA INDEXU:

21:14 Solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević prvi je hrvatski političar koji je objavio da je zaražen koronavirusom. Pričali smo s njim. > Opširnije

21:05 Ministar rada i mirovinskog sustava, otkrio je da se za naknadu od 4000 kuna, što je mjera koju je vlada donijela u četvrtak, prijavilo preko 400 tisuća radnika. > Opširnije

20:52 Doktor Rok Čivljak iz Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević komentirao je najnovije podatke o broju zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj. > Opširnije

20:38 Ministar Vili Beroš objavio je najnovije informacije o koronavirusu. Posebno je govorio o Dalmaciji. > Opširnije

20:19 Agencija Fitch snizila je izglede Hrvatske iz pozitivnih u stabilne, uz zadržavanje kreditne ocjene na BBB-. Očekuju pad gospodarstva od pet posto u ovoj godini, uz snažan pad turističkog sektora za čak 50 posto zbog snažnih restrikcija putovanja u Europi. > Opširnije

20:02 "Vlada RH osigurala i repatrijacijsku liniju katamaranom za povratak hrvatskih državljana iz Ancone.

U koordinaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Vlada RH osigurala je repatrijacijsku liniju katamaranom Jelena iz flote nacionalnog linijskog prijevoznika Jadrolinije na relaciji Zadar-Ancona-Zadar, kako bi se hrvatski državljani koji se privremeno nalaze u Talijanskoj Republici vratili u Hrvatsku.

Polazak katamarana iz luke Ancona je planiran u nedjelju, 5. travnja u 15 sati, dok je povratak u zadarsku luku Gaženica predviđen za 18:30 sati. Karte se kupuju na katamaranu.

Kao što je već najavljeno, Vlada RH osigurala je repatrijacijske komercijalne letove za povratak hrvatskih državljana iz Italije, Portugala, Španjolske i Švedske, koji su planirani u subotu 4. travnja u popodnevnim satima", priopćili su iz vlade.

19:29 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je za N1 rekao kako poduzete mjere daju određene rezultate, a situacija u kojoj se nalazimo bila je nezamisliva prije mjesec dana. > Opširnije

18:57 Donosimo ispovijest je ženske osobe iz Splitsko-dalmatinske županije koja se u splitskoj bolnici, kako veli, dvaput testirala na covid-19 i rečeno joj je da je negativna da bi se, na koncu, ispostavilo kako je greškom dobila netočnu informaciju. > Opširnije

18:56 Prema posljednjim informacijama, u Zagrebu je 279 zaraženih. Kako se vidi iz fotografije koju nam je prije pola sata poslala čitateljica, ne drže se baš svi propisanih mjera. > Opširnije

18:39 Splićani igraju picigin.

18:28 Predsjednik IDS-a Boris Miletić u četvrtak je izrazio zadovoljstvo što je vlada prihvatila mjere o kojima su u IDS-u govorili još prije dva tjedna, i ''premda nisu usvojeni svi naši zahtjevi'', istaknuo je, "ipak možemo biti zadovoljni". 

"Vlada je trebala brže reagirati. Ono što smo naučili od zemalja koje su bile prva na udaru epidemije koronavirusa jest da su brze i odlučne reakcije dale najbolje rezultate. Takav pristup trebamo primijeniti i na gospodarstvo, što neumorno naglašavamo od prvog dana ove izvanredne situacije", priopćio je predsjednik IDS-a.

18:27 Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u četvrtak da je Europska komisija podržala hrvatske zahtjeve vezane uz pitanje dodjele financijskih sredstava pomoći ribarstvu, izrazito pogođenim krizom zbog pandemije koronavirusa.  

"Intenzivna suradnja s EU institucijama i državama članicama rezultirala je paketom mjera predloženim od strane Europske komisije, a koji uključuje potporu za provedbu mjere privremenog prestanka ribolovnih aktivnosti te dodjelu kompenzacije uzgajivačima slatkovodne i morske ribe te školjaka za privremenu suspenziju ili smanjenje proizvodnje radi epidemije covida-19", navodi se u priopćenju.

18:23 Predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata Krešimir Sever rekao je da je vladin paket mjera dobar, ali da nosi i puno pitanja te da još dosta problema treba riješiti. > Opširnije

17:51 Najveći pulski rotor na ulazu u grad u znak podrške borbi protiv koronavirusa osvijetljen je u žutoj boji, i na taj način simbolično ukazuje na "žuto-crnu zastavu" koja je međunarodna oznaka karantene na brodovima, priopćeno je u četvrtak iz Grada Pule.

Pulski rotor osvijetljen je od srijede navečer.

17:44 Otprilike sedam dana nakon putovanja u Tursku, na kojem je bilo više od 160 ljudi iz svih krajeva Hrvatske, ispostavilo se da je 11 putnika zaraženo koronavirusom. Taj broj se u zadnjih nekoliko dana popeo na 42.

Među njima je i nekoliko osoba zaraženih u Istri, koji se već tri tjedna nalaze u bolnici. Iznijeli su svoju stranu priče. > Opširnije

17:30 Dvije osobe pozitivne na koronavirus zaposlene su u makarskom Vodovodu. Jedna je, kako doznajemo u tom poduzeću, radila u financijskoj službi, a druga u skladištu. > Opširnije

17:27 O situaciji u Zadru oglasio se i tamošnji gradonačelnik Branko Dukić:

“Nikada dosta upozorenja i pozivanja na poštovanje mjera prevencije i zaustavljanja širenja koronavirusa. Danas smo zbog neodgovornog i sebičnog ponašanja pojedinaca vidjeli što se nikako NE SMIJE – okupljati u zatvorenim ugostiteljskim objektima. Svakim rizičnim ponašanjem i kršenjem mjera kojih se pridržava čitava Hrvatska takvi pojedinci prije svega ugrožavaju svoje i zdravlje svojih bližnjih.

Razumijem sve kojima je teško biti na zatvorenom, nisam u cijelom životu proveo ovoliko doma koliko posljednjih tjedana, ali ne mogu shvatiti da se tako olako igramo sa zdravljem i životima sebe i najbližih. Koja god država i koji god grad je pokušao s taktikom ‘neće mene’ završio je u katastrofi. Mladi su internetski pismeni, mogu vidjeti slike i vijesti iz Italije. Nek nazovu svoje prijatelje u Milanu ili Bergamu. Nemojmo se igrati s ovim. Ostanimo doma!”.

17:25 Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak je poručio Zagrepčanima da gradske službe i Grad Zagreb stoje iza njih u obnovi njihovih domova stradalih u nedavnom razornom potresu, no da Grad pod svakakvim uvjetima ne želi sudjelovati u projektu koji je lomljenje preko koljena.

Rekao je da je obnova nakon potresa u Zagrebu prije svega zadaća Grada Zagreba, vlade i sugrađana.

"Ne želimo sudjelovati u projektu koji je lomljenje preko koljena bez obzira bili izbori za tri mjeseca ili šest, i ovo nije Gunja, uz dužno štovanje prema Gunji. Mi u tome ne želimo sudjelovati, mi želimo sudjelovati u zakonu koji je životan jer nema građana prvog i drugog reda, svi građani koji su pogođeni potresom se trebaju jednako tretirati -  i oni pod Sljemenom i u Donjem i Gornjem gradu, bez obzira jesu li u kućama ili u stambenim jedinicama. To je prvo na čemu ćemo inzistirati i to je jedino ispravno, normalno i životno", rekao je Bandić na konferenciji za novinare, na kojoj je kritizirao prijedlog zakona resornog ministarstva o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba i okolice.

17:02 Nove e-propusnice su predstavljene jučer. Danas već ne rade. > Opširnije

17:00 Capak je najavio nove, brze testove. Ispričao je da njegovi stručnjaci iz HZJZ-a, zajedno s Alemkom Markotić, rade važno istraživanje. > Opširnije

16:54 Treći slučaj zaraze koronavirusom potvrđen je u četvrtak u Požeško-slavonskoj županiji, a riječ je o ženi koja se vratila iz Turske s majkom koja je prva zaražena u županiji, dok je treći zaraženi policajac koji se vratio s terena na sisačkom području. > Opširnije

16:52 Zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Davor Nađi na svom je Facebooku objavio 15 razloga zašto neće pohvaliti vladine mjere. Ovo je njegovih 15 zamjerki

16:50 Beroš spominje ilegalne kafiće u Dalmaciji. Policija kaže da zadnja 3 dana toga nema. > Opširnije

16:30 Krajem ožujka u evidenciji nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) je bilo više od 143 tisuće osoba, a samo u zadnjih 15-ak dana prošlog mjeseca u evidenciju su ušle 13.264 nezaposlene osobe, od čega njih 12.260 izravno iz radnog odnosa, pokazuju podaci HZZ-a. > Opširnije

16:17 Hrvatski sabor u petak će raspravljati o prvoj grupi zakona iz vladina paketa za pomoć gospodarstvu u krizi uzrokovanoj epidemijom koronavirusa, odnosno zakonskim rješenjima koja se odnose na financije te na turistički sektor. > Opširnije

16:15 Vlada je ograničila korištenje sredstava iz državnog proračuna za 2020. izvanproračunskim korisnicima te im zabranila novo zapošljavanje, sve s ciljem da se optimalno iskoristi ograničeni fiskalni potencijal.  > Opširnije

15:45 Stotine Hrvata u subotu se vraćaju kući iz Portugala, Španjolske, Italije i Švedske o svom trošku komercijalnim letovima Croatia Airlinesa jer se moraju pokriti operativni troškovi putovanja, rekao je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman. > Opširnije

15:40 Zašto Nacionalni stožer ima različite brojke zaraženih od lokalnih stožera? Capak nam je objasnio. > Opširnije

15:29 Bez nužne potrebe nitko ne bi trebao putovati, a to se odnosi i na putovanja unutar zemlje, poručio je u četvrtak ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

''Poruka epidemiologa, ali i stožera civilne zaštite su jasne. Bez nužne potrebe nitko ne treba putovati, a to se odnosi i na putovanja unutar zemlje. Ministarstvo uprave je stavilo u funkciju izdavanje e-propusnica koje omogućavaju međugradsku komunikaciju, a do četvrtak u podne izdano je njih 12.736'', kazao je. > Opširnije

15:21 Šefovi diplomacija 30 članica NATO-a u četvrtak će na svom prvom virtualnom sastanku u povijesti nastojati poboljšati suradnju kako trenutna zdravstvena kriza ne bi postala sigurnosna kriza, rekao je uoči sastanka hrvatski ministar Gordan Grlić Radman. 

"Nakon 11 godina članstva Hrvatske u NATO-u danas ćemo prvi put imati videokonferenciju, prvi put i u povijesti NATO-a", rekao je ispred MVEP-a Grlić Radman. > Opširnije

15:20 Facebookom se širi poziv građanima Zagreba da sutra u 19 sati izađu na svoje balkone i prozore te uzmu zviždaljke u ruke i zazvižde protiv Bandića. > Opširnije

15:18 Zaraza koronavirusom u četvrtak je potvrđena za još dvije osobe u Sisačko-moslavačkoj županiji, u kojoj je dosad oboljelo ukupno 17 osoba.

Županijski Stožer civilne zaštite priopćio je da su dvije zaražene osobe u potpunosti ozdravile.

Nakon što su im se dva uzastopna nalaza na virus pokazala negativnima, obje su otpuštene kući.

U izolacijskoj jedinici sisačke Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" nalaze se četiri pacijenta, a 11 ih je na kućnom liječenju.

15:15 Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je pastoralne smjernice o liturgijskim slavljima u Velikome tjednu, slavljima sakramenata Svete potvrde i Prve svete pričesti te o drugim pastoralnim pitanjima. > Opširnije

15:00 Dalmacija postaje sve veći problem. Tamo sve više ljudi krši mjere koje je propisao Stožer, a na više mjesta po gradovima mladi se okupljaju u kafićima. Capak je pokazao graf u kojem se vidi da u Splitsko-dalmatinskoj županiji najviše raste broj zaraženih. > Opširnije

14:30 Stožer civilne zaštite u paškom mjestu Novalji našao se, najblaže rečeno, u neobičnoj situaciji. Dojučerašnji šef stožera je zaražen koronavirusom, a njegov nasljednik i dobar dio gradske uprave su u samoizolaciji. Novaljom kolaju razne priče i upire se prstom u bivšeg načelnika stožera te njegovu suprugu kao krivce koji su donijeli bolest u ovo maleno paško mjesto, ali po svemu sudeći, cijela zbrka je posljedica spleta nekoliko nesretnih okolnosti. > Opširnije

14:04 Hrvatska je prešla tisuću slučajeva, još jedna osoba je preminula. Povećanje je od 48, ukupno pozitivnih je 1011 osoba.

14:15  "Do daljnjega obustavljeno odobravanje propusnica zatraženih putem aplikacije e-propusnice. Obavještavaju se građani Varaždinske županije da je do daljnjega obustavljeno odobravanje propusnica zatraženih putem aplikacije  e-propusnice.

S obzirom na tehničke poteškoće i niz otvorenih pitanja vezanih uz samu aplikaciju i e-propusnicu, lokalni stožeri civilne zaštite na području naše županije će do daljnjega propusnice izdavati na dosadašnji način, a iste će biti do završetka faze prilagodbe prihvaćene od službenika PU varaždinske", izvijestio je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

13:51 UŽIVO Stožer objavljuje nove informacije o koronavirusu i zaraženima. > Live streaming presice pratite ovdje

13:22 Liječnica iz Solina u samoizolaciji organizirala obiteljsko druženje? > Opširnije

13:20 Karlovačka Opća bolnica od danas je organizirala uzimanje brisa iz nosa i ždrijela za testiranje na covid-19 iz automobila pacijenata, ispred bolnice je formiran kružni tok, a na testiranje građani mogu doći isključivo uz preporuku liječnika i najavu dan ranije. > Opširnije

13:08 Zamjenica Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Melita Ivančić potvrdila je kako u Koprivničko-križevačkoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa. Dakle, i dalje je riječ o 12 slučajeva. KTC je uspostavio dostavu namirnica iz svojih trgovina kako kupci ne bi morali odlaziti u dućan i ugrožavati svoje i tuđe zdravlje u vrijeme pandemije koronavirusa, javlja epodravina.

13:04 Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije održao je redovnu tiskovnu konferenciju na kojoj je potvrđen još jedan slučaj osobe pozitivne na koronavirus na području županije. Do sada su potvrđena tri slučaja osobe pozitivne na covid-19, jedna osoba se nalazi u Općoj županijskoj bolnici u Požegi, a ostale dvije osobe su izolirane na mjestima prebivališta, objavljeno je na stranici županije.

12:56 Ravnatelj Opće bolnice Zabok Tihomir Vančina rekao je kako od jučer nema novih rezultata na koronavirus. "Velika je navala na uzimanje briseva u Zagrebu, dok će rezultati iz KZŽ doći 30 sati nakon uzimanja brisa što nam uveliko otežava posao. U hitnom prijemu imamo 6 izolacijskih jedinica gdje se vrši trijaža za bolesnike zbog sumnje na covid-19 i u 6 bokseva imamo 10 pacijenata. U najavi je dolazak još dva pacijenta", rekao je Vančina dodajući da se oni pacijenti za koje se ne zna jesu li pozitivni ili negativni moraju držati u bolničkim boksevima dok se, objašnjava, ne razjasni situacija, piše Zagorje.com. Jedan zaraženi je u nešto težem stanju te će vjerojatno biti prebačen u Zagreb i na respirator.

12:49 Danas je održana još jedna konferencija Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije te je u županiji još uvijek pozitivno 8 osoba, od čega je 7 aktivnih, javlja SBonline.

12:47 Varaždinska županija i treći dan zaredom nema novooboljelih. Ukupno imaju 24 slučaja i dalje te 6 izliječenih.

12:13 Kružnim tokom koji je napravljen da ide preko Covid ambulante kod donje zgrade karlovačke bolnice danas je počelo tzv. drive-in testiranje na koronavirus, javlja Radio Mrežnica. "Pacijenti se moraju dan ranije najaviti. Postoje indikacije kada se uzima uzorak - kontakt, fibrilitet i ostalo, i onda se na ovaj način ljudi provjere da li su to oni, uzme se uzorak koji se šalje u Zagreb na analizu", pojasnio je jutros ispred bolnice ravnatelj dr. Ervin Jančić.

12:10 U Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima nalazi se šestero oboljelih od koronavirusa od kojih je jedna osoba u teškom stanju, potvrdio je ravnatelj te zdravstvene ustanove Krunoslav Šporčić, rekavši kako je do proboja koronavirusa došlo i među zdravstvenim djelatnicima te je dvoje liječnika pozitivno.

11:58 Kreće presica iz Splita.  Na presicu je došao i gradonačelnik Opara.

Na konferenciji će govoriti:
Željka Karin, ravnateljica NZJZ
Blaženko Boban, župan
Marko Serdarević, zamjenik načelnika PU SD
Nino Vela, načelnik SCZ ST

Na području županije 18 je novooboljelih: Split 8, Solin 4, Trogir 1, Podstrana 1, Hrvace 1, Dugi Rat 1, Makarska 1, Baška Voda 1. Ukupno je 146 oboljelih. 38 je zdravstvenih djelatnika. Hospitalizirano je 40 bolesnika. Na respiratoru je 7 bolesnika, po tri iz Šibensko-kninske i Dubrovačko neretvanske te jedna osoba iz Splita. 9 vojnika iz Knina je u karanteni.

"Više od 2/3 oboljelih su bili u samoizolaciji i u kontaktu s već oboljelima. Očekivali smo skok, iako malo manji. Oni su svi bili u svojim kućama. Dođe do skoka u razmaku od 10 do 15. Nadamo se da neće više biti takvih peakova", rekla je Karin.

"Kod pojave oboljelih u Solinu uglavnom su kućni kontakti oboljeli. Sve osobe koje su dosad pozitivne su obrađene i obrađeni su njihovi kontakti. Mi baratamo s informacijama koje imamo. Ako se utvrde druge činjenice, taj ručak o kojemu pričate, slijede drugi postupci. Od jučer naša epidemiološka služba radi obradu kontakata u Solinu."

11:53 Na području Dubrovačko-neretvanske županije dvoje je novozaraženih.

11:49 Pekarnice u Vukovarsko-srijemskoj županiji od danas mogu raditi od 06:00 do 17:00 sati

11:43 Sberbank za građane uvodi tromjesečnu odgodu otplate odnosno moratorij na kredite klijenata koji su do sada bili uredni u otplati, uz produljenje roka otplate kredita za tri mjeseca, izvijestila je danas ta banka.

U razdoblju moratorija klijenti neće morati plaćati anuitete kredita.

11:37 U Zagrebačkoj županiji danas je zabilježeno pet osoba zaraženih koronavirusom što znači da je na području te županije ukupno 80 oboljelih, izvijestio je Županijski zavod za javno zdravstvo. Do sada je izliječeno 8 osoba, a jedna je preminula.

Iz Zavoda su pozvali stanovnike Zagrebačke županije da poštuju upute Nacionalnog stožera civilne zaštite jer se jedino odgovornim ponašanjem može smanjiti širenje zaraze koronavirusa.

11:34 Danski maloprodajni lanac JYSK i hrvatski proizvođač asortimana za spavanje Hilding Anders pomažu zdravstvenim sustavima diljem Hrvatske.

S ciljem pomoći bolnicama te dodatnoj zaštiti osoblja i pacijenata u borbi s epidemijom koronavirusa, JYSK je u suradnji s proizvođačem HESPO madraca, kompanijom Hilding Anders, zajedno osigurao neophodne proizvode kako bi se lakše opremilo bolničke i priručne epidemiološke prostore u Zagrebu, Osijeku i Splitu, poručili su iz tvrtke. Osigurali su više od 2000 proizvoda među kojima su madraci, nadmadraci, jastuci, popluni, plahte te ostali proizvodi za spavanje, navode.

11:32 Agencija za procjenu kreditnog rejtinga Fitch snizila je jučer poslijepodne izglede Hrvatske iz pozitivnih u stabilne, uz zadržavanje kreditne ocjene na BBB.

Kako navodi u obrazloženju, Fitch očekuje pad gospodarstva od pet posto u ovoj godini, uz snažan pad turističkog sektora za 50 posto zbog snažnih restrikcija putovanja u Europi uslijed pandemije covid-19. > Opširnije

11:25 INA je donirala po 250.000 kn Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević i Domu zdravlja Primorsko-goranske županije. Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić Sisak i Crvenom križu donirano je po 100.000 kuna. Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra te Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu donirano je po 50.000 kuna. Donacije će biti iskorištene za nabavu zaštitne zdravstvene opreme, medicinskog materijala, uređaja i sredstava za dezinfekciju te medicinsku opremu i uređaja potrebnih za skrb o bolesnicima te za lakšu organizaciju rada hitnih službi. Zakladi dječje onkologije Rebro donirano je 200.000 kn za izgradnju i opremanje dječje hematologije i onkologije, a Općoj bolnici Pula 100.000 kn za Odjel pedijatrije. Također, INA je donirala i 50.000 kuna udruzi Kamensko koja šiva pamučne maske za Udrugu slijepih osoba, DVD Selce, domove za beskućnike, korisnike pučkih kuhinja i domove za starije i nemoćne, dok je Tehničkoj školi Ruđera Boškovića iz Vinkovaca donirano 10.000 kn za izradu vizira na 3D printerima koje će ta škola donirati hrvatskim bolnicama.

Kako bi pomogla u sanaciji štete nastale u potresu koji je pogodio Zagreb, INA je donirala 250.000 kn akciji „Zajedno za Zagreb“ te još 100.000 kn Klinici za dječje bolesti Zagreb, priopćili su iz INA-e.

11:23 U Šibensko-kninskoj županiji jedan novozaraženi> Opširnije

11:23 U Virovitici i dalje dvoje zaraženih, žarište se zasad nije proširilo. > Opširnije

11:16 Božinović je kazao da se do sada dosta dolazilo na šaltere zbog osobnih, vozačkih i slično. Kako je kazao, nada se da će se to promijeniti u budućnosti te da će se implementirati stvari koje su se užurbano uvele za vrijeme pandemije, a tiču se korištenja interneta kod izdavanja raznih dokumenta. > Opširnije

11:07 S ciljem povećanja sigurnosti građana pogođenih zdravstvenom krizom uzrokovanom virusom covid-19, MUP, Ravnateljstvo civilne zaštite, Područni ured civilne zaštite Osijek za potrebe kontrole provođenja mjera Stožera civilne zaštite RH implementirao je centralni sustav za nadzor iz zraka pomoću bespilotnih letjelica. > Opširnije

10:59 Kreće presica iz Osijeka. 

74 ukupno pozitivna na koronavirus. Obavljeno je ukupno 90 testiranja. 11 novih pozitivnih. 9 je s područja Osijeka, jedan s područja Valpova i jedna iz Belišća. Dvije osobe ne znaju izvor zaraze. To je jasan naputak svima da nema kretanja. Situacija je ozbiljna i dalje. Virus se može dobiti bilo gdje ako se previše krećete.

"Dobili smo samo jednu dojavu da osoba krši samoizolaciju i našom provjerom utvrdili smo da još jedna osoba nije na adresi na kojoj bi trebala biti", rekao je načelnik policije.

10:59 Liječnik otkriva kako se liječe i koje simptome imaju zaraženi u Karlovcu. > Opširnije

10:49 Zaražena cijela obitelj iz Solina: Optužuju nas, a virus se raširio na misi. > Opširnije

10:44 Europska platforma za pružanje usluge prijevoza na zahtjev Bolt od četvrtka pokreće uslugu dostave u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru i Dubrovniku, priopćili su iz Bolta. Usluga Bolt dostava (Bolt Delivery) zamišljena je za pošiljke koje treba isporučiti isti dan, pa čak i unutar samo jednog sata, kao što su odjeća, knjige, kućne potrepštine, igraće konzole, dokumenti i sl.

10:32 U Primorsko-goranskoj županiji tijekom proteklog dana utvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a novooboljeli su članovi obitelji prethodno zaraženih i bili su u samoizolaciji, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. > Opširnije

10:30 Objavljeni su detalji o novozaraženima u Istri. > Opširnije

10:20 Solinski svećenik otkrio je jutros da mu je stigao nalaz i pozitivan je na koronavirus."Već tjedan dana sam u izolaciji s posljedicama povišene temperature. U ponedjeljak sam se testirao i sinoć u kasnim satima sam dobio obavijest da sam pozitivan", piše Dalmacija Danas i podsjeća da su žena koja čisti crkvu i četvero članova njezine obitelji također pozitivni. > Opširnije

10:20 Stanje u Zadarskoj županiji. > Opširnije

10:18 Ako mislite da je korona glupost, jeste li voljni ovo potpisati?  Posljednjih se dana na društvenim mrežama pojavio zanimljiv formular. Treba odmah naglasiti, riječ je o izmišljenom formularu. U njemu se sve one koji smatraju da je koronavirus na razini gripe pita bili se onda odrekli medicinske njege u slučaju zaraze. > Opširnije

9:56 Uskoro kreće press konferencija iz Zadra. Tamo je dosad bilo 39 (37+2) slučajeva. 10 novozaraženih na području Zadarske županije, brojka se povećavala na 47 plus dvoje ljudi iz Ličko-senjske županije. To je očekivano. Imamo 749 ljudi u nadzoru. "Šest novih su kontakti od nekih iz biogradske bolnice. Biograd nije u karanteni jer je samo pet zaraženih u Biogradu, ostali su u drugim mjestima u našoj županiji. Od danas počinje testiranje u ambulanti, na to prvo idu na testiranje zdravstveni djelatnici koji se vraćaju iz samoizolacije."

Od novih 10 je jedan liječnik i tri medicinske sestre. Na odjelu zadarske bolnice leži 19 pacijenata, jedna pacijentica je i dalje teško.

Iz zadarske bolnice pozitivna su tri liječnika i tri medicinske sestre.

Utvrđena su tri slučaja kršenja samoizolacije na području Zadra.

9:51 Iz Nacionalnog parka Krka za najmlađe su priredili zanimljive edukativne emisije "Gle, Krka!" koji će ih upoznati s prirodnim ljepotama tog parka. Stručni djelatnici Nacionalnog parka "Krka" u svakoj će emisiji predstaviti dio bogate prirodne i kulturnopovijesne baštine Parka.

9:37 Nakon što dva dana nisu imali novozaražene, u Istarskoj županiji evidentirana su dva novooboljela od koronavirusa. Ukupan broj dosad pozitivnih na covid-19 je 74, od čega dvije preminule osobe, javlja Glas Istre.

9:37 "Šteta je da nije bilo dovoljno hrabrosti da se s ovakvim mjerama krenulo već od starta u prvom paketu. Iako su mjere donesene isključivo kao rezultat snažnog pritiska od strane poduzetnika, treba nastaviti i iskoristiti ovu povijesnu priliku za dugoročnije poteze, smanjenje svih nameta te reformu i smanjenje troškova javne uprave", poručila je predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak, komentirajući novi paket mjera za pomoć gospodarstvu, koji je premijer Andrej Plenković predstavio u srijedu. 

9:20 Ministar Beroš govorio je o smrtima od gripe i korone, kako uzeti hranu od dostavljača, smije li se voziti bicikl...  > Opširnije

8:14 "Uspjeli smo u priličnom kratkom roku aktivirati neke kapacitete koje imamo, strojeve, ljude i znanje stavili smo u funkciju, da barem pomognemo u jednom dijelu proizvodnje. Pomoći ćemo u proizvodnji transportnih podloga koje su bitne ze testiranje", rekao je prvi čovjek Imunološkog zavoda gostujući u Studiju 4 HRT-a.

8:09 Beroš odgovara na pitanja o koronavirusu. Pratite ga ovdje.

7:58 U koordinaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, vlada RH osigurala je komercijalne repatrijacijske letove zrakoplovne kompanije „Croatia Airlines“ kako bi se hrvatski državljani koji se privremeno nalaze u Talijanskoj Republici, Portugalskoj Republici, Kraljevini Španjolskoj te Kraljevini Švedskoj vratili u Hrvatsku, izvijestili su jutros iz vlade.

7:53 "Dućani za bicikle, parkovi za šetnje, ne dječji su otvoreni, drugo sve je slično kao i u Hrvatskoj. Ja sam u bolnici primila prvog zaraženog pacijenta", rekla je za HRT doktorica iz bolnice u Kopenhagenu. "Nije tako dramatično zasad, ali još ne možemo procijeniti u kojem smjeru idemo", dodala je. Otkrila je kako u bolnici u kojoj radi imaju 4 respiratora. Ukupno u Danskoj ima oko 3000 slučajeva i oko 90 mrtvih.

7:50 Pratite propast uživo: Jučer opet preko tisuću otkaza. > Opširnije

7:22 Dragan Primorac u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorio je o nošenju maski. "Maske zadržavaju kapljice kad kišemo i govorimo, to je važno za sprječavanje širenja infekcije prema drugima. Također pomaže da ne diramo usta i nos i tako sprječava da zarazimo i sebe jer stalno diramo lice. U zimskim mjesecima maska zadržava vlažnost nosne sluznice, a znamo da je vlažnost izrazito bitna", rekao je. "Teško je išta prognozirati. Porast temperature i vlažnosti ima utjecaja na širenje infekcije. A kada će završiti ovo, teško je reći", rekao je Primorac.

7:17 Ministar Beroš od 8:20 gostuje na N1 Televiziji. Tekstualni prijenos moći ćete pratiti na Indexu.

7:14 Temeljem dogovora između Hrvatske i Bosne i Hercegovine od danas, 2. travnja u 7 sati, privremeno prestaje s radom 20 graničnih prijelaza za pogranični promet, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK). > Opširnije

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više