Krapina: U županiji pet novooboljelih, ukupno 65

Screenshot: YouTube

U KRAPINSKO-zagorskoj županiji novih je pet potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom te ih je ukupno 65, a klinička slika oboljelih je zadovoljavajuća, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite u Krapini.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina potvrdio je da se u bolnici u izolaciji nalazi deset pacijenata, tri su u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", a 52 u kućnoj izolaciji.

"Od ovih deset pacijenata, svi su laki ili srednji", rekao je dr. Vančina.  

Od troje pacijenata koji su smješteni u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti, jedan se osjeća dobro, drugi pacijent je na respiratoru, on je 1974. godište i ima više od 140 kilograma, a ranije je imao prometnu nesreću, dok je treća pacijentica starije životne dobi s multiplom sklerozom, dodao je.

"Cjelokupna klinička slika ovih 65 bolesnika je zadovoljavajuća i nadam se da će tako ostati, s obzirom da većina njih pokazuje vrlo blage simptome. Dvoje-troje pacijenata je pokazivalo znakove obostrane upale pluća koja se uspješno privodi kraju", zaključio je Vančina.

Epidemiolog iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ivan Lipovac dodao je da su četvero od petero novooboljelih obiteljski kontakti.

Načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek izvijestio je da je 30 zaraženih osoba s područja grada Pregrade, 14 iz Krapine, 8 iz Huma na Sutli, 4 iz Zaboka, 3 iz Oroslavja, 2 iz Donje Stubice, jedna osoba iz Jesenja i jedna osoba iz Radoboja, dok je po jedna osoba iz Zagreba i Opatije, koje su se u trenutku samoizolacije našle na području Krapinsko-zagorske županije.

Izrada zaštitnih vizira u Srednjoj školi Krapina

U samoizolaciji je trenutno 450 ljudi.

"Nažalost, i dalje se vidi da ljudi ne shvaćaju ozbiljno samoizolaciju. Tijekom jučerašnjeg dana i danas imali smo četiri  kršitelja samoizolacije. Brojka je možda mala, ali ako bi bili pozitivni, ako gledamo matematiku, možete zamisliti što ta četvorica mogu napraviti", rekao je Ferek Jambrek.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar najavio je da će danas biti gotova prva količina od 40 zaštitnih vizira koje izrađuju u Srednjoj školi Krapina. Ići će županijskom Zavodu za hitnu medicinu, dok će sutrašnja proizvodnja biti namijenjena graničnoj policiji, a u petak županijskim domovima zdravlja.

"Imamo još dva 3D printera u pripremi, tako da ćemo od sljedećeg tjedna povećati proizvodnju. Prema stvarnim potrebama naših zdravstvenih ustanova, ali i popratnih službi koje su članovi naših stožera civilne zaštite, dostavljat ćemo potrebne količine", kazao je Kolar. Dodaje da su kupili sirovine za mjesec dana te naručili za još jedan mjesec.

"Vjerujem da smo taj dio opreme riješili do kraja pandemije", rekao je Kolar.

Pročitajte više